Annons

Katastrofläge – brandröken väller in över Sydney

Brandröken lägger sig som ett lock över Sydney.
Brandröken lägger sig som ett lock över Sydney. Foto: Martin Ahlquist

Operahuset i Sydney är nu insvept i rök, tre personer har dött och hundratals hem har förstörts. Men det värsta väntar på tisdag. Undantagstillstånd har utlysts för Sydney-regionen.

Under strecket
Publicerad

Brandröken lägger sig som ett lock över Sydney.

Foto: Martin Ahlquist Bild 1 av 4

Brandmän kämpar mot elden i Old Bar, 25 mil nordost om Sydney.

Foto: Darren Pateman/APBild 2 av 4

Röklukten ligger tung över Sydney.

Foto: Steven Saphore/APBild 3 av 4
Foto: Jason O'brian/APBild 4 av 4

SYDNEY ”Kom ihåg, barn, att säga till era lärare direkt om ni får svårt att andas. Som ni märker är det mycket rök i luften.”

Skolan i villaförorten i fyramiljonersstaden Sydney ligger en bra bit från de värst drabbade områdena, men här är de omfattande bränderna ändå kusligt påtagliga. Det världsberömda operahuset, inom synhåll tvärs över Sydneys hamn, var under helgen insvept i rök. SvD:s utsände som befinner sig i hamnen ser hur röken nu väller in igen över staden och känner röklukten som sprider sig.

Bränder är inget ovanligt på den australiska kontinenten. De hör till årstidsskiftningarna. Varje sommar brinner det lite här och var i den torra buskvegetationen som täcker stora delar av landet. Men inte så här tidigt – de riktigt torra sommarmånaderna infinner sig först vid årsskiftet – och inte i den här omfattningen.

Orsaken är torka och värme. Värmerekorden radas på varandra och i frånvaron av regn räcker det med minsta lilla gnista. Den senaste veckan har hundratals bränder flammat upp i flera delstater. Över 1 300 brandmän och ett stort antal vattenbombande flygplan och helikoptrar jobbar frenetiskt för att skydda människor och deras hem. Men det är en bitvis ojämn kamp med lågor som kan nå sex meters höjd och vindar som färdas i 60 till 70 kilometer i timman. Tusentals har evakuerats från sina hem och många av dem kommer aldrig att se sina hus igen. Tre personer har mist livet – hittills.

Annons
Annons

Brandröken lägger sig som ett lock över Sydney.

Foto: Martin Ahlquist Bild 1 av 3

Brandmän kämpar mot elden i Old Bar, 25 mil nordost om Sydney.

Foto: Darren Pateman/APBild 2 av 3

Röklukten ligger tung över Sydney.

Foto: Steven Saphore/APBild 3 av 3
1/3

Brandröken lägger sig som ett lock över Sydney.

Foto: Martin Ahlquist
2/3

Brandmän kämpar mot elden i Old Bar, 25 mil nordost om Sydney.

Foto: Darren Pateman/AP
3/3

Röklukten ligger tung över Sydney.

Foto: Steven Saphore/AP

På tisdag väntas temperaturer upp emot 35 grader och mycket starka vindar i New South Wales, som bland annat inkluderar Sydney.

Det är inte de centrala delarna av staden som hotas, men Sydneyregionen sträcker sig inåt i landet ända till bergsområdet Blue Mountains och i de glesare befolkade delarna, omgivna av buskvegetation och skog ser läget väldigt allvarligt ut.

– Morgondagen handlar om att rädda liv, sade Gladys Berejiklian, premiärminister för delstaten New South Wales på måndagsmorgonen efter att hon utlyst undantagstillstånd.

På den fyrgradiga skalan som beskriver brandrisken klassas läget nu för första gången sedan skalan infördes som ”catastrophic”.

Bränderna väcker redan nu extra liv i debatten om klimatförändringar, och landets klimatpolitik. Australien och australiensarna har en komplicerad relation till klimatfrågan. De senaste årens värmerekord har fått omedelbara konsekvenser i form av torka, vattenbrist och alltfler bränder. Men landet har också, under lång tid, levt gott på verksamheter som genererar stora utsläpp.

60 procent av all elenergi produceras av kol, och det som blir över räcker till att göra kolet till den viktigaste exportvaran. Det beräknas att cirka 50 000 personer är anställda inom kolindustrin. Den nuvarande federala regeringen, under ledning av premiärminister Scott Morisson, gick till val på löften om att värna kolindustrin, och få tror att landet klarar de åtaganden om utsläppsminskningar som tidigare gjorts. Australien har världens näst största koldioxidutsläpp per invånare –bara Saudiarabien ligger högre.

Annons
Annons
Foto: Jason O'brian/APBild 1 av 1

När det gäller en annan viktig del av ekonomin, det köttproducerande jordbruket, håller något på att hända. Runt om i landet rapporteras om bönder som tvingats slakta bort stora delar av sina hjordar och skala ned sin verksamhet. De senaste tre åren har alla varit väldigt torra och varma vilket har resulterat i stora problem med att få fram foder och vatten till djuren.

Foto: Jason O'brian/AP

Ovanpå det kommer alltså bränderna. Denna verklighet har lett till en attitydförskjutning bland jordbrukarna. Ett färskt exempel var när vice premiärministern Michael McCormack i helgen avfärdade alla kopplingar mellan bränderna och klimatförändringar med att de mest kom från miljömuppar i storstäderna. Han fick svar på tal av Sue Middleton, jordbrukare i västra Australien som tidigare utsetts till ”Årets glesbygdskvinna”.

– Näringslivet fattar, försäkringsbolagen fattar, bankerna fattar, brandförsvaret fattar och vi bönder fattar. Det här handlar inte om stad mot land, sa hon när hon intervjuades i tv-kanalen ABC Canberra

Oavsett vad folk tror om sambanden mellan klimatförändringar och de skenande skogsbränderna verkar ändå alla vara överens om en sak – det här är inte normalt.

Efter reklamen visas:
Australien bävar för nya bränder
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons