Annons

Kina har betydligt mindre riskkapital än påstått

Enorma mängder statligt kapital har påståtts backa upp Kinas planer på att bli världsledande på teknik. Men en rapport visar att de statliga fonderna inte är så stora som de påstås vara. Och inte heller så effektiva.

Under strecket
Publicerad
Foto: Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN/ NTB ScanpixBild 1 av 1
Foto: Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN/ NTB ScanpixBild 1 av 1
Foto: Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

År 2014 höll Kinas president Xi Jinping ett tal om att Kina måste vara med i kapplöpningen om teknisk innovation:

– Vi måste komma bakifrån, göra vårt bästa för att hinna ikapp och sträva efter att gå om, sade han.

Det ledde till planen Made in China 2025 – och en mängd nya statligt finansierade fonder riktade till tekniksektorn. De kallas statliga vägledningsfonder (government guidance funds på engelska) och antalet har fullkomligen exploderat.

Fonderna finns på varje nivå, från kommuner upp till regeringen. De har pumpat in kapital och expertis i högteknologiska företag inom industrier som robotar, artificiell intelligens, flyg, rymd och halvledare.

Redan två veckor efter Xis tal fanns en nationell plan för att lyfta industrin runt halvledare, de små intelligenta kretsar som sitter inuti mobiltelefoner, datorer, läsplattor, industriella system.

Annons
Annons

”Huruvida Kina kommer att lyckas med sina ambitiösa teknikplaner är därför tätt sammanknutet med de här fondernas framgång”, skriver det Hongkongbaserade finansiella företaget Gavekal i rapporten ”Paying for industrial policy”, som kom ut i början av december 2018.

Vid halvårsskiftet 2018 fanns nästan 2 000 statliga vägledningsfonder med ett totalt mål på att ta in 1800 miljarder dollar, enligt Kinas investeringsserviceplattform Zero2IPO, rapporterar Gavekal. Det är mer än Kanadas BNP och motsvarar nästan två tredjedelar av alla tillgångar som den globala riskkapitalbranschen har. Men Gavekals rapport hävdar att fonderna är mycket mindre än de påstås vara.

”Ingen av dessa siffror ska tas som ett faktiskt värde, eftersom det inte finns någon garanti för att de här fondmålen någonsin kommer att nås”, skriver Gavekal och fortsätter:

”Vissa fonder har svårt att få in kapital och andra har inte använt sitt kapital.”

Gavekal ger dessutom flera konkreta exempel.

”En fond-vd som intervjuades av lokal media i slutet av 2017 sa att han hade kollat registreringsstatus på 147 statliga vägledningsfonder som aviserats av Guangdongs provinsregering, men bara kunnat verifiera existensen av 59", skriver Gavekal.

I fjol investerades mer än 40 miljarder dollar i riskkapital i Kina, upp 15 procent från året innan, enligt en tidigare rapport från revisionsfirman KPMG. Det enda land med större riskkapitalinvesteringar var USA, med 84 miljarder dollar.

I Kina finns nu några av världens högst värderade nystartade bolag, som apputvecklaren Byte Dance och samåkningstjänsten Didi Chuxing.

Annons
Annons

Men trots att det finns privat riskkapital behövs de statliga fonderna ändå i bolagens tidiga stadier eller i bolag som behöver lång tid för att ta fram produkter, som hårdvaruindustrin, skriver Gavekal.

Ändå hackar maskineriet med de statliga vägledningsfonderna. Fonderna gör nämligen även många dåliga investeringar och förvrider marknaderna.

Rapporten konstaterar att fonderna främst leds av tjänstemän från det lokala finansdepartementet, inte av professionella investerare. Och att de flesta lokala fonder tvingas fokusera på lokal utveckling och ofta är begränsade till vissa industrier.

De riktar sig även ofta till samma tekniksektorer, ”vilket är ett recept för industriell överkapacitet och bortkastade investeringar”, skriver Gavekal.

Dessutom har fonderna inte någon marknadsdisciplin eftersom de framför allt är finansierade av statliga enheter och staten lägger sig i deras verksamhet.

Att det plötsligt kom så många fonder berodde inte bara på de officiella planerna på ett tekniklyft, utan även på förändringar i finansieringen av kommunerna, enligt rapporten.

Problemen innebär att fonderna troligen kommer att stå för många misslyckanden i Kinas uppgradering.

”Men även med mycket spill längs vägen, är det fortfarande troligt att vägledningsfonder hjälper Kina att avancera i industrier som kräver stora kapitalinsatser i tidiga stadier”, summerar Gavekal.

Gavekal höjer ett varningens finger för framtiden. De flesta fonder startades 2014–2018 och löper på sju-tio år. Så 2021–2028 ska de dra sig ur sina investeringar – ungefär samtidigt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons