Annons
Analys

Tobias Brandel:KD-kandidater twittrar sällan om Gud

Sanningens stund är inne för KD:s partiledarkandidater. Men kandidaterna undviker att tala med väljarna om brännande frågor som invandring och abort, visar SvD:s analys av deras Twitterflöden.

Under strecket
Publicerad

Under onsdagskvällen löpte tiden ut för Kristdemokraternas distrikt och lokalavdelningar att nominera ny partiledare. Striden står mellan fyra personer som sagt att de vill ta över: partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, kommunalrådet Ebba Busch Thor och riksdagsledamöterna Jakob Forssmedoch Penilla Gunther.

Avgående partiledaren Göran Hägglund är något av svensk politiks mästare på Twitter. De fyra personer som nu konkurrerar om att bli hans efterträdare förefaller alla ha honom som förebild på den punkten, med en tydlig digital närvaro. SvD har därför undersökt vad de helst pratar om med sina väljare på mikrobloggen.

I sina programförklaringar för kandidaturerna på olika debattsidorlyfter alla fyra fram en ny invandrings- och integrationspolitik som en av de viktigaste frågor som KD måste ta sig an. Men SvD:s textanalys av vad de pratat om på Twitter de senaste två åren visar tvärtom att det är ett område som inte verkar intressera någon av dem särskilt mycket.

Ebba Busch Thor exempelvis talar mycket mer om Uppsala (där hon är kommunalråd) och EU (hon kandiderade till EU-parlamentet), men också om grisuppfödning och fattigdom.

Annons
Annons

På andra områden stämmer kandidaternas prioriteringar på sociala medier emellertid bättre överens med vad de säger sig vilja arbeta för som partiledare. Acko Ankarberg Johansson talar exempelvis mycket om barn och jobb.

Jämställdhet är en annan aktuell fråga, inte minst eftersom tre av fyra kandidater är kvinnor. Klart aktivast i diskussionen är Ebba Busch Thor, visar SvD:s analys.

Den för KD känsliga abortfrågan däremot är nästan helt frånvarande på Twitter. Den som mest tagit debatten är Busch Thor, men det handlar om knappt tio omnämnanden om året i ett i övrigt mycket intensivt flöde.

Kan då sociala medier lära oss något om kandidaternas ledaregenskaper? En titt på hur ofta de använder ”jag” respektive ”vi” visar att Ankarberg Johansson något oftare använder ”vi”, medan Busch Thor, Forssmed och Gunther tydligt föredrar ”jag”.

Busch Thor är dessutom flitigast av kandidaterna i att retweeta vad andra skrivit om henne, vilket förstås är ett helt okej sätt att marknadsföra sig i sociala medier.

Är de ja- eller nejsägare? Samtliga säger oftare ”ja” än ”nej”.

**Artigast då? **Busch Thor säger klart oftast ”tack”.

Och hur närvarande är egentligen religionen i medborgarsamtalet på nätet hos Kristdemokraternas partiledarkandidater? I princip inte alls, visar det sig.

**”Gud” har de **senaste två åren nämnts två gånger av Ankarberg Johansson och fyra gånger av Gunther – varav båda har retweetat samma inlägg: ”Detta trötta fokus på Gud när vi kristdemokrater får utrymme att prata politik. Blir less.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons