Annons

Khashoggi-utredare: Länder som Sverige bör agera

Agnès Callamard, FN-rapportör för utomrättsliga avrättningar.
Agnès Callamard, FN-rapportör för utomrättsliga avrättningar. Foto: Gunilla von Hall

Saudiska hot haglar mot FN-utredaren Agnès Callamard efter att hon pekat ut saudiska staten för mordet på Jamal Khashoggi. Samtidigt duckar högsta FN-chefen, anser hon.

– Länder som Sverige bör agera, säger Callamard i en SvD-intervju.

Under strecket
Publicerad

FN-chefen António Guterres

Foto: Luiz Rampelotto/EuropaNewswire / TT Bild 1 av 1

GENÈVE Hennes rapport med rysliga detaljer har slagit ner som en bomb och slutsatsen är kristallklar: saudiska staten bär ansvar för det horribla mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Men det väntade stödet har uteblivit, anser Agnès Callamard, FN-rapportör för utomrättsliga avrättningar, som i stället nu känner sig utsatt och besviken.

När SvD träffar henne i Genève berättar hon om saudiska hot, och oron när hon presenterar rapporten för FN:s människorättsråd nästa vecka.

– Saudiska regeringen har gjort flera hotfulla uttalanden och deras kritik mot mig stegras. Utrikesministern hotar med rättsliga åtgärder och vill stämma mig för förtal. Det är väldigt obehagligt, och vi bevakar noga vad som händer.

Agnès Callamard känner sig inte direkt hotad till livet, men förklarar att hon har ”säkerhetsarrangemang” på grund av det fientliga tonläget. Som mordet på Khashoggi visar kan saudiska tentakler nå långt utanför landets gränser.

Samtidigt känner Agnès Callamard djup besvikelse över att FN:s generalsekreterare duckar för att agera vidare. Hennes utredning utmynnar i en tydlig rekommendation: FN:s generalsekreterare måste starta en brottsutredning som kan leda till att en ad hoc-tribunal skapas, där ansvariga kan ställas till svars.

Annons
Annons

FN-chefen António Guterres

Foto: Luiz Rampelotto/EuropaNewswire / TT Bild 1 av 1

Men FN-chefen António Guterres har genom sin talesperson meddelat att han saknar mandat att starta en brottsutredning. Detta trots att FN:s generalsekreterare startade en sådan utredning efter mordet på den libanesiske premiärministern Rafik Hariri 2005.

– Jag är verkligen besviken. Guterres kan utan problem tillsätta en internationell grupp med experter som kan inleda en brottsutredning, säger Callamard.

– FN har en oerhört viktig roll. Man måste agera starkt mot dödandet av journalister. Här har FN-chefen chansen. Men han vill väl inte reta upp någon.

FN-chefen António Guterres
FN-chefen António Guterres Foto: Luiz Rampelotto/EuropaNewswire / TT

Khashoggi-mordet har fått ”uppmärksamhet utan motstycke som lett till internationellt ramaskri och fördömanden från hela världen”, betonar Callamard.

– Mordet på Khashoggi chockerar. Men lika chockerande är saudiska statens förnekande av ansvar. Detta var inget skurkstreck. Det råder inget tvivel om att detta var en godtycklig avrättning som var noga planerad av den saudiska staten med direkt koppling till kronprins Muhammed bin Salman.

Callamards utredning baseras på 45 minuters ljudinspelning från turkiska konsulatet. Där hörs konversationen mellan saudiska säkerhetstjänstens Maher Abdulazziz Mutreb och rättsläkaren Salah Mohammed Tubaigy strax innan Khashoggi klev in på konsulatet den 2 oktober 2018.

Annons
Annons

”Kan vi stoppa det i bagen?” frågar Mutreb. ”Nej, kroppen är tung. Jag separerar kroppsdelar, första gången skär jag upp den på golvet. Tar vi plastpåsar och skär den i bitar så kan vi slå in varje del”, svarar Tubaigy.

Det är viktigt att sända en skarp signal.

Dialogen avslutas med att Mutreb frågar om ”offerlammet” anlänt. Klockan 13.13 hörs en röst säga ”han har anlänt”. Sedan ges följande beskrivning:

13.15. Khashoggi tas upp till andra våningen. Där börjar ett samtal om att han bör resa till Saudiarabien. Khashoggi säger att hans fästmö väntar på honom utanför.

13.25. Rättsläkaren frågar om Khashoggi har telefon. ”Skicka ett meddelande till din son” hörs rättsläkaren säga. ”Jag tänker inte skriva något”, svarar Khashoggi.

13.33. ”Det ligger en handduk här. Ska ni droga mig?”, frågar Khashoggi. ”Vi ska bedöva dig”, får han till svar. Sedan hörs ljudet av brottande. Khashoggi dödades sannolikt med en injektion sömnmedel och kvävdes sedan med en plastpåse, enligt FN-utredaren.

13.39. Dunkanden och flämtanden hörs. Plastskynken prasslar. Sedan hörs ljudet av bensågen.

– Detta var ett överlagt och välplanerat mord. Ansvariga i den saudiska staten måste ställas till svars. Om inte FN-chefen vill göra något kan andra länder agera. Turkiet kan skicka en formell förfrågan om en internationell grupp som utreder ansvaret.

Callamard säger att ansvarsutkrävande för mordet kan ske på andra sätt om den juridiska vägen förblir stängd. Här kan Sverige spela en roll.

– Rättvisa kan också skipas genom politiska, diplomatiska och ekonomiska handlingar. Sanktioner kan riktas mot högt uppsatta personer i den saudiska regeringen, diplomatisk press kan användas och export av övervakningsutrustning kan stoppas. Här kan länder som Sverige agera.

– Det är viktigt att sända en skarp signal. Detta dödande av en stat är inte acceptabelt, punkt slut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons