Annons

”KD uppmanade mig att inte prata med media”

Lars Adaktusson utanför EU-parlamentet.
Lars Adaktusson utanför EU-parlamentet. Foto: Fredrik Persson/TT

Lars Adaktusson säger att han uppmanades att inte prata med media efter DN:s avslöjande om hur han röstat om abort i EU-parlamentet. Politikern uppger att beslutet att lämna partistyrelsen var hans eget – och vidhåller att han röstat helt i linje med partiets politik.

Under strecket
Publicerad

På onsdagen sade Lars Adaktusson till Expressen att han inte kommer att ställa upp för omval till partistyrelsen och till rollen som partiets andre vice ordförande.

Enligt källor till Aftonbladet hade beslutet föranletts av att valberedningen övervägt att peta honom. Det dementerar Adaktusson.

– Jag har inte fått någon information något beslut i den riktningen. Jag, och ingen utöver möjligen de här hemliga källorna, vet vad som hänt i valberedningen, säger Lars Adaktusson till SvD.

Tre dagar innan EU-valet publicerade DN en artikel om att Lars Adaktusson som enda svensk EU-parlamentariker röstat emot aborträtten vid 22 av de 29 tillfällen som frågan kom upp i parlamentet. Bland annat om att unionen skulle fördöma att Paraguay nekat en våldtagen 10-åring abort.

Adaktusson valde att inte kommentera publiceringen förrän efter valet. Enligt honom var det på partiets inrådan.

Jag fick rådet att inte göra några intervjuer, och jag lyssnade på det rådet.

– Jag fick rådet att inte göra några intervjuer, och jag lyssnade på det rådet. Jag hade hoppats att vi kunde bemöta anklagelserna tillsammans. Men så blev det inte.

Annons
Annons

Anser du nu i efterhand att det var rätt beslut?

– Jag har redogjort för skälen och då får var och en avgöra om det är rätt eller fel. Rent generellt kan jag tycka att det alltid är bra att bemöta kritik så fort som möjligt. Det vet jag inte minst från min egen tid inom journalistiken.

– Sedan var det inte så att jag höll mig undan. Vår presschef sade att han inte visste var jag var någonstans under EU-valvakan. Men han hade inte ringt och frågat mig.

Enligt Lars Adaktusson höll han hela tiden partistyrelsen informerad om hur han röstade i dessa frågor när han satt i EU-parlamentet.

– Jag har inte på något sätt drivit min egen linje. Jag har rapporterat regelbundet till partistyrelsen om hur jag röstade och det var inte någon som hade några invändningar.

– Som parti gick vi till val i EU på att hävda subsidiaritetsprincipen. Det handlar inte om abortfrågan utan om en rad politikområden.

Ebba Busch Thor och andra partiföreträdare har senare tagit avstånd från hur du röstade. Anser du att de vek sig för opinionen?

– Jag vill inte recensera andra politiker. Jag är trygg med att att jag agerat enligt partiets politik.

Har du fortsatt förtroende för partistyrelsen och Ebba Busch Thor?

– Självklart har jag förtroende för Ebba. Annars hade jag inte kunnat fortsätta i riksdagsgruppen.

Hur ser din politiska framtid ut nu?

– Jag har förmånen att få jobba med frågor som jag brinner för som utrikespolitisk talesperson för partiet. Det handlar om frågor som mänskliga rättigheter och religionsförföljelse.

Lars Adaktusson vidhåller att DN:s publicering är felaktig och kallar den för ”anklagelser”.

– Rubriksättningen satte bilden av frågan. Jag har inte röstat nej till aborträtten vid 22 tillfällen. Jag har röstat emot att abortfrågan ska föras upp på EU-nivå. Det var en direkt felaktighet. Och det ligger en antydan i deras rapportering om att jag skulle vara emot lagliga och säkra aborter. Det finns inga belägg för det.

I ett tidigare uttalande i DN bemöter tidningens chefredaktör Peter Wolodarski Adaktussons kritik.

– Granskningen är mycket gediget utförd och allt som står i den stämmer och är belagt. Lars Adaktusson har fått upprepade möjligheter att få komma till tals med sina bästa argument. Att en före detta journalist som Adaktusson väljer att inte ställa upp på en normal intervju inför en publicering i en så viktig sakfråga är anmärkningsvärt. Istället kastar han falska anklagelser i efterhand, säger Peter Wolodarski till DN.

SvD söker Ebba Busch Thor för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons