Kille, 10: "Hjälp, jag orkar inte höra mer Kent!"

Kent är populära, men inte bland alla.
Kent är populära, men inte bland alla. Foto: Pontus Lundahl/ TT

Hej Jenny! Mina föräldrar var på Kents konsert och de gillar deras låtar mycket. Men jag tycker att de har börjat överdriva med låtarna nu. De lyssnar på dem i princip hela tiden. Min bror har också börjat lyssna, men själv gillar jag dem inte lika mycket. Hur ska jag klara mig med all Kent? Kille, 10 år

Under strecket
SvD
Publicerad

Det är inte samma person som ritat teckningen som skrivit brevet.

Foto: EskilBild 1 av 1

Det är inte samma person som ritat teckningen som skrivit brevet.

Foto: EskilBild 1 av 1

Hej!

Jag kan verkligen förstå att det börjar bli lite väl mycket Kent, om dina föräldrar lyssnar på Kent hela tiden och din bror också har börjat lyssna. Förhoppningsvis kommer de tröttna efter ett tag, men du måste ju hitta ett sätt att stå ut fram tills dess.

Att tvingas lyssna på musik som man själv inte gillar kan nästan vara plågsamt. Dina föräldrar gillar Kent och jag gillar att man pratar med varandra. Så därför måste jag fråga: Har du berättat hur detta påverkar dig? Blir du trött? Irriterad? Deppig? (Kent är ju inte precis några glada laxar om man säger så.) Kanske kommer de minska på Kent-spelandet om de verkligen förstår hur du känner.

Det är inte samma person som ritat teckningen som skrivit brevet.
Det är inte samma person som ritat teckningen som skrivit brevet. Foto: Eskil

Ett annat sätt kan vara turordning. Så här: Ibland när mina barn irriterar sig på den musik jag spelar eller om jag irriterar mig på deras låtval så brukar vi köra ett turordningssystem. Vi väljer en låt var och sedan börjar det om från början. Vi har gjort en lista på Spotify där vi har valt var tredje låt.

Om du inte vill höra någon musik när det är din tur så får det i stället bli en stunds tystnad, motsvarande en normal låts längd. Ett annat alternativ är att du letar rätt på ett par hörselkåpor. Dels blir det tystare omkring dig, dels gör du en tydlig markering att du verkligen inte orkar ta in mer Kent. Du har fått en Kent-överdos helt enkelt.

Om du känner att ingenting hjälper får du ta in det tunga ­artilleriet – börja spela musik som du vet att de avskyr! Om de klagar så säger du bara lugnt: ja, nu vet ni hur jag känner.

Jag önskar dig verkligen lycka till!

Jenny Jägerfeld, psykolog och författare som varje vecka svarar på läsarnas frågor i SvD Junior

Annons
Annons
Annons
Annons