Annons

Fler partier vill placera fångar utomlands

Mer än hälften av Sveriges anstalter var överfulla i somras.
Mer än hälften av Sveriges anstalter var överfulla i somras. Foto: TT

Norge hyrde fängelseplatser i Nederländerna. Nu vill flera riksdagspartier att även Sverige ska hyra platser utomlands – för att lösa den akuta platsbristen.

Under strecket
Publicerad

Situationen på Sveriges anstalter har varit ansträngd under en längre tid. I somras var 23 av Sveriges 45 fängelser överfulla, vilket SvD rapporterade om. Intagna tvingades dela cell och risken för konflikter bedömdes öka.

Nu öppnar flera partier för att Sverige borde hyra utländska fängelseplatser.

– Jag tycker att man måste överväga detta under en kortare period, till dess att vi har byggt ifatt med nya, moderna svenska anstaltsplatser. Där är planen ambitiös och omfattande, men det kommer att ta tid, säger Johan Pehrson, som är rättspolitisk talesperson i Liberalerna, till Sveriges Radio.

Norge har tidigare hyrt anstaltsplatser i Nederländerna för att lösa platsbristen, ett avtal som avslutades förra året eftersom det inte längre var kö till fängelser i vårt grannland.

I Sverige har Sverigedemokraterna förespråkat en liknande lösning – och får nu stöd av fler partier. Liberalernas Johan Pehrson uppger att han har tagit upp frågan med justitiedepartementet.

Även Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Andreas Carlson är positiv till utländska anstaltsplatser.

Annons
Annons

– Vi är positiva till att vända på alla stenar som finns. Sedan tror inte jag att det här är den enskilda lösning som löser hela problemet med platsbristen. Vi ser ju att det saknas 1 000 platser på anstalter och i häkten. Här har inte regeringen en tillräckligt bra plan, säger han till SR.

Vänsterpartiet är inte lika positiva till förslaget. Partiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker beskriver det som en orealistisk och väldigt dyr lösning.

Även justitieminister Morgan Johansson (S) är skeptisk.

– Det kostade norska skattebetalare över 900 miljoner kronor för 240 platser under de åren. Det är ett dyrt och omständligt förslag, säger han till SR.

I stället vill regeringen att utländska medborgare, utan anknytning till Sverige, i högre utsträckning ska avtjäna straffen i sina hemländer.

Kriminalvården uppgav i somras till SvD att man inte arbetade med en lösning som gick ut på att skicka dömda svenskar till hyrda anstalter utomlands.

– Nej, det är en fråga för politikerna, sa Hanna Jarl, anstalt- och häktesdirektör på Kriminalvården.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons