Dagens namn: Elof, Leif
tisdag 30 juni kl. 06.45

Kina antar kontroversiell säkerhetslag för Hongkong

Miljarder står på spel för svenska turistanläggningar när utländska turister inte kommer och Kinas parlament har antagit en kontroversiell säkerhetslag gentemot Hongkong. Här är tisdagens viktigaste nyheter.

När utländska turister lyser med sin frånvaro på grund av pandemin rinner miljarder ut ur turistanläggningarna. Dessutom spås säsongen bli för kort. För Bohuslän är norrmännen särskilt viktiga då de omsätter överlägset mest av alla – över 6 miljarder kronor årligen. ”Det har varit heldött på sina håll”, säger Ann Haraldsson vid branschorganisationen Södra Bohuslän Turism.

För Bohusläns turistnäring är norrmännen särskilt viktiga då de omsätter överlägset mest av alla.
För Bohusläns turistnäring är norrmännen särskilt viktiga då de omsätter överlägset mest av alla. Foto: Anders Good/TT

Kinas parlament har godkänt en kontroversiell säkerhetslag gentemot Hongkong. Kritiker befarar att lagen innebär inskränkta rättigheter för de boende i regionen och lagförslaget har den senaste tiden lett till stora protester i Hongkong. Lagen innebär de mest radikala förändringarna för Hongkongborna sedan den före detta brittiska kolonin återfördes till Kina för 23 år sedan.

Svenska myndigheter har inte lyckats ta på sig ledartröjan för att utöka testningen, anser den före detta nationella koordinatorn för coronatesterna Harriet Wallberg. Hon är av uppfattningen att man borde hållit kvar vid en bred testning och smittspårning och byggt upp kapaciteten betydligt tidigare. ”Det svenska systemet har stora brister i ansvarsfördelningen”, säger Harriet Wallberg.

Som vd på Nobelstiftelsen var Lars Heikensten en av dem som tvingades lösa upp knutarna under krisen i Svenska Akademien. Den 1 juli blir han ny ordförande för Finanspolitiska rådet. Den tidigare riksbankschefen går därmed tillbaka till att vara ekonom och nu handlar hans orosmoln i stället om deflation och den svaga kronan. ”Svenskarna riskerar att få en lägre levnadsstandard”, säger han i en intervju med SvD.

Hantera coronakrisen som en munk

Hur ska vi stå ut med varandra och oss själva nu när vi tvingas leva på ett sätt vi inte är vana vid? Gör som benediktinermunkarna. Det föreslår en av Tysklands mest populära författare som hoppas att coronakrisen i bästa fall kan lära oss att leva mer autentiskt. För SvD:s Under strecket har journalisten och kulturskribenten Ylva Herholz läst Anselm Grün – författarmunken som tror att coronakrisen kanske kan lära oss att leva mer ”autentiskt”.

Hur mycket av Storbritannien är fiktion?

”Varje stat är 90 procent fiktion”, skriver den engelska journalisten och författaren Laurie Penny i sin artikel ”Tea, Biscuits and Empire” om myten om Storbritannien för sajten Longreads. Genom att beröra både Edward Said och ”Downtown Abbey” går hon i artikeln metodiskt igenom hur illa britternas egna, men även omvärldens bild, av både det forna imperiet och dagens Storbritannien överensstämmer med verkligheten.

Annons
Annons
Annons