Annons

Göran Eriksson:KD:s rusning utmanar etablerade sanningar

Kristdemokraternas rusch upp mot Moderaterna i SvD/Sifo utmanar den politiska tyngdlagen. Ebba Busch Thors framgångar bryter mot flera lagar i den svenska politiken – och Ulf Kristersson bör fortsätta att vara orolig.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Partiledare Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas valvaka 9 september 2018.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 2

Kristdemokraterna rusar upp mot Moderaterna i senaste SvD/Sifo-mätningen.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

Partiledare Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas valvaka 9 september 2018.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1
Partiledare Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas valvaka 9 september 2018.
Partiledare Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas valvaka 9 september 2018. Foto: Jessica Gow/TT

En blomsterkvast i handen. Ögonen är slutna och munnen vidöppen. Kristdemokraternas partiledare vrålar rakt ut.

Bilden är tagen på valvakan den 9 september, men valsuccén 2018 är redan på väg att blekna i ljuset av opinionslyftet efteråt. När Ebba Busch Thor utstötte det där vrålet på valnatten hade partiet i runda slängar hälften så starkt stöd som i SvD/Sifos aprilmätning.

Väljare söker sig just nu till Kristdemokraterna i ett rasande tempo, ett fenomen som kraftigt har minskat avståndet till Moderaterna – som nu ligger nästan fyra procentenheter under sitt valresultat.

Gapet mellan de två partierna har krympt med cirka tio procentenheter sedan valet, och är nu mindre än fyra procentenheter. Så om Ulf Kristersson sluter ögonen kan han få återuppleva en moderat mardröm från våren 2017 – men med en helt ny twist.

Annons
Annons

Kristdemokraterna rusar upp mot Moderaterna i senaste SvD/Sifo-mätningen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

I Sifos aprilmätning 2017 var Centerpartiet på väg i kapp Moderaterna. Bakgrunden var att Anna Kinberg Batra i januari hade gett besked om att Moderaterna var beredda att ta över regeringsmakten med stöd av Sverigedemokraterna – och rätt många M-väljare flydde till Centern.

Som minst skiljde det bara 2,5 procentenheter i Sifo mellan Annie Lööfs Centerpartiet och Moderaterna. Det hände i juni 2017 och i augusti aviserade Anna Kinberg Batra sin avgång.

KD:s snabba opinionslyft ser ut att upphäva den politiska tyngdlagen.

De båda processerna blixtbelyser ett problem med Moderaternas liberalkonservativa ideologi, i den tid när liberalism och konservatism blir allt viktigare – väljarna kan fly åt två helt olika håll.

2017 utmanades Moderaterna alltså av det liberala Centerpartiet, och nu två år senare av det konservativa Kristdemokraterna. Trots att man redan har förlorat många konservativa sympatisörer till Sverigedemokraterna.

Den som för bara några månader sedan hade sagt att KD kan bli större än M, skulle ha riskerat att få en diagnos. Men nu ser det plötsligt inte omöjligt ut.

Kristdemokraterna rusar upp mot Moderaterna i senaste SvD/Sifo-mätningen.
Kristdemokraterna rusar upp mot Moderaterna i senaste SvD/Sifo-mätningen. Foto: Tomas Oneborg

Och av Kristdemokraternas färska valanalys framgår att partiet avser att fortsätta stöldräderna då ”KD:s potentialväljare alltjämt finns hos M och SD”.

Annons
Annons

Och det är ingen tvekan om vilken linje – höger – och vilka frågor som Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna tänker använda för att fortsätta att locka till sig konservativa M-sympatisörer.

”De potentiella väljarna är tydligt höger, uppskattar partiets sociala profil, men vill se en stramare politik kring migration, lag och ordning och integration” står det i KD:s valutvärdering.

Ämnesvalen ligger alltså nära det som Ulf Kristerssons moderater – som nu har satt tillbaka kulorna på M-loggan – fokuserar på. I en intervju i Dagens Nyheter nyligen pekade Kristersson på de här områdena: ”Brottsbekämpningen, försvaret, skydd av våra gränser – där finns det mycket kvar att göra”.

En ideologiskt profilerad kvinna kan tydligen lyfta ett utrotningshotat parti.

Och förra helgen tillsatte Moderaterna en integrationskommission.

Det ser alltså ut att bli en hård match om de konservativa väljarna mellan Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. En match där Moderaterna är rätt ensamma om att riskera att stöta bort liberala väljare.

KD:s snabba opinionslyft ser ut att upphäva den politiska tyngdlagen. Och i bakgrunden utmanar KD-rusningen en annan ”etablerad sanning” om svensk politik.

Svenska statsvetare tonar gärna ner partiledarnas betydelse – politiken snarare än partiledarnas personligheter anses avgöra hur väljarna röstar.

Det ligger mycket sanning i det, men i KD-fallet finns det en stark Busch Thor-effekt. Partiets valutvärdering – som bygger på flera olika mätningar – drar den här slutsatsen: ”Aldrig förr i partiets historia har dess partiledare spelat så stor roll för partivalet”.

Snart väljer Liberalerna partiledare, och exemplet Busch Thor är ingen nackdel för Nyamko Sabuni. En ideologiskt profilerad kvinna kan tydligen lyfta ett utrotningshotat parti.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons