Annons

Kellyanne Conway: "Vad har du för etnicitet?"

President Donald Trumps topprådgivare Kellyanne Conway på en pressträff utanför Vita huset på tisdagen.
President Donald Trumps topprådgivare Kellyanne Conway på en pressträff utanför Vita huset på tisdagen. Foto: Alex Brandon AP/TT

Vita husets topprådgivare Kellyanne Conway frågade en reporter vad han hade för etnicitet när han på en presskonferens på tisdagen ställde en fråga om USA:s president Donald Trumps olika tweetar de senaste dagarna.

Under strecket
TT
Publicerad

De aktuella tweetarna har handlat om fyra kvinnliga kongressledamöter från Demokraterna, och Trumps ordval har av många uppfattats som rasistiskt.

Frågan som reporten ställde gällde hur Trump kunde uppmana kvinnorna att "åka tillbaka" till de länder de kom från när de var amerikanska medborgare, rapporterar bland andra The Guardian.

– Vad har du för etnicitet?, frågar Conway i stället för att svara på frågan.

Reportern svarar med att fråga vad hans etnicitet har för relevans i sammanhanget.

Kellyanne Conway svarar då att det visst är relevant och att hennes egna förfäder kommer från Italien och Irland. Sedan följer ett resonemang om att Trump, enligt Conway, helat tiden talat om var kvinnorna "ursprungligen" kom från.

– Han (Trump) sade ursprungligen, och vet du, han har sagt ursprungligen sedan dess, svarar Conway.

Tre av kvinnorna är födda i USA. En av dem har palestinskt påbrå, en har påbrå från Puerto Rico och en är afro-amerikan. Den fjärde är född i Somalia men kom till USA som barn. Alla fyra har amerikanskt medborgarskap.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons