Annons

KD skapar högerfront för att krympa public service

Votering under KD:s riksting med bland andra Alf Svensson och Jakob Forssmed i salen.
Votering under KD:s riksting med bland andra Alf Svensson och Jakob Forssmed i salen. Foto: Erik Abel/TT

För vänstervridet, för ytligt – och för dyrt. Kristdemokraterna ansluter sig till en ny politisk front riktad mot Sveriges Television och Sveriges Radio, och i riksdagen har KD, M och SD redan inlett ett samarbete i frågan.

Under strecket
Publicerad

Kristdemokraterna har beslutat att public service ska skäras ned, med mer fokus på nyheter och samhällsinformation. ”Rena nöjesproduktioner” ska skötas av kommersiella aktörer.

– Vi värnar kärnuppdraget för public service, som är en opartisk och bred nyhetsförmedling, säger Peter Kullgren som är Kristdemokraternas partisekreterare.

Och vad vill ni ta bort?

– Det är inte vår uppgift att sitta med rödpennan i programtablån, säger Peter Kullgren.

Men i en debattartikel i DN i oktober var Kullgren tydligare med att man ska ”skala av krimskramset”. Han pekade då på ”bantningsprogram för hundar, dejtingserier för präster” och ”hitlistemusik”.

KD:s beslut på rikstinget innebär att det på bara några veckor har uppstått en ny och bred politisk front, som vill beskära och koncentrera public service.

Moderaterna fattade ett beslut med liknande inriktning på sin stämma för några veckor sedan. ”Det måste bli mer saklighet, mindre vänster och ideologiskt trams” sammanfattade partistyrelsens Christofer Fjellner.

Sverigedemokraterna är sedan länge mycket kritiska till public service – ett uppmärksammat exempel är när Jimmie Åkesson i valrörelsen kallade P3 för ”vänsterliberal smörja”.

Annons
Annons

Kullgren och KD-ledningen talar inte om vänstervridning, men kritiken mot att public service inte är opartiskt återkommer på rikstinget.

– Det finns en stor upprördhet kring det bland gräsrötterna, säger Stefan Svanström som är ombud från Stockholms län.

Svanström säger att mätningar visar på en växande skillnad i förtroendet för public service. Det är större hos vänstersympatisörer och liberaler och lägre hos dem som har sympatierna till höger – och allra lägst hos SD-väljarna.

Flera på KD:s riksting hade också velat gå längre än partistyrelsen. Vid årsskiftet slopades den gamla ”tv-licensen” och ersattes med en särskild public service-avgift som tas ut via skattsedeln. Den beskrivs av många som en skatt, och det temat återkommer på rikstinget.

Ombudet Linus Rehn från Stockholm beskrev avgiften som ett skatteuttag på runt nio miljarder kronor årligen.

– Vi pratar om att prioritera välfärdens kärna. Public service måste bantas och det måste göras rejält, pengarna kan användas mycket bättre än i dag.

Stefan Svanström hade föreslagit att rikstinget skulle ställa sig bakom ett förslag om att skära ned anslagen till Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion med en tredjedel – pengar som ska användas för att stödja andra medier och öka mångfalden.

– Public service behövs, men det behöver åtnjuta förtroende i alla grupper och så ser det inte ut i dag. Se det som en räddningsaktion, säger Stefan Svanström.

Han pekar också på Danmark som exempel, där man nyligen skar ned anslagen till public service med en femtedel. Aron Emilsson sitter i riksdagens kulturutskott för Sverigedemokraterna, och var med när utskottet nyligen besökte Danmark.

– Det danska exemplet visar ju att det finns potential att kunna göra ”mer för mindre”, säger Emilsson.

SD samlas till landsdagar i Örebro om några veckor, och partistyrelsen skriver i ett motionssvar att public service har en sammanhållande effekt på samhället, och ska bevaras.

Aron Emilsson konstaterar att det den här hösten har uppstått en helt ny situation: bland motionerna på M:s och KD:s partisamlingar har det funnits mer radikala public service-förslag – nedläggning – än vad som finns på SD:s landsdagar.

De tre partierna till höger om regeringsunderlaget har nu inlett ett konkret samarbete i riksdagen i public service-frågan. I mitten av oktober skrev man en gemensam reservation i kulturutskottet, med den här lydelsen:

”Enligt vår uppfattning bör regeringen säkerställa att public service lever upp till kraven på opartiskhet och saklighet.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons