Annons

Kinesisk vädjan bör inte viftas bort

Kinesiska turister har ofta kontanter.
Kinesiska turister har ofta kontanter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personrån klaras sällan upp. Om vi ska kunna locka till sig turister från Kina, måste de svenska myndigheterna ta frågan på allvar.

Under strecket
Publicerad

På DI debatt skriver den kinesiske ambassadören Gui Congyou om hur kinesiska turister får sina pass, pengar och värdesaker stulna i Sverige. Fram till augusti i år har 110 nya pass utfärdats till kineser i nöd. Hur många fler kinesiska turister som blivit bestulna på plånböcker och värdesaker vet ingen; den svenska polismyndigheten uppger att man inte för statistik över nationalitet på den som anmäler, inte heller noteras om personen i fråga är turist.

Enligt kinesiska ambassaden har inte en enda anmälan klarats upp av svensk polis. Som cynisk svensk kan man lätt föreställa sig att anmälningarna läggs i en växande hög, som senare blir nedlagda fall.

Problemet med att kinesiska turister råkar ut för stölder är inte nytt. Det beror framför allt på att kineser har andra betalningslösningar än vi har i Sverige och till skillnad från oss vanliga svenskar går de därför ofta runt med kontanter. Trots att företag som Cimple installerar kinesiska betalningslösningar i svenska butiker, restauranger och hotell, så är det bara ett hundratal som gjort det i Stockholm. Vill man vara på den säkra sidan måste man ha med sig kontanter, resonerar de kinesiska turisterna.

Det är inte lite kontanter de släpar med sig. Enligt Global Blue stod kineser för runt 40 procent av taxfreeförsäljningen i Sverige och ett genomsnittligt köp låg på 4370 kr åren 2017/18.

Att kineser är pengastinna vet de kriminella, men även andra östasiatiska turister verkar drabbas. I mars gick den thailändska ambassaden ut med en varning till sina medborgare i samma ärende.

Den kinesiske ambassadörens vädjan om att hantera problemet bör inte viftas bort som en del i en påverkansoperation. Om vårt land ska kunna locka till sig turister från Kina, vars utgående turism växte med nästan 15 procent förra året, måste de svenska myndigheterna ta frågan på allvar. Särskilt i tider när kinesernas intresse för vintersport ökar inför vinter-OS i Peking 2022. Att vårt land är tryggt är en grundförutsättning.

KRISTINA SANDKLEF är senior Kinarådgivare vid Consilio International. kristina.sandklef@ consiliointernational.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons