Annons

Untitled unmasteredKendricks tidlösa soul oerhört befriande

”Untitled unmastered” är som ett 35 minuter långt och lekfullt jam. Kendrick Lamar tacklar hiphoppen lite på samma sätt som Moodymann möter sin house. Stefan Thungren gillar Lamars överraskande albumsläpp.

Under strecket
Publicerad

Kendrick Lamar.

Foto: AP Bild 1 av 2

Kendrick Lamars nya skiva släpptes oväntat.

Bild 2 av 2

Kendrick Lamar.

Foto: AP Bild 1 av 1
Kendrick Lamar.
Kendrick Lamar. Foto: AP

Untitled unmastered

Artist
Kendrick Lamar
Genre
Soul
Musikbolag
Aftermath/Interscope
År
2016

Betyg: 5 av 6

Nästan på dagen ett år efter det moderna mästerverket ”To pimp a butterfly” väljer Kendrick Lamar att plötsligt släppa ett nytt album, till synes helt ut ur det blå. Inte för att någon blir särskilt förvånad längre, oannonserade album eller plötsliga mixtapes verkar vara en ny standard inom denna genre. 28-årige Lamar är numera en av scenens tungviktare och ”To pimp a butterfly” var något av en modern motsvarighet till vad D'Angelo gjorde med ”Voodoo” för ganska exakt 16 år sedan. De djupa rötterna i den svarta soulhistorien har visserligen drag av retro i sig, men sättet de behandlas på känns i allra högsta grad modernt. Miles Davis hade sin tid, George Clinton hade sin, och RZA hade sin, men Kendrick Lamar stoppar allt detta i samma mixer och skapar därifrån något helt unikt. Och han gör det till synes helt utan tanke på hits. När hörde vi Kendrick Lamar på radio senast? Jo kanske när han gästade Taylor Swift på Billboard-ettan ”Bad blood”, men det var inte i eget namn.

Annons
Annons

Kendrick Lamars nya skiva släpptes oväntat.

Bild 1 av 1

Vi lär knappast heller få höra något av spåren från denna ”Untitled unmastered” spelas på radio, lite synd dock med tanke på låtarnas titlar. Han underlättar inte direkt chansen till detta, då en diskussion om huruvida ”untitled 05 09.21.2014” eller ”untitled 02 06.23.2014” borde få A-rotation på P3 känns onödig redan på förhand. I kontrast till detta är dock musiken inte alltför svårtillgänglig (förutom möjligtvis ”untitled 04 08.14.2014”) trots att han blandar frisinnad jazz med p-funk och hip hop.

Kendrick Lamars nya skiva släpptes oväntat.
Kendrick Lamars nya skiva släpptes oväntat.

**”Untitled unmastered” är som ett **35 minuter långt och lekfullt jam, mindre polerat än tidigare album, lösare i strukturen och – förlåt ordvalet – helt enkelt flummigare. Det inledande spåret låter som något av Wu-Tang Clans mörkare stunder, halvvägs in i albumet låter han som något ur 70-talets Black Jazz-katalog och avslutningen är Parliament/Funkadelic i rakt nedstigande led. Det är aldrig tråkigt att lyssna på Lamar, för samtidigt som det känns som ett spontant funkjam, känns det djupt teoretiskt, om ”To pimp a butterfly” motsvarade 20 högskolepoäng i funk, är detta fortsättningskursen med en salongsberusad lärare i Bootsy Collins-glasögon. Att döma av de daterade titlarna är materialet inspelat redan före förra albumet, vilket skulle kunna tyda på att detta är material som inte riktigt platsade där. Och visst, albumet är kanske lite för kort för att matcha den episka föregångaren, men det står absolut på egna ben.

Han tacklar hiphoppen lite på samma sätt som Moodymann möter sin house, referenserna till soulens och den svarta kampens historia haglar och bildar i slutändan en vacker mosaik. Men Moodymann är en marginell företeelse i jämförelse med Lamars nuvarande position, vilket lyfter hans gärning ännu ett snäpp. Det är oerhört befriande med ett ovillkorligt fokus på en tidlös soul, snarare än vad som går hem på Billboard-listan för stunden.

Följ SvD:s lista med den bästa musiken

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons