Annons

Kina: Handelskriget kan inte krossa oss

Huawei har hamstrat komponenter för att klara en eventuell amerikansk teknikbojkott.
Huawei har hamstrat komponenter för att klara en eventuell amerikansk teknikbojkott. Foto: Andy Wong/AP

Patriotism och gamla krigsfilmer ska förbereda det kinesiska folket på ett långt handelskrig med USA. Samtidigt hävdar Huawei att företaget i flera år förberett sig på en amerikansk bojkott.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska regeringen har gjort klart att man tänker hämnas på att USA trappat upp handelskriget mellan länderna.

– Vi kommer att studera hur vi påverkas av de nya tullarna och sedan vidta motåtgärder, sa Meng Wei, talesperson för Nationella kommissionen för utveckling och reform, i samband med en presskonferens på fredagen.

Hon preciserade dock inte exakt hur man tänker bemöta de nya amerikanska tullarna.

För att ytterligare banka in krismedvetandet har den kinesiska statligt kontrollerade tv:n börjat visa gamla krigsfilmer

Parallellt med sanktioner har den kinesiska regimen på hemmaplan lanserat en kampanj med syftet att förbereda folket på att konflikten kan bli långvarig.

En ledare i kommunistpartiets tidning Folkets Dagblad slår fast att Kina inte tänker vika sig i konflikten.

”Handelskriget kan inte krossa Kina. Det kommer bara att göra oss tuffare och starkare”, skriver man enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ledaren fortsätter med att spela på patriotiska budskap:

”Vilka stormar har vi inte sett och vilka hinder har inte Kina mött under sina 5 000 år som civilisation? Inför orkanen så har 1,4 miljarder kineser självförtroende och uthållighet.”

Annons
Annons

För att ytterligare banka in krismedvetandet har den kinesiska statligt kontrollerade tv:n börjat visa gamla krigsfilmer. Bland annat har de kinesiska tv-tittarna fått se filmen ”Heroiska söner och döttrar” från 1964 om Koreakriget.

Samtidigt som USA infört nya tullar har landet satt upp kinesiska teknikföretag på en observationslista.

Det innebär att all export av komponenter till kinesiska företag som Huawei måste godkännas av amerikanska myndigheter.

Enligt USA handlar det om att skydda sig från spionage, men Kina ser det som ytterligare ett handelshinder förklätt till nationell säkerhet.

Nu visar det sig att Huawei i flera år förberett sig på ett handelskrig med USA. Företaget är både Ericssons tuffaste konkurrent inom nätverk och världens näst största tillverkare av smarta mobiler.

Redan tidigare har företaget avslöjat att man tagit fram ett helt eget operativsystem, om USA skulle förbjuda kinesiska företag att använda Googles Android.

Nu avslöjar Huawei att man också låtit sitt halvledarbolag Hisilicon ta fram alternativ till kretsar man i dag köper från bland annat amerikanska Qualcomm.

– Syftet är att garantera strategisk tillgång till de flesta av våra produkter, säger Hisilicons vd Teresa He Tingbo till tidningen South China Morning Post.

När USA hotade med att stoppa exporten av komponenter till mobiltillverkaren ZTE sågs det som ett existentiellt hot mot företaget, som är helt beroende av utländska komponenter.

Huawei anses vara mycket mindre sårbart, men det är oklart om Huawei helt lyckats bli självförsörjande på komponenter. Enligt tidningen Nikkei Asian Review har Huawei dock byggt upp ett lager med ett helt års behov av komponenter. Om det stämmer kan företaget klara även en utdragen konflikt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons