Annons

Kassaklirr för partierna – de dubblerar intäkter

Partiernas intäktsredovisningar för 2018 har kommit.
Partiernas intäktsredovisningar för 2018 har kommit. Foto: Adam Ihse / TT, Stina Stjernkvist/TT

Nästan en miljard kronor. Så mycket har riksdagspartierna tjänat in under 2018, visar siffrorna från Kammarkollegiet. Nästan alla har ökat intäkterna – och Centerpartiet har nära fördubblat summan från 2017.

Under strecket
Publicerad

Ebba Busch Thor.

Foto: Adam Wrafter
Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyamko Sabuni.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Isabella Lövin.

Foto: Adam Wrafter

Jimmie Åkesson.

Foto: Adam Ihse /TT

Ulf Kristersson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Annie Lööf.

Foto: Adam Ihse/TT

Stefan Löfven.

Foto: Jessica Gow/TT

Ebba Busch Thor.

Foto: Adam Wrafter

Det är inte bara i näringslivet som årsredovisningar ska upprättas – även riksdagspartierna ska visa hur verksamheten finansieras.

Politiska partier lyder visserligen inte under aktiebolagslagen, men de är skyldiga att lämna in sina intäktsredovisningar till Kammarkollegiet senast den 1 juli.

Från och med 1 april i fjol började även en ny lag om insyn att gälla, vilket innebär att politiska aktörer på alla nivåer ska redovisa sina intäkter.

Liksom tidigare år är partierna ekonomiskt beroende av de statliga bidrag som betalas ut, och en del får även generösa bidrag från organisationer och privatpersoner eller drygar ut kassan genom försäljning.

Här listar SvD hur mycket pengar partierna drog in under 2018 – från de som tjänat minst till mest.

8. Kristdemokraterna: 36,7 miljoner

Ebba Busch Thor.
Ebba Busch Thor. Foto: Adam Wrafter
Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

KD hamnar återigen på bottenplaceringen – även om partiet ökat intäkterna något jämfört med 2017.

I och med resultatet i riksdagsvalet har partiet fått fler mandat, vilket också genererar ökat stöd till riksdagsledamöterna och partigruppernas arbete. Partiet får 84 procent (runt 30 miljoner kronor) från offentligt stöd.

Resterande dryga 6 miljoner kommer från medlemsavgifter och bidrag från privatpersoner och företag eller organisationer.

Till exempel har it-entreprenören och miljardären Dan Olofssons holdingbolag Danir Group donerat gåvor om 500 000 respektive 700 000 kronor.

230 000 kronor har även donerats via ett arv från en privatperson.

7. Vänsterpartiet: 49 miljoner

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiets redovisning kan lätt förvirra, eftersom två stycken har inkommit till Kammarkollegiet. Partiet har redovisat det första kvartalet 2018 enligt den gamla lagstiftningen och det andra till fjärde enligt den nya.

”Egentligen skulle vi nog ha redovisat hela året enligt den nya lagstiftningen, men informationen på Kammarkollegiets hemsida var otydlig och när allt var gjort och granskat av revisorerna fanns inte tid att göra om”, skriver partiet i ett sms till SvD.

Ingen väsentlig information ska dock saknas, utan redovisningarna läggs ihop för att få rätt summa: 49 miljoner kronor.

Annons
Annons

Nyamko Sabuni.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Isabella Lövin.

Foto: Adam Wrafter

78 procent kommer från statliga bidrag och drygt 4,6 miljoner från insamlingar och försäljning.

2,7 miljoner är bidrag från privatpersoner, vilka redovisas om de överstiger tröskelvärdet på 22 750 kronor. I fjol donerade 32 personer summor som översteg gränsvärdet till Vänsterpartiet.

6. Liberalerna: 57 miljoner

Nyamko Sabuni.
Nyamko Sabuni. Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots ett nedslående valresultat kan Liberalerna i alla fall glädjas åt att 2018 var ett betydligt bättre år ekonomiskt än 2017. Närmare bestämt har intäkterna ökat med cirka 16 miljoner kronor.

Partiet förlitar sig även mindre på staten. De offentliga bidragen utgör nu 55 procent i stället för tidigare nästan 80 procent.

Nu är det framförallt intäkter från försäljning och bidrag från andra delar av partiets organisation – alltså partiernas lokala och regionala partibidrag – som står för klirret i kassan.

Liberalerna har även tagit emot donationer på cirka en halv miljon från en fond respektive stiftelse med anknytningar till partiet.

5. Miljöpartiet: 63,7 miljoner

Isabella Lövin.
Isabella Lövin. Foto: Adam Wrafter

Precis som L, har även MP fått ett rejält klirr i kassan till följd av försäljningar – den intäktsposten har ökat med cirka 13 miljoner kronor jämfört med 2017.

Annons
Annons

Jimmie Åkesson.

Foto: Adam Ihse /TT

Ulf Kristersson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Av de nästan 64 miljoner kronorna som partiet drog in kommer 37 från staten, alltså 58 procent. Genom gåvor från 15 privatpersoner har partiet fått in 1,6 miljoner kronor, medan företag och organisationer bidragit med drygt en halv miljon.

MP ökade summan från medlemsavgifterna något, till 1,7 miljoner kronor.

4. Sverigedemokraterna: 96 miljoner

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: Adam Ihse /TT

Sverigedemokraternas framgångar gör ett tydligt avtryck i partiets ekonomi. Allt fler blir också medlemmar i partiet – SD brädar alla andra partiers intäkter från medlemsavgifter med hästlängder. 6,9 av fjolårets totalt 96 miljoner kronor kom från nya medlemmar.

Bidraget från staten har höjts något, till 66 miljoner kronor, vilket då står för 69 procent av den totala summan.

Försäljning och liknande verksamheter har bidragit med 3,8 miljoner kronor. Även SD nallar friskt från partiets lokala och regionala partibidrag. 2018 gav de ett tillskott på 15 miljoner.

Partiet har relativt få företag eller organisationer som bidragsgivare. Nordiska rådet donerade 325 000 kronor, Sveriges Kommuner och Landsting 332 000 kronor (ett bidrag som ges till alla partier) och så fick SD ett bidrag från regeringen på 3,8 miljoner inför valet.

3. Moderaterna: 176 miljoner

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons

Annie Lööf.

Foto: Adam Ihse/TT

Moderaterna var partiet som drog in överlägset mest pengar 2017 – mer än 400 miljoner kronor. Orsaken var en försäljning av det tidigare partikansliet i Gamla stan, som genererade runt 260 miljoner kronor i vinst.

Men 2018 var summan desto mer blygsam. Av de 176 miljoner som partiet drog in under fjolåret kom 109 miljoner (62 procent) från statligt stöd och 25 miljoner från försäljning, insamlingar och liknande verksamheter.

Moderaterna har också plockat hem 30 miljoner från andra delar av partiets organisation och 8 miljoner från organisationer och stiftelser.

2. Centerpartiet: 229 miljoner

Annie Lööf.
Annie Lööf. Foto: Adam Ihse/TT

Trots att Centerpartiet inte ens fick hälften så många mandat i riksdagsvalet som Moderaterna, brädade C alla forna allianskollegor när det gäller intäkter för 2018. Partiet nära fördubblade sin inkomst från 2017 på 138 miljoner kronor.

C har en historia av att vara det ekonomiskt mest lönsamma partiet i relation till sin storlek. Det beror i synnerhet på investmentbolagen Randello Invest, som förvaltat de två miljarder som partiet sålde tidningskoncernen Centerpress för 2005.

Och Randello fortsätter att vara en kassako. Under 2018 kom majoriteten av partiets intäkter från sidoverksamheter – närmare bestämt 173 miljoner kronor – vilket är den intäktspost investmentbolaget redovisas under.

Annons
Annons

Stefan Löfven.

Foto: Jessica Gow/TT

Det statliga bidraget uppgick till 41 miljoner, totalt knappt 18 procent.

1. Socialdemokraterna: 249 miljoner

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow/TT

Socialdemokraterna tjänade mest av partierna under 2018. Cirka 55 procent av de 249 miljonerna kommer från offentligt bidrag.

De i övrigt viktigaste intäktsposterna för S stavas lotterier och fackförbund.

Tillsammans med ungdomsförbundet SSU äger partiet A-lotterierna, som driver prenumerationslotterierna Kombilotteriet, Drömreselotteriet och Motorlotteriet, och skraplotterna Femman och Glädjelotten.

Enbart lotterier drog in 40,6 miljoner kronor i fjol.

Donationer från ett tiotal fackförbund uppgick till runt 12 miljoner kronor, varav 3 miljoner kom från Kommunal som i våras meddelade att de drar in sitt stöd framöver.

Socialdemokraterna är även det parti som får mest i bidrag via Svenska Kyrkan – ett stöd också C och SD dragit nytta av via nomineringsgrupper i kyrkovalet. Under 2018 gav det 1,6 miljoner kronor till S partikassa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons