Annons

Budgetstrid väntar i riksdagen

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson kan få stöd av KD och SD om M lägger en egen budgetmotion. Den kan i så fall vinna över regeringens övergångsbudget.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson kan få stöd av KD och SD om M lägger en egen budgetmotion. Den kan i så fall vinna över regeringens övergångsbudget. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Regeringens övergångsbudget riskerar att förlora i riksdagsomröstningen. SD håller öppet för att rösta på en M-budget och både M och KD vill lägga fram någon form av Alliansalternativ.

C och L har en avgörande roll, men vill inte ge besked om hur de ska agera.

Under strecket
TT
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar övergångsregeringens budget.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar övergångsregeringens budget.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Moderaterna vill ha Alliansbudget
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar övergångsregeringens budget.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar övergångsregeringens budget. Foto: Pontus Lundahl/TT

Övergångsregeringen har nu lagt sin avskalade budgetproposition, fri från nya partipolitiska förslag, på riksdagens bord. De närmaste två veckorna har alla riksdagspartier möjlighet att svara med egna budgetmotioner. Något som Moderaterna redan sagt att de tänker göra, antingen tillsammans med Allianspartierna eller som en M-motion.

Kristdemokraternas ser ingen anledning att avstå från att lägga en Alliansmotion, trots det oklara regeringsläget.

– Min uppfattning är att vi ska försöka få på plats så många Alliansreformer som möjligt tillsammans med så många Allianspartier som möjligt, säger KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.

Han hoppas fortfarande på att få med Centern och Liberalerna på budgetplanerna. Men lyckas inte det är Forssmed beredd att gå fram med en smalare Alliansmotion eller lägga en gemensam Alliansreservation i utskottsbehandlingen, och han utesluter inte heller att stödja en M-motion.

Annons
Annons

– Vi tänker inte avstå om något Alliansparti inte vill vara med, säger Forssmed.

Sverigedemokraterna håller öppet för att stödja en M-budget.

– Vi arbetar intensivt med att lägga ett motförslag på riksdagens bord. Faller det förslaget är vi öppna för att rösta på andra motförslag, i första hand Moderaternas, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD.

– Men då har vi lite förväntningar på vad det ska innehålla för att det ska kunna få vårt stöd, säger han.

För SD:s del är det viktigt att M:s budgetmotion innehåller minskade utgifter för migration, satsningar på polis och försvar och kortare vårdköer.

– Finns detta med är sannolikheten väldigt hög att den får vårt stöd, säger han.

Om M, KD och SD röstar på samma motion blir det tillsammans 154 röster mot de rödgrönas 144. Hur C och L röstar med sina 31 respektive 20 röster får då avgörande betydelse.

Men varken Liberalerna eller Centern vill i dagsläget ge besked om hur de tänker agera.

– Nu har övergångsbudgeten precis presenterats för riksdagen, och det ska vi diskutera i vår partigrupp. Vi återkommer inom de närmaste veckorna med hur vi ska göra, säger C-ledaren Annie Lööf.

Hon vill inte precisera om C tänker lägga en egen motion. Även L svävar på målet.

– Nu har vi fokus på att det ska bli en regering i Sverige och så tar vi frågan om budgeten när vi har det, säger L:s ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson hoppas på stöd från C och L.

– Den budget som vi nu förbereder innehåller ju en reformagenda. Det är helt enkelt Allianspolitik, som vi tänker lägga fram i riksdagen, säger hon.

– Och självklart hoppas jag på, ända in i det sista, att alla Alliansens partier vill göra det här tillsammans.

Efter reklamen visas:
Råklipp: Sd kommenterar budgeten
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons