Annons

Katalanska separatistledare i hungerstrejk

Den tidigare ministern i Kataloniens regionregering Jordi Turull sitter i fängsligt förvar i väntan på rättegång. På lördagen inledde han och en annan separatistledare en hungerstrejk. Arkivbild.
Den tidigare ministern i Kataloniens regionregering Jordi Turull sitter i fängsligt förvar i väntan på rättegång. På lördagen inledde han och en annan separatistledare en hungerstrejk. Arkivbild. Foto: Francisco Seco/AP/TT

Två av de frihetsberövade katalanska ledarna som riskerar långvariga fängelsestraff har inlett en hungerstrejk, uppger spanska medier.

Under strecket
TT
Publicerad

Det gäller Jordi Sànchez, tidigare ledare för självständighetsrörelsen ANC, och Jordi Turull, ex-minister i den katalanska regeringen. Båda misstänks för uppror i samband med förra höstens otillåtna folkomröstning och efterföljande utropande av Katalonien som självständig republik.

Den allmänne åklagaren har i Sànchez fall yrkat på fängelse i 17 år för uppror och i Turulls fall 16 år för uppror och missbruk av allmänna medel.

Separatistledarna inledde hungerstrejken på lördagen. Hur länge den ska pågå är oklart. Syftet med aktionen är att stärka den internationella uppmärksamheten kring hela det åtalade katalanska ledarskiktet, enligt ANC.

– Jag rekommenderade inte den här handlingen. Det är mina klienters beslut och de har mitt fulla stöd, sade advokat Jordi Pina på en pressträff i Barcelona enligt AFP.

Pina läste också upp ett uttalande från Sànchez och Turull, som sitter ihop med fem andra separatistledare i fängelset Lledoners, cirka sju mil norr om Barcelona. I texten anklagar de Spaniens författningsdomstol för att blockera deras överklaganden till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.

Annons
Annons

Separatistledarna i LLedoners har varit i fängsligt förvar 8–13 månader. I förra månaden sade Sànchez till Reuters att han är övertygad om att inte kunna få en rättvis rättegång i Spanien.

"Vi begär ingen specialbehandling av domstolen. Men vi kommer inte passivt att acceptera diskriminering och obefogade förseningar", säger Sànchez och Turull i sitt uttalande.

Enligt Spaniens vice premiärminister Carmen Calvo respekteras de åtalades rättigheter:

– Vi lever med rättssäkerhet. Men vi måste också förstå att alla är lika inför lagen.

Åklagarsidan lämnade den 2 november in straffyrkanden till landets högsta domstol. Yrkandena gäller fängelse i 7–25 år för tolv katalanska ledare.

Därutöver yrkas på fängelse i sju år för tre personer samt böter för sex personer. För samtliga 18 åtalade yrkas även långa avstängningar från offentlig tjänst.

Värst ute är Oriol Junqueras, ledare för det separatistiska vänsterpartiet ERC och avsatt katalansk vicepresident, hållen i fängsligt förvar sedan ett år. Han åtalas för uppror och missbruk av allmänna medel och hotas av 25 års fängelse.

Den känsliga rättegången mot de katalanska ledarna inleds sannolikt i början av nästa år. Domarna väntas i juni.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons