Annons

Janerik Larsson:KD ger besked

KDs partiledare
KDs partiledare Foto: Björn Larsson Rosvall
Under strecket
Publicerad

Under den närmaste tiden kommer frågan om vem som ska leda regeringen att bli föremål för en process som på intet sätt kommer vara okomplicerad.

Alliansens partiledare får råd från olika håll.

En fördel för de som ger sådana råd är att de inte behöver ta hänsyn till realismen i det de föreslår. Expressens Anna Dahlberg föreslår att socialdemokrater och moderater ska dela makten dvs som i Tyskland.

Kanske kommer man till den punkten men det är mycket långt dit.

En fråga som få tycks bry sig om är valresultatet. Men det är nog uppenbart för de flesta att det finns en parlamentarisk majoritet som inte önskar att regeringen Löfven sitter kvar.

Då kan man givetvis bortse från detta och återkoppla till Decemberöverenskommelsen från 2014 och dess logik: oavsett hur stora Sverigedemokraterna blir i riksdagen ska man helt bortse från det partiet.

Om man inte skulle vilja göra så uppstår tveklöst politiska problem som var högst synliga under valrörelsen. C och L markerade mot SD på ett sätt som onekligen försvårar för en Alliansregering att ta stöd därifrån.

Annons
Annons

Men hur ett sådant stöd skulle se ut är en komplicerad fråga som knappast kan avgöras på förhand. Det kanske visar sig omöjligt i praktiken att basera nästa regering på den icke-socialistiska riksdagsmajoriteten.

Men det kanske också visar sig möjligt för en regering ledd av Ulf Kristersson att hantera politiken framöver.

I Dagens Industri igår förespråkade ett antal prominenta näringslivsföreträdare att för att få en Alliansregering måste man vara pragmatisk.

Det är sannolikt en i näringslivet brett förankrad uppfattning, men företagandets logik är ju inte alltid politikens logik. Om man har fokus på sakfrågorna blir resonemanget ett annat än om man väljer att inte ha det.

I Dagens Industri (på nätet) kommenterar KDs gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, frågan:

"Jag delar näringslivsprofilernas uppfattning om att Sverige behöver en Alliansregering. Kristdemokraterna har varit glasklara med att en röst på oss är en röst för en ny regering och för Ulf Kristersson som statsminister. De beskeden står fast. Sverige kommer oavsett regering att behöva fler blocköverskridande överenskommelser för att skapa långsiktighet i för landet viktiga frågor, exempelvis migrationsfrågan. Därför har Alliansen gemensamt sträckt ut handen till Socialdemokraterna. Jag hoppas att vi kan få till stånd samtal och att en Alliansregering därmed kan tillträda. Det är den processen vi fokuserar på nu.

Jag kommer inte att spekulera i vad som händer om Socialdemokraterna helt motsätter sig blocköverskridande samtal. Men kristdemokraternas besked om att Sverige behöver en ny regering står fast. Vi blir inte ett stödparti till Socialdemokraterna i något läge."

Det är den sista meningen som är kärnfrågan i den politiska processen framöver. Är något av Alliansens partier beredda att bli ett stödparti till Socialdemokraterna?

Jag har tidigare skrivit om en på vissa sätt snarlik politisk problematik i Norge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons