Annons

Karolinska anklagas på nytt för antisemitism

Foto: Tomas Oneborg

Karolinska ”står inte på offrens sida” när det gäller de antisemitiska trakasserierna. Det menar människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center.

Mikael Odenberg, ordförande i Karolinska Institutets styrelse, beskriver kritiken som ”grundlös”.

Under strecket
Publicerad

Mikael Odenberg är ordförande i Karolinska institutets styrelse.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Mikael Odenberg är ordförande i Karolinska institutets styrelse.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

På måndagen offentliggjordes nobelpriset i medicin. I samband med det publicerade människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center (SWC) ett pressmeddelande med kritik mot Karolinska Institutets hantering av den läkare som anklagats för antisemitism.

Bland annat skriver organisationen:

”I stället för att stå med offren för de antisemitiska trakasserierna så har Karolinska Institutet bara försökt frånsäga sig ansvar, ignorerat det faktum att både förövaren och de ansvariga som nu försöker dölja det som pågår, är kvar på Karolinska institutet och på sjukhuset, medan offren får betala priset.”

Det var i juni som SvD avslöjade att den läkare som anklagas för antisemitism på Karolinska universitetssjukhuset omplacerats till en administrativ tjänst med lägre lön. Historien fick internationellt uppmärksamhet och i september kom nya larm om trakasserier.

Mikael Odenberg är ordförande i Karolinska institutets styrelse.
Mikael Odenberg är ordförande i Karolinska institutets styrelse. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons

Det visade sig även att den utpekade läkaren fått behålla sin överläkartjänst, sitt arbetsrum och i stället fått en löneförhöjning.

Den amerikanska rabbinen Abraham Cooper på Simon Wiesenthal Center i USA har tidigare sagt att han öppet ska fördöma Karolinska.

I det nya pressmeddelandet skriver organisationen att Karolinska Institutet misslyckats med att införa nolltolerans mot antisemitism och andra former av rasism. De uppmanar nu till att vidta åtgärder “utan ytterligare förseningar”.

“SWC och alla som söker rättvisa hoppas att den 10 december, den dag som de nya pristagarna kommer få världens mest prestigefyllda pris inom medicin eller fysiologi, kommer få det från en institution som är värd priset, ett ärofyllt Karolinska Institut.”

Mikael Odenberg, ordförande i Karolinska Institutets styrelse, har i ett Facebookinlägg från 30 september kommenterat kritiken. Bland annat skriver han att ett problem är att ”SWC inte skjuter med precisionsvapen, utan snarare med en avsågad hagelbössa. Alltför ofta saknas alla nyanser”.

Efter nobelprisets offentliggörande på måndagen beskriver Odenberg kritiken som väntad men ”grundlös” i en telefonintervju med SvD.

Han säger även att SWC redan från början gjort ”allt vad de kan för att skapa rubriker genom att dra in Karolinska Institutet, och i synnerhet Nobelpriset, i frågan”.

– De försöker bunta ihop problem på Karolinska sjukhuset med Nobelpriset och den kopplingen finns inte. Karolinska Institutet har absolut nolltolerans mot antisemitism och vi jobbar med de frågorna. Vi har gott samvete vid den här hantering i den mån vi berörts, säger Mikael Odenberg.

Hur menar du att ni har ni hanterat det?

– Den läkare som är doktorand har man haft ett antal samtal med, säger Odenberg.

Men personen jobbar kvar?

– Det är inte möjligt för ett universitet att sparka ut en doktorand på grundval av det som förevarit. Den möjligheten finns inte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons