Annons
Analys

Ola Wong:Kina stärker censur – it-jättar växer ändå

Kommunistpartiet vill bli självförsörjande på högteknologi och få bort beroendet av västerländska bolag. Mer censur och hårdare styrning är att vänta efter kommunistpartiets senaste möte för internet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Xi Jinping.

Foto: Naohiko Hatta/APBild 1 av 2

Ericssons främsta konkurrent, kinesiska Huawei.

Foto: Mark Schiefelbein/APBild 2 av 2

Xi Jinping.

Foto: Naohiko Hatta/APBild 1 av 1
Xi Jinping.
Xi Jinping. Foto: Naohiko Hatta/AP

Kommunistpartiet ser stärkt kontroll av internet som nyckeln till sitt framtida maktinnehav. Det framgick då president Xi Jinping ledde en nationell arbetskonferens för cybersäkerhet och datorisering i april, den första i sitt slag. Samtliga medlemmar av kommunistpartiets högsta nivå, politbyråns ständiga utskott, var där. Det är ett tecken på den vikt partiet lägger vid att bli världsledande i ny teknologi och styra internet.

Men tvärtemot vad västerländska analytiker och politiker trodde har Kinas modell av hård censur, protektionism och politisk styrning i bolagen inte hindrat framväxten av innovativa it-jättar och en på flera sätt världsledande e-handelsekonomi. Enpartistaten har i stället skyddat sin suveränitet och blivit en vinnare på kuppen.

Annons
Annons

Kinas modell av hård censur, protektionism och politisk styrning i bolagen har inte hindrat framväxten av innovativa it-jättar

Den övertygade leninisten Xi Jinping ökar därför både censuren och beordrar it-bolagen att sätta kommunistpartiets prioriteringar högst.

– Utan nätsäkerhet finns ingen nationell säkerhet, ingen ekonomisk och samhällelig stabilitet, sa Xi Jinping och underströk att internetmedier har i uppgift att sprida positiv information, upprätthålla den korrekta politiska linjen och styra den allmänna opinionen. It-bolag måste ta ansvar för att cyberrymden inte förfaller till en plattform för att sprida skadlig, falsk och provokativ information.

Xi har tidigare sagt att it-revolutionen får lika stor påverkan på mänskligheten som jordbruket och den industriella revolutionen. Det var Kinas oförmåga att hänga med i industrialiseringen som gjorde att landet miste sin ställning som världens största ekonomi och förlorade i krig mot den industrialiserade västvärlden.

USA och Europa fruktar att Kina äter upp västvärldens teknologiska och militära försprång

Xi är tydlig med att i den här teknikrevolutionen tänker Kina vara ledare. Det betyder att kommunistpartiet – trots president Trumps hot om handelskrig – inte backar från sin kontroversiella industripolitiska plan ”Made in China 2025”.

Den syftar till att göra Kina världsledande inom strategiska industrier såsom robotisering, mikroprocessorer, 5G, kvantteknik och AI, skriver nyhetsbrevet China Politics Weekly.

USA och Europa fruktar att Kina äter upp västvärldens teknologiska och militära försprång – och med fula metoder. SvD:s granskning av den misstänkt kinesiska cyberspionagekampanjen Cloud Hopper visar hur även svenska företag och Sveriges konkurrenskraft har drabbats.

Annons
Annons

Ericssons främsta konkurrent, kinesiska Huawei.

Foto: Mark Schiefelbein/APBild 1 av 1

Den 25 april rapporterade Wall Street Journal att amerikanska justitiedepartementet inlett en undersökning mot kinesiska Huawei för brott mot Iran-sanktionerna. Ericssons största konkurrent var redan tidigare av säkerhetsskäl i stort sett blockerat från den amerikanska marknaden.

USA:s agerande har lett till en häftig debatt i Kina om att minska landets beroende av västerländsk teknologi. En stark nation måste kontrollera sin egen högteknologi som datachips, skriver Kinas nyhetsbyrå Xinhua.

Den 26 april gav Xi Jinping en kraftfull uppmaning till landet att storsatsa på att bli självförsörjande på högteknologi och komma bort från beroendet av utlandet. Han sa det under en inspektionsresa till Hubeiprovinsen och den jättelika dammen Tre Raviner på Yangzifloden.

– Kina skulle inte ha kunnat ha sin ledande förmåga i dag om vi förlitat oss på andra för att bygga dammen, sa Xi. Han nämnde inte att dammen har byggts med hjälp av svensk-schweiziska ABB.

De stora kinesiska it-bolagen har sedan tidigare partikommittéer som övervakar dem

Kommunistpartiet har börjat tvinga bolag från Europa, Japan och USA att ta in tjänstemän från kommunistpartiet i styrelsen på sina samriskbolag. Flera har vittnat om krav på att låta en intern partikommitté få delta i strategiska bolagsbeslut. De stora kinesiska it-bolagen har sedan tidigare partikommittéer som övervakar dem.

Ericssons främsta konkurrent, kinesiska Huawei.
Ericssons främsta konkurrent, kinesiska Huawei. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Förra året införde Kina en cybersäkerhetslag som stärker partiets kontroll över it-sektorn, även över VPN-anslutningar som utländska bolag har använt för att kunna kommunicera företagshemligheter med sina högkvarter.

Alla bolag, även privata, förväntas upprätthålla ”de fyra medvetenheterna”. Det är en politisk fras som går ut på att sätta politiken och partiets önskemål i första rummet.

Partiet är öppet med att det ser integrering av militären i privata bolag som vägen framåt.

Samtidigt växer ekonomin snabbt och Kinas it-bolag utmanar Silicon Valley om ledartröjan. Trots protesterna kan man därför vänta sig att hammaren och skäran bara kommer att ta större plats i styrelserummen, och på skärmarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons