Annons

Kina: Xi gav order om virus tidigare än känt

Kinas president Xi Jingping (t v) besökte en vårdinrättning i Peking tidigare i veckan.
Kinas president Xi Jingping (t v) besökte en vårdinrättning i Peking tidigare i veckan. Foto: Pang Xinglei/AP

Kinas president Xi Jingping gav order angående coronaviruset i början av januari, två veckor tidigare än känt. Det framkom i ett tal som publicerades på lördagen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I ett tal som Kinas president höll den 3 februari sa han att han hade gett order angående coronaviruset den 7 januari, i ett möte med Politbyråns stående kommitté, kommunistpartiets högsta organ. Talet publicerades på lördagen i Qiushi, kommunistpartiets främsta tidskrift. Det rapporterar den amerikanska tidningen the New York Times.

Talet sätter bekämpningen av viruset i ett nytt ljus. Mötet skedde nämligen två veckor före Xi Jinpings första officiella kommentar om epidemin den 20 januari.

”Talet bekräftade för första gången att han var medveten om viruset medan tjänstemän i dess epicentrum öppet tonade ner farorna”, skriver New York Times.

Tidigt i januari försäkrade staden Wuhans ledning att det inte fanns tydliga bevis för ett viruset smittade från människa till människa.

”Xi avslöjade inga detaljer angående sina instruktioner den 7 januari, men det verkar klart att tjänstemännen i Wuhan borde ha känt till att landets högsta ledare var uppmärksam på utbrottet”, skriver New York Times.

Tidningen spekulerar i att talet publicerades för att visa att Xi Jinping har tagit tag i saken på ett tidigt stadium, eftersom det funnits rykten om att presidenten har låtit andra leda kampen mot viruset.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons