Annons

Kina pressade Sheraton att nobba taiwaneser

Såväl Sheraton som Historiska museet fick samtal från Kinas ambassad om Taiwan.
Såväl Sheraton som Historiska museet fick samtal från Kinas ambassad om Taiwan. Foto: Tomas Oneborg

Kinas ambassad i Stockholm pressade Sheraton att inte låta Taiwan fira sin nationaldag där i år, enligt Taiwans representationskontor. När Taiwan bytte till Historiska museet ringde den kinesiska ambassaden även dit.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska ambassaden i Stockholm.

Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT Bild 1 av 1

Samtalet till Taiwans representationskontor kom rätt snart efter öns nationaldagsfirande på hotell Sheraton i Stockholm den 8 oktober i fjol. Chefen för hotellet Sheraton Stockholm, Lars van der Most, bjöd in två representanter för Taiwan till hotellet den 22 oktober i fjol.

– Lars van der Most berättade att Sheraton hade blivit uppringt av Kinas ambassad som frågade varför hotellet tillät oss att fira vår nationaldag där. Vi hade varit på Sheraton varje år i över tio år, men nu sa van der Most att det skulle vara olägligt för dem om vi firade där 2019, säger Daniel Liao, Taiwans officiella representant i Sverige, till SvD.

Lars van der Most hävdar att uppgifterna inte stämmer.

– Vi uppmanade Taiwans representanter att kontakta oss under våren för att göra bokningen, men i år gjorde de det inte. Det har alltid varit trevligt att göra affärer med Taiwans representationskontor. Vi har haft deras möten på vårt hotell i tio år, men av någon anledning valde de att flytta firandet i år, säger hotellchefen.

Har Kina satt press på er?

Annons
Annons

– Nej.

Sheraton ägs av världens största hotellkedja Marriott, som har flera hotell i Kina. I januari i fjol stängdes Marriotts kinesiska sajt och app i en vecka som straff för att kedjan listat Tibet, Taiwan, Hongkong och Macau som enskilda länder i en kundenkät, enligt en artikel som publicerats både i South China Morning Post och på Abacus, en techsajt som skriver om Kina.

I Taiwans huvudstad Taipei bröt sig för ett år sedan Sheratonhotellet loss från Marriott, när Marriott ändrade sätet för hotellet till ”Taiwan, Kina” i sitt bokningssystem – och därmed indikerade att Taiwan tillhörde Kina.

I kväll, torsdag, firar taiwaneser i Sverige sin nationaldag på Historiska museet i stället för på Sheraton. Det uppskattas dock inte heller av den kinesiska ambassaden, enligt Titti Håkansson, ansvarig för tillställningar på museet.

– Kinesiska ambassaden ringde och gjorde en kraftfull markering. Han som ringde påpekade, i hånfull ton, att Taiwan inte är ett officiellt land utan tillhör republiken Kina och att ambassadören inte är en riktig ambassadör, säger hon.

Vad sa han?

– Han sa att han inte kunde hindra oss från att ha mottagningen, men han ifrågasatte uthyrningen av barockhallen till Taiwan, säger hon.

I fjol bytte Skatteverket och Pensionsmyndigheten beteckning på ön, från ”Republiken Kina (Taiwan)”, till ”Taiwan, provins i Kina”, trots att Taiwan i praktiken är ett eget land. Ändringen väckte upprörda känslor i Taiwan och fick 13 000 personer att skriva under en protest, enligt Hongkong Free Press.

Efter direktiv från Kina bytte även flygbolag runtom i världen, inklusive SAS, i fjol beteckning på Taiwan. På SAS hemsida är destinationen angiven som Taipei, Taiwan, Kina.

Annons
Annons

Kinesiska ambassaden i Stockholm.

Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT Bild 1 av 1
Kinesiska ambassaden i Stockholm.
Kinesiska ambassaden i Stockholm. Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT

Kinas ambassad reagerar starkt på SvD:s frågor om varför den har pressat Sheraton och Historiska museet angående Taiwans firande av sin nationaldag. Svaret lyder att frågorna är felställda, eftersom Taiwan är en del av Kinas territorium, aldrig har varit ett land och att det inte finns något som heter Taiwans nationaldagsfirande.

”Det [nationaldagsfirandet, reds anm] skulle vara olagligt och ett allvarligt brott mot internationell rätt och grundläggande normer för internationella relationer, liksom den allmänna samsynen och grundläggande utrikespolitiken i det internationella samfundet inklusive Sverige”, skriver ambassaden i ett mejl.

Och fortsätter:

”Man hoppas att relevanta svenska organisationer inte kommer att göra olagliga saker och inte tillhandahålla plattformar och stöd för olaglig verksamhet från ’Taiwans självständighetskrafter’.”

Taiwans status är kontroversiell och Kina driver frågan om ”ett Kina” hårt. Ett land kan enbart ha diplomatiska förbindelser med antingen diktaturen Kina eller demokratin Taiwan. Både Folkrepubliken Kina (det vi kallar Kina) och Republiken Kina (Taiwan) såg sig länge som den enda legitima representanten för hela Kina. I åtminstone Kinas fall är det fortfarande så.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons