Annons

Lööf efter KD-utspelet: ”Ett historiskt misstag”

Kristdemokraterna öppnar för politiska samtal med Sverigedemokraterna, i vad som kallas ”ett nytt parlamentariskt förhållningssätt”. Jimmie Åkesson (SD) säger att han nu ”ser fram emot fruktbara samtal”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Centerns ledare Annie Lööf.

Foto: Tomas Oneborg, Simon Rehnström Bild 1 av 1

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Centerns ledare Annie Lööf.

Foto: Tomas Oneborg, Simon Rehnström Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Så säger Ebba Busch Thor (KD) om samarbetet

Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, för att söka stöd i olika sakpolitiska frågor. Det skriver Ebba Busch Thor på sin Facebooksida.

KD-ledaren visar på exempel i riksdagens utskottsarbete där KD fört politiska samtal med SD och V.

"Det visar att våra partier, hur oense vi än är om politikens huvuddrag, också kan hitta gemensamma nämnare. Vårt beslut hänger alltså ihop med hur riksdagens arbete fungerar nu när Alliansen inte längre finns", skriver hon.

Partistyrelsen har också beslutat att ha ett nära samarbete med Moderaterna och när så blir möjligt, återskapa ett samarbete med Centern och Liberalerna igen för att kunna bilda regering med dessa tre partier.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Centerns ledare  Annie Lööf.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Centerns ledare Annie Lööf. Foto: Tomas Oneborg, Simon Rehnström
Annons
Annons

Däremot innebär KD:s nya förhållningssätt inte att partiet ska ingå i något nytt politiskt block, och "vi garanterar inte att vi slutför en förhandling som påbörjats. Varje förhandlingsrum har en dörr som man kan gå ut genom", skriver Busch Thor.

Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab, skriver på Twitter att beskedet innebär ett ”nytt parlamentariskt förhållningssätt”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar beskedet. I ett kort Facebook-inlägg skriver han att Ebba Busch Thor har resonerat ”klokt och moget”, och att beskedet är ”ett naturligt steg givet det nya politiska landskap som tagit form”.

”Jag välkomnar utvecklingen och ser fram emot fruktbara samtal när sådana kan tänkas bli aktuella”, skriver Jimmie Åkesson.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kritiserar KD-ledarens uttalande. På Twitter skriver han att beskedet sannolikt innebär det ”första steget mot det konservativa block som SD drömmer om”.

Även C-ledaren Annie Lööf kritiserar Ebba Busch Thors inlägg. På Twitter och Facebook kallar hon beskedet för ”ett historiskt misstag av KD”. Hon skriver också att hon är ”djupt besviken”.

Efter reklamen visas:
KD:s raketfärd i opinionen

Till TT säger Ebba Busch Thor att den nya linjen är en följd av hur läget i riksdagen ser ut efter valet och januariavtalet, vilket gör att riksdagsarbetet och förhandlingar där blir viktigare.

– Jag vill betona att jag inte öppnar upp för den typ av kohandel som vi tycker har varit så beklaglig med januariöverenskommelsen, där man ska svälja en position som man genuint i grunden är emot för att jag vill ha igenom något annat. Det är ett dåligt sätt att föra politik på, det är vi inte beredda att göra, säger KD-ledaren till TT.

På frågan om vad det är som skiljer kohandel från vanliga politiska förhandlingar som KD vill se säger hon att det finns en tydlig begränsning.

– Det måste vara enskilda sakpolitiska frågor, det är inte långtgående, stora politiska samarbeten och det måste ligga i linje med våra värderingar och den politik vi lovat väljarna att genomföra.

TT: Det är inte budgetsamarbete, till exempel?

- Nej, och regering det vill vi bilda med de borgerliga partierna, om de vill.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons