Annons

Karlsson inför Bokens dag: Roligt höra era tolkningar

Jonas Karlsson.
Jonas Karlsson. Foto: Adam Ihse/TT

SvD bjuder återigen in till Bokens dag. På Oscarsteaterns scen samlas några av litteraturårets mest intressanta författarnamn, för boksamtal och utdelning av Svenska Dagbladets litteraturpris 2019.

Under strecket
Publicerad

SvD:s Bokens dag intar Oscarsteatern måndag 18 november.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

På SvD:s Bokens dag får berättelserna fortsätta bortom pärmarna. Enligt SvD:s kulturchef Lisa Irenius har det mångåriga evenemanget blivit en väldigt uppskattad tradition.

– Det är roligt att få möjligheten att samla en rad olika författare med skilda förhållningssätt till samtiden och skrivandet – det brukar bli en perspektivrik litteraturkväll.

Under kvällen gästar bland andra författaren och skådespelaren Jonas Karlsson, som möter SvD:s Elsa Westerstad.

– Det är så roligt att höra olika tolkningar. Det är rikt på något sätt, säger han om sina förväntningar inför kvällen.

Jonas Karlsson är aktuell med romanen ”Regnmannen”, om en åldrad teaterchef och en bortglömd rosenträdgård. En berättelse som, liksom hans tidigare, är vardaglig och nära, med absurda inslag.

– Jag tänkte att jag skulle skriva en bok där ingenting händer men det får enorma konsekvenser, förklarar Jonas Karlsson.

För Jonas Karlsson är det stor skillnad att berätta om sina böcker inför en lansering och efter en tid, när boken har hunnit läsas. När texten är helt färsk är det svårt att prata om den, menar han.

Annons
Annons

SvD:s Bokens dag intar Oscarsteatern måndag 18 november.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

– Jag ganska dålig på att säga vad för typ av bok det är när jag precis har skrivit klart. Det är mycket roligare när människor har läst, tycker saker och förklarar för mig vad den handlar om.

SvD:s Bokens dag intar Oscarsteatern måndag 18 november.
SvD:s Bokens dag intar Oscarsteatern måndag 18 november. Foto: Jessica Gow/TT

På Oscarsteaterns scen den 18 november kommer en författare att motta Svenska Dagbladets litteraturpris, som enligt kriterierna ”premierar en lovande svensk författare som är aktuell med en ny bok och vars författarskap är i stark utveckling”.

Medverkar gör också bland andra psykiatrikern och populäre sommarprataren Anders Hansen, trävaruföretagaren Karin Smirnoff, som debuterade vid 54 års ålder och genast Augustnominerades samt Linda Boström Knausgård, aktuell med sin uppgörelse med psykiatrin – ”Oktoberbarn”. Dessutom finns SvD:s Karin Thunberg och Tove Lifvendahl på plats för att berätta om sina senaste böcker.

Kvällens konferencierer är kulturchef Lisa Irenius och biträdande kulturchef Anders Q Björkman. Utöver författarintervjuer, prisutdelning och boksamtal erbjuds signering i pausen.

Läs mer om SvD:s Bokens dag alla årets inbjudna författare här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons