Annons

Storvarsel på Karolinska: ”Påverkar hela länet”

”Vi behöver ta kontroll över situationen”, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.
”Vi behöver ta kontroll över situationen”, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande. Foto: Tomas Oneborg

Karolinska sjukhuset varslar 550 tjänster. Varslet berör främst administration och omfattar både medarbetare och chefer, meddelar sjukhuset.

– Det här kommer att påverka vården i hela länet, säger Erika Ullberg, oppositionsregionråd (S).

Under strecket
Publicerad

Det ackumulerade resultatet för april månad visar ett underskott på 620 miljoner kronor. Drygt en miljard kronor kommer att behöva sparas under 2019 – trots de 725 miljoner kronor extra som Region Stockholm skjutit till för innevarande år.

– Karolinska befinner sig i ett ekonomiskt krisläge. För att ta ansvar för sjukhusets ekonomi är det här en nödvändig åtgärd, men vi kommer att värna vårdverksamheten, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Nästa steg är nu att identifiera vilka anställda som blir övertaliga, göra en konsekvensbedömning och samverka med fackliga företrädare. Hyres- och it-kostnader ska också ses över.

Det här kommer att påverka vården i hela länet.

Yvonne Dellmark är ordförande i läkarföreningen på Karolinska:

– Beskedet var inte oväntat med tanke på ekonomin. Nu får processen visa var vi kan avvara tjänster, säger hon.

Vilka tjänster kan det gälla?

– Det kan jag inte kommentera. Det får arbetsgivarens kartläggning utvisa. Varslet är inte inriktat på personalkategori, säger Yvonne Dellmark.

Karolinskas personal uppgår till cirka 16 000 anställda. Varslet gäller 550 tjänster.

Annons
Annons

– Man har sagt att man inte ska spara på vårdnära personal. Det är positivt. Men risken finns ändå att vi tappar kompetent personal, tillägger Yvonne Dellmark.

Erik Ullberg, oppositionsregionråd (S) är rädd för att krisen på Karolinska spiller över på andra sjukhus:

– Det här kommer att påverka vården i hela länet. Vad blir konsekvensen för patienterna och andra sjukhus åtaganden när Karolinska ska gå igenom ett sådant här stålbad? Jag ser fram mot att få en samlad information på Regionstyrelsen på tisdag, säger hon.

Det har gått åt fel håll under en längre tid.

Ullberg är inte överraskad över att varslet kom:

– Men det är större än vad som tidigare aviserats. Upphandlingen och konsulters inflytande har gjort att det blivit mindre vård för högre kostnader. Det har gått åt fel håll under en längre tid, säger hon.

Vilka större fel har begåtts?

– Både politiska beslut av den blågröna majoriteten och konsultdrivna idéer ligger bakom krisen. Verksamhetsmodellen har jag tidigare riktat kritik mot. Det är en chefstung organisation med otydliga och ineffektiva ansvarsfördelningar, säger Erika Ullberg.

Vad kommer att hända?

– Även om man sagt att man ska freda vården drabbar nedskärningarna i värsta fall lusten och tilltron till organisationen. Folk kan söka sig därifrån, säger Erika Ullberg.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger i ett pressmeddelande:

– Jag har full förståelse för att det här skapar oro på sjukhuset, men både ledning och styrelse agerar för att få en ekonomi i balans och samtidigt fokusera på kärnuppgiften som är sjukvården. Det är bra att vårdpersonalen värnas, säger Irene Svenonius.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons