Annons

Maxime Persdotter Wallström:Karriärkvinnor höjer status för nyandlighet

I USA planerar häxor att kasta en besvärjelse över domaren Brett Kavanaugh. Samtidigt använder influencers och kvinnor i karriären nyandlig praktik som ett sätt att stressa ner och utveckla sig själva. Nyandligheten trendar – men varför tycks vi behöva magi, just här och just nu?

Under strecket
Publicerad

Personer som ger andlig vägledning har ett stort ansvar, menar astrologen Margareta Hedin. Hon spår själv kunder i tarot i sin butik, bloggar och skriver horoskop för en tidskrift.

Foto: Allis Nettréus

Personer som ger andlig vägledning har ett stort ansvar, menar astrologen Margareta Hedin. Hon spår själv kunder i tarot i sin butik, bloggar och skriver horoskop för en tidskrift.

Foto: Allis Nettréus
Personer som ger andlig vägledning har ett stort ansvar, menar astrologen Margareta Hedin. Hon spår själv kunder i tarot i sin butik, bloggar och skriver horoskop för en tidskrift.
Personer som ger andlig vägledning har ett stort ansvar, menar astrologen Margareta Hedin. Hon spår själv kunder i tarot i sin butik, bloggar och skriver horoskop för en tidskrift. Foto: Allis Nettréus

”Jag har tappat bort min tvättstugenyckel. Finns det någon här som är bra på att hitta borttappade saker?” skriver en medlem i Facebook-gruppen ”Astrogäris/ickebinäris”, som riktar sig till personer som är intresserade av nyandlighet. Ett av svaren lyder: ”Är ingen expert men kan testa. Känns som att den är på ett mörkt ställe med en glipa ljus. Som en jackficka eller möjligen en väska. I en hall.”

I samma grupp finns förfrågningar om huruvida eksem och finnar kan bero på att Venus backar just nu (svar: Ja, eventuellt) och vad det betyder att drömma om en tam babydrake (svar: Draken symboliserar svårtyglade personlighetsdrag som stark vilja och passion – att draken är tämjd betyder att man fått kontroll över den sidan hos sig själv).

Annons
Annons

Tro på tarot, astrologi, clairvoyance och andar kan vara lätt att avfärda som flum eller dumhet. I vissa fall känns nyandligheten till och med som något som människor tar till när de inte mår bra.

De nyandliga intresset bland kvinnor i karriären, influencers, artister och modehus höjer tarotkortens och astrologins status.

Särskilt i de mest extrema fallen, som när ett portugisiskt medium berättar i webbmagasinet Vice att Albert Einstein pratade genom hennes mun. Eller när den amerikanske rapparen Azealia Banks livesänder på Instagram hur hon städar sin garderob från blod och fjädrar efter att i tre år utfört “brujería”, häxkonst, i den.

Samtidigt rymmer nyandligheten en längtan som många – även icke-andliga personer – kan känna igen sig i: något att famla efter i livets svindlande ovisshet, sökande efter mening, tillgång till moraliska ramverk att leva efter och samtal om existentiella frågor. Inför det okontrollerbara i livet kan andlighet vara en viktig tröst – eller ett sätt att söka förståelse för varför saker drabbar en. Åter andra framhåller nyandlighet som ett slags aktivism och motstånd mot dagens moderna och destruktiva samhälle.

Flera tecken visar i dag på att nyandligheten är på uppgång, och tycks dessutom ha blivit mer rumsren. De nyandliga intresset bland kvinnor i karriären, influencers, artister och modehus höjer tarotkortens och astrologins status och gör det vardagligt att gå till ett medium. De ”nya” nyandliga är inte längre klädda i batik utan i exklusiva plagg som de postar bilder på i sociala medier.

Annons
Annons

För att få känslan av att världen trots allt är lite förtrollad krävs inte mycket, bara en tro på att det kanske finns ”något annat”.

Idagsidans serie ”Horoskop och häxeri” handlar om just detta: Varför trendar nyandligheten – och vad betyder den för dem som tror?

Under arbetet med den här artikelserien har jag blivit spådd i tarot. Jag har också träffat en astrolog som berättat för mig vem jag är genom att titta på mitt horoskop.

Min skepsis inför det andliga och övernaturliga kvarstår – parallellt med min respekt för den tro och hållning som de jag har intervjuat har uttryckt.

För att få känslan av att världen trots allt är lite förtrollad krävs inte mycket, bara en tro på att det kanske finns ”något annat”. Att läsa horoskop eller att bli spådd behöver därför inte betyda att man tror blint på det som planeterna eller korten uppges säga. Bara ett ”tänk om” räcker för många – och ger spänning, hopp och kanske en möjlighet till självreflektion och -utveckling.

Och kanske är det ett skäl så gott som något för att tro.

Världen kan onekligen vara grå och tråkig utan magi.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons