Annons

Varningen – Kina hotar att porta svensk minister

Amanda Lind (MP) riskerar att portas från Kina uppger Kinas ambassadör Gui Congyou.
Amanda Lind (MP) riskerar att portas från Kina uppger Kinas ambassadör Gui Congyou. Foto: TT

Kinas ambassadör Gui Congyou hotar med konsekvenser för Sverige om ledande politiker deltar vid prisutdelningen av Svenska PEN:s Tucholskypris till den fängslade förläggaren Gui Minhai.

– Det är första gången han hotar den svenska regeringen, säger samhällsdebattören Kurdo Baksi till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Samhällsdebattören Kurdo Baksi vid en protestaktion utanför kinesiska ambassaden.

Foto: Hanna Franzén/TT Bild 1 av 2

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2

Det är på fredagen som kulturminister Amanda Lind (MP) ska dela ut organisationen Svenska PEN:s Tucholskypris till den svenske förläggaren Gui Minhai, som sedan flera år sitter fängslad i Kina utan rättegång.

– Vad han skriver är bara baserat på lögner och är ondskefulla attacker på Kina, säger ambassadören Gui Congyou till Sveriges Radio Ekot.

Kinas ambassad i Stockholm hotar med konsekvenser för Sverige om regeringen insisterar på att närvara vid prisceremonin, som äger rum på Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken i Stockholm klockan 18 på fredagskvällen.

SvD har sökt ambassaden som ger följande uttalande:

”Normalt kulturellt utbyte mellan Kina och Sverige kommer att bli allvarligt förhindrat”, skriver ambassaden i ett uttalande och tillägger att man kommer att publicera uttalanden från en talesperson om Sveriges kulturminister fullföljer sitt åtagande och delar ut priset.

Det här är första gången han hotar den svenska regeringen.

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör senare till TT.

Annons
Annons

Samhällsdebattören Kurdo Baksi vid en protestaktion utanför kinesiska ambassaden.

Foto: Hanna Franzén/TT Bild 1 av 1

Det har gått drygt fyra år sen Gui Minhai försvann under ett besök i Thailand. Senare stod det klart att han frihetsberövats av kinesiska myndigheter och förts till Kina. Han anklagas för ett trafikbrott som ska ha ägt rum så långt tillbaka som 2003.

Gui Minhai lämnade Kina 1988 för att studera i Sverige. Han blev svensk medborgare 1992 och doktorerade fyra år senare. 2012 startade han ett förlag i Hongkong som bland annat ger ut böcker om det kommunistiska partiet som är förbjudna i Fastlandskina. Han drev även en bokhandel.

Samhällsdebattören Kurdo Baksi vid en protestaktion utanför kinesiska ambassaden.
Samhällsdebattören Kurdo Baksi vid en protestaktion utanför kinesiska ambassaden. Foto: Hanna Franzén/TT

Kinas Sverigeambassadör har även flera gånger misskrediterat den svenske samhällsdebattören Kurdo Baksi som tillsammans med Gui Minhais dotter Angela Gui aktivt arbetar för pappans frisläppande.

– Sådana påtryckningar ger vi givetvis inte efter för, sade SvD:s chefredaktör och ansvariga utgivare Anna Careborg i september apropå Kinas utspel om att svenska medier inte skulle ge Kurdo Baksi utrymme.

Kurdo Baksi reagerar starkt på det senaste utspelet:

– Kinas ambassadör är den mest odiplomatiske diplomat jag någonsin stött på i Sverige. Han påminner mig om Bagdad-Bob och undviker sanningen, säger Kurdo Baksi.

Samhällsdebattören är luttrad:

– Men det här är första gången han hotar den svenska regeringen. Det är också märkligt att ambassadören kommenterar en människas skuld innan dom har fallit. Kina nöjer sig inte med att kontrollera 1,4 miljarder kineser. Man vill bestämma även över 10 miljoner svenskar, säger Kurdo Baksi till SvD.

Annons
Annons

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Baksi talar själv på fredagen i ett parallellt evenemang på Fängslade författares dag, på stadsbiblioteket i Göteborg.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Foto: Malin Hoelstad

Tucholskypriset är ett litterärt stipendium på 150 000 svenska kronor som delas ut av Svenska PEN till en förföljd, hotad eller landsflyktig publicist eller författare. Priset instiftades 1985 till Kurt Tucholskys minne.

Kurt Tucholsky var en tysk journalist som redan på 1920-talet skrev om de antidemokratiska tendenserna i samhället – och för det hot som nazismen utgjorde. Han dog i Göteborg 1935.

Den ende svensk som tidigare tilldelats priset är Dawit Isaak 2009. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind ska närvara vid prisutdelningen. Hon avvisar helt Kinas försök till inblandning och säger till TT:

– Det är givetvis allvarligt, och vi har framfört till kinesiska företrädare att vår syn ligger fast på att Gui Minhai självklart ska friges och att yttrandefrihet råder i Sverige.

– Det innebär att Svenska Pen givetvis ska kunna dela ut det här priset till vem de vill och fritt från påverkan. Och för mig som kultur- och demokratiminister är det självklart att vara med på utdelningen, säger Amanda Lind.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons