Annons

Kindberg: "Hamnat i en olämplig situation"

Daniel Kindberg höll presskonferens på fredagskvällen.
Daniel Kindberg höll presskonferens på fredagskvällen. Foto: Marie Birkl/TT

Misstankarna mot Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg skakar den allsvenska fotbollsklubben.

Men Kindberg nöjer sig med en timeout från klubben och kliver inte av sin post.

– Jag har definitivt hamnat i en olämplig situation, säger han ångerfullt.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Daniel Kindberg släpptes i går efter att ha suttit anhållen sedan i tisdags, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Även om Kindberg släppts så har misstankarna mot honom stärkts under utredningens gång, enligt kammaråklagare Niklas Jeppsson på Ekobrottsmyndigheten.

På fredagskvällen höll Daniel Kindberg presskonferens på Jämtkraft arena i Östersund och svarade på frågor, dock utan att gå in på skuldfrågan.

– Jag kan inte kommentera det på det sättet, det går inte. Jag har definitivt hamnat i en olämplig situation, sade han.

Kindberg sade också att han var ångerfull.

– Det finns jättemycket, helt klart. Det är väl ingen som vill sätta sig i den här situationen.

Ordföranden hade då träffat styrelsen vid ett par tillfällen för att diskutera sin framtid i klubben. Att helt lämna Östersunds FK var inte ett alternativ, enligt Kindberg.

– Varken jag eller klubben är beredd att ta det steget.

– Det finns ett rättssystem där man är oskyldig tills dom har fallit, jag tror att vi förhåller oss till det. Jag har sagt upp mig från mitt arbete (som vd på Östersundshem) och även tagit en timeout här och det är de konsekvenser jag tycker att jag ska ta.

Annons
Annons

Daniel Kindberg – som under omständigheterna verkade vara vid förhållandevis gott mod – berättade också om de dryga två dygn som han satt anhållen, från tisdag morgon till torsdag eftermiddag.

– Det var naturligtvis en traumatisk upplevelse, sade han.

Daniel Kindberg poängterade också att misstankarna är riktade mot honom och inte klubben. Men han konstaterade samtidigt att ÖFK skadas av misstankarna mot sin ordförande.

– Jag är en känsloperson och jag tycker att jag sviker hela Jämtland när vi förlorar en fotbollsmatch, då kan ni tänka er vad jag känner nu.

– Alla vet att jag har en ganska hög svansföring och då får man också tåla motgångar.

Misstankarna mot Daniel Kindberg har redan fått Östersunds kommun att reagera. Kommunen slutar betala ut sponsorpengar till ÖFK.

– I avtalet som vi har om sponsring finns det en klausul som säger att vi har möjlighet att häva avtalet omedelbart om man har varit inblandad i brottslig handling, men också om värdegrunden påverkas, vilket påverkar kommunen som sponsorpartner negativt, säger kommundirektören Anders Wennerberg till ÖP.

Daniel Kindberg engagerade sig i Östersunds FK 2005 och valdes till ordförande 2010. Strax därefter rekryterade han Graham Potter till föreningen. Den engelske tränaren har legat bakom klubbens makalösa resa mot toppen, som kröntes av framgångarna i Europa League under vintern.

Parallellt har Kindberg gjorde en näringslivskarriär och gått in med egna pengar i klubbens bolag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons