Annons

Karolinska får nödpengar: ”Slipper bromsa hårt”

Det blågröna styret skjuter till ett engångsbelopp på 415 miljoner så att Karolinska universitetssjukhuset klarar ekonomin och sitt vårduppdrag under 2019. Dessutom ges sjukhuset dispens för att gå med en förlust på 280 miljoner när bokslutet skrivs om ett år.

– Sjukhuset får en enorm möjlighet att rätta till ekonomin så att man slipper dra i en stenhård nödbroms, säger finansregionrådet Iréne Svenonius (M).

Under strecket
Publicerad

Nya Karolinska i Solna.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Nya Karolinska i Solna.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Nya Karolinska i Solna.
Nya Karolinska i Solna. Foto: Tomas Oneborg

Karolinska i Solna och Huddinge brukar historiskt nästan alltid ha svårt att klara ekonomin. Exempelvis i prognosen för 2009 hade man ett befarat miljardunderskott och risk för både nedskärningar i vården och personalen med uppemot 1 000 anställda.

2014 var också ett tufft år och nu är det dags igen.

Det handlar om risken för ett underskott på 1,1 miljarder för 2019 och att 400 av totalt cirka 16 000 tjänster ska bort, vilket bland andra DN tagit upp.

Bokslutet för 2018 visar ett överdrag på drygt 800 miljoner och enligt regionledningen beror det på att styrningen och ledningen av sjukhuset varit otillräcklig, att man haft för många chefer och därigenom ett otydligt ansvar.

Dessutom uppstod extra kostnader i samband med det stora omställningsarbetet då man driftade ett nytt sjukhus samtidigt som man drev det gamla under fjolåret.

Annons
Annons

– Dessutom verkar man ha tappat en del av sparsamheten på alla nivåer i vardagen. Nu har den nya styrelsen gjort sin hemläxa och en ny sjukhusdirektör är på ingång. De ska genomföra sitt besparingsbeslut på 550 miljoner och förbättra styrningen, ledningen och uppföljningen. Det vill vi stödja det genom detta tillskott på 415 miljoner så att de kan fatta långsiktiga och hållbara beslut som är bra för patienterna, medarbetarna och skattebetalarna, säger Iréne Svenonius till SvD.

Var tas pengarna ifrån?

– Vi tar reserverade pengar för oförutsedda situationer. Dessutom får Karolinska kompensation för en del pensionskostnader som inte fanns med från början. Men ingen annan verksamhet blir lidande. Vi går också med på att de får ha ett underskott på max 280 miljoner för i år, men det är pengar som ska betalas tillbaka. Man kan säga att vi hjälper dem med tuff kärlek, säger hon.

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) påpekar att det riktade pengarna är ett undantag.

– Det är förenat med höga krav och förväntningar på att Karolinska reder ut situationen och får kontroll över sin ekonomi. Nu krävs tydligt ledarskap på alla nivåer, sjukhusstyrelsen, sjukhusledningen, och genom hela organisationen. Medarbetarna med all deras fantastiska kompetens måste få förutsättningar och arbetsro, säger hon.

Håkan Sörman är ordförande i styrelsen för Karolinska och han är inte oväntat nöjd med att regionledningen gått med på hans begäran om extra stöd. Och han lovar bättre kostnadskontroll under 2019.

– Utan tillskottet hade personalen inte känt att det går och det hade drabbat vårdkvaliteten. Nu får vi fått rimliga förutsättningar att klara oss igenom det här året, minska beläggningsgraden från 102 till 95 procent och ta bort ungefär 400 helårskrafter. Jag hoppas det går med naturlig avgång, men kan inte utesluta uppsägningar, säger han.

Efter reklamen visas:
Vård i hemmet – inte för alla
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons