Annons

Kinas uttalande – ett steg närmare en militär insats

Hongkongbor protesterade i juni mot lagförslaget om utlämnanden till Kina.
Hongkongbor protesterade i juni mot lagförslaget om utlämnanden till Kina. Foto: Chien-min Chung / TT / NTB Scanpix

Den kinesiska regeringens uttalanden om protesterna i Hongkong innebär ett steg närmare en militär insats, enligt Tim Rühlig på UI. Han anser att det stora problemet är den interna press som Xi Jinping står inför.

Under strecket
Publicerad

Yang Guang, talesman för HKMAO, på måndagens presskonferens.

Foto: Andy Wong/TT Bild 1 av 1

Under måndagen höll företrädare för HKMAO, myndigheten i Kina som ansvarar för samarbetet mellan regionerna Macao och Hongkong, en presskonferens där de uttryckte sitt stöd för Hongkongs ledare Carrie Lam och polisen i landet.

Samtidigt fördömde de våldet i samband med helgens protester och kallade dem för fruktansvärda. De uppmanade Hongkongs invånare att tydligt ta avstånd från och motstå våldet.

Budskapet i sig var inte nytt, men sättet det framfördes på hör inte till vanligheterna.

Tim Rühlig, forskare på Utrikespolitiska institutet, anser att det faktum att Kina nu gjort ett offentligt uttalande indikerar hur svår situationen är.

– Jag tror att både regeringen i Hongkong och Kina hade trott att när frågan om utlämningsförlaget var över så skulle folk bege sig hem och att problemet därmed skulle vara över.

Men trots att Hongkongs ledare Carrie Lam sagt att lagförslaget om att utlämna Hongkongbor till Kina är dött så har de storskaliga protesterna fortsatt.

I helgen trotsade tusentals demonstranter polisens förbud och marscherade längs gatorna. Polisen svarade med tårgas och gummikulor, vilket möttes av stenkastning från demonstranterna.

Annons
Annons

Yang Guang, talesman för HKMAO, på måndagens presskonferens.

Foto: Andy Wong/TT Bild 1 av 1

Under åtta raka helger har demonstrationerna nu pågått och enligt Tim Rühlig har de styrande i Peking vägt sina alternativ noga.

Jag är lite nervös för vad Xi Jinping ska göra inför mötet. Det är inte ett bra sammanträffande för Hongkongs del.

Till en början försökte de, likt under den så kallade paraplyrevolutionen 2014, vänta ut protestesterna.

– När det till deras förvåning inte fungerade försökte man orättfärdiga protesterna genom att spä på våldet. Man hoppades att folk skulle ta avstånd från våldet och på så vis splittra rörelsen, säger Tim Rühlig.

Han anser att det till viss del har fungerat, men inte i den utsträckning som den kinesiska regeringen hoppats på. Därför kan dagens uttalanden ses som en första antydan på att en militär insats i Hongkong kan bli aktuell.

– Jag tror inte att Kina vill det, men regeringen skickar nu en signal om att det i slutändan kan komma att bli så. Detta för att skrämma upp folk så att de går hem. Det är en väldigt besvärande utveckling, säger Tim Rühlig.

Yang Guang, talesman för HKMAO, på måndagens presskonferens.
Yang Guang, talesman för HKMAO, på måndagens presskonferens. Foto: Andy Wong/TT

Däremot är han tveksam till om taktiken fungerar.

– Det har nog inte så stor effekt på antalet demonstranter. Det kommer att reta upp protesterna i viss mån, samt i viss mån motivera och bekräfta demonstranternas syn på att Kina motverkar deras frihet.

Tim Rühlig pekar på att det största problemet är Xi Jinping, och den kritik som finns inom kommunistpartiet mot honom. Senare i år ska nämligen Centralkommittén i Kinas kommunistiska parti samlas.

Kommittén är ett av de mest inflytelserika organen och består av högt rankade politiker. Det är därför viktigt för Xi Jinping att visa sig stark på mötet.

Samtidigt behöver den kinesiske ledaren hantera två stora utmaningar i form av handelskriget med USA och protesterna i Hongkong.

– Jag är lite nervös för vad han ska göra inför mötet. Det är inte ett bra sammanträffande för Hongkongs del. Det hade varit bättre om han kände sig trygg och säker inom partiet, vilket internt hade gett honom ett större utrymme för att nå en kompromiss, säger Tim Rühlig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons