Annons

KD vill förlänga stödåtgärderna

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed vill se en förlängning av de sänkta arbetsgivaravgifterna. Arkivbild.
Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed vill se en förlängning av de sänkta arbetsgivaravgifterna. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Flera av regeringens omfattande stödåtgärder till företag till följd av coronakrisen har löpt ut. Kristdemokraterna vill nu se en förlängning av några av stöden.

– Regeringen måste ge besked om att förlänga sänkningen av arbetsgivaravgiften till särskilt utsatta branscher, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed till TT.

Under strecket
Owe Nilsson / TT
Publicerad

En av regeringens många stödåtgärder var en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna. Det stödet upphörde den 30 juni.

– Vi sade redan före sommaren att regeringen måste ge besked. Det råder en akut osäkerhet kring stödet, särskilt i utsatta branscher. Vi anser att stödet bör ligga kvar för dem året ut, säger Jakob Forssmed.

Kristdemokraterna tycker också att det särskilda omsättningsstödet bör förlängas. Det gällde för företag som tappat mycket i omsättning på grund av corona under mars och april. Ansökningstiden för det går ut den 31 augusti.

Hittills har finansministern Magdalena Andersson inte velat ge besked om en eventuell förlängning. Hon noterade på en presskonferens nyligen att färre företagare än förväntat ansökt om stödet.

Kristdemokraterna anser att stödet bör förlängas med ytterligare en månad.

– Om det inte har betalats ut så mycket som planerat, så borde det inte vara problematiskt att förlänga det. Det är ett väldigt träffsäkert stöd, säger Jakob Forssmed.

Riksdagen har också gett ett tillkännagivande om att regeringen måste komma med stöd till enskilda näringsidkare, som inte har omfattats av stödåtgärderna på samma sätt.

Hittills har regeringen inte velat ge några besked om de olika stödåtgärderna ska förlängas. "Regeringen följer utvecklingen noga", är det senaste beskedet från finansministern.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons