Annons

Enorma satsningar på nya kärnvapen – världen runt

Rysslands nya interkontinentala ballistiska robot Sarmat lyfter vid ett test. Bilden kommer från en video.
Rysslands nya interkontinentala ballistiska robot Sarmat lyfter vid ett test. Bilden kommer från en video. Foto: TT och AP

USA och Ryssland har minskat antalet kärnvapen. Men nu verkar trenden vända. Båda länderna har omfattande program för att förnya sina kärnvapen och flera andra länder är på väg åt samma håll.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

När Sipri, Stockholms fredsforskningsinstitut, går igenom läget i världen i sin senaste rapport är det en rätt blandad bild som kommer fram. I synnerhet när det gäller de mest förödande vapnen av alla, kärnvapnen.

För å ena sidan minskar nu antalet kärnstridsspetsar i världen. På ett år har 600 kärnstridsspetsar avvecklats och totalt finns det nu närmare 14 000 hos kärnvapenmakterna.

Det är framför allt de stora kärnvapenländerna USA och Ryssland som dragit ned, helt i enlighet med ett avtal från 2010.

Men Sipris forskare påpekar att avtalet upphör 2021. Ska nedrustningen fortsätta måste USA och Ryssland komma överens om en förlängning eller ett nytt avtal och ingendera ser så troligt ut.

– Utsikterna för att få till stånd förhandlingar om fortsatta nedskärningar av kärnvapenarsenalerna verkar alltmer osannolika, säger Shannon Kile, chef för Sipris projekt för nukleär nedrustning.

Kärnvapenstridsspetsar i världen

 

Både USA och Ryssland har nu dessutom dragit igång stora program för att byta ut sina gamla kärnvapensystem och förnya dem. De två länderna står redan för över 90 procent av alla kärnvapen som finns.

Annons
Annons

Men även de mindre kärnvapenländerna planerar för enorma investeringar i nya kärnvapen. Det gäller exempelvis Storbritannien som ska förnya sin flotta med atomdrivna ubåtar som kan avfyra stora kärnvapenrobotar.

Det är ett vansinnigt dyrt projekt med en beräknad totalkostnad på 450 miljarder kronor. Satsningen är också högst omdebatterad, inte minst som kostnaderna dragit iväg.

Enligt Sipri satsar alla kärnvapenländer på att förnya sin arsenal, eller så har de åtminstone sagt att de ska göra det. Förutom USA och Ryssland är det Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea som räknas som kärnvapenländer.

– Indien och Pakistan utökar sina produktionsanläggningar för klyvbart material i sådan omfattning att det kan leda till en betydande storleksökning av deras kärnvapenarsenal under nästa tioårsperiod, säger Shannon Kile.

Fast det är ändå USA och Ryssland som har de mest omfattande planerna. USA vill bland annat utveckla en kärnvapenbestyckad kryssningsmissil som kan avfyras från ubåtar. Ett syfte med projektet sägs vara att USA vill tvinga Ryssland till förhandlingsbordet när det gäller en minskning av antalet icke-strategiska kärnvapen.

President Donald Trump fortsätter också det moderniseringsprogram som drogs igång av föregångaren Barack Obama. Det innebär att USA förnyar alla sina system som kan ta kärnvapen: ubåtar, bombflygplan, stridsflygplan och landbaserade interkontinentala robotar. Kostnaden för det beräknas till hisnande 4 800 miljarder kronor för de kommande tio åren.

Även Ryssland håller på att förnya sina kärnvapen. Omkring 70 procent av de ballistiska robotarna har redan moderniserats och Rysslands president Vladimir Putin har också gått ut och talat om att landet utvecklar en glidfarkost med kärnvapen som kan färdas i 20 gånger ljudhastigheten.

Efter reklamen visas:
Även Ryssland lämnar kärnvapenavtalet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons