Annons

Otroligt starka serier – högsäsongen här

Natasia Demetriou, Joel Kinnaman och Julia Louis-Dreyfus.
Natasia Demetriou, Joel Kinnaman och Julia Louis-Dreyfus. Foto: HBO Nordic, Amazon Prime Video

Grov satir i ”Veep”, lönnmördarkomik i ”Barry” och svenska Hollywoodstjärnan Joel Kinnaman i ny serie som pressad pappa. Här guidar vi till intressanta nyheter på Netflix, HBO, SVT Play och andra streamingplattformar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Bill Hader och den lysande Henry Winkler.

Foto: Isabella Vosmikova/HBO Nordic

1 / 7

Barry

Säsong 2, HBO Nordic

Bill Hader och den lysande Henry Winkler.
Bill Hader och den lysande Henry Winkler. Foto: Isabella Vosmikova/HBO Nordic

Jag var inte helt såld på den första säsongens knasiga våldsamheter i ”Barry”. Men Bill Hader-serien växer och den andra omgångens inledande avsnitt är strålande.

Lönnmördaren Barry försöker lämna sin brutala yrkesbana bakom sig och sadla om till skådespelare. Men efter den dramatiska avslutningen på förra säsongen tycks det bli ännu svårare för honom att undkomma sitt förflutna: såväl tjetjenska gangsters som polisen är honom hack i häl.

Mellan avrättningar och maffiauppgörelser försöker Barry förverkliga sin dröm genom att delta i Gene Cousineaus (en lysande Henry Winkler!) skådespelarutbildning. Just dessa scener är en extremt underhållande skildring av en brokig samling människors skådespelardrömmar.

”Barry” är skapad av Alec Berg och Bill Hader som alltså själv också spelar huvudrollen.

Se ”Barry” på HBO Nordic.

Annons
Annons

Julia Louis-Dreyfus som Selina Meyer.

Foto: HBO Nordic

2 / 7

Veep

Säsong 7, HBO Nordic

Julia Louis-Dreyfus som Selina Meyer.
Julia Louis-Dreyfus som Selina Meyer. Foto: HBO Nordic

”Veep” är tillbaka med en sjunde och sista säsong. Denna grova – det skämtas friskt i säsongsstarten hur en skolmassaker kan vända en pinsam pressituation från fiasko till succé – politiska satir hör definitivt till en av de senaste årens bästa komediserier. Till stor del tack vare Julia Louis-Dreyfus som Selina Meyer, före detta vicepresident och president, som nu ger sig in i presidentvalskampanjen igen. Vid sin sida har hon en grupp inkompetenta rådgivare och presstalesmän, liksom en svårt försakad dotter vars barn fungerar som gulligt avledningsmanöver när allt annat faller samman.

Även den sällsynt enfaldige Jonah Ryan ger sig in i presidentvalsracet. Vid sin sida har han Richard Splett vars lojalitet slits mellan Ryans och Meyers kampanjer. Just Timothy Simons och Sam Richardson i rollerna som Ryan respektive Splett är unikt roliga.

Se ”Veep” på HBO Nordic.

Annons
Annons

Natasia Demetriou som Nadja och Matt Berry som Laszlo i tv-versionen av ”What we do in the shadows”.

Foto: HBO Nordic

3 / 7

What we do in the shadows

Seriestart, HBO Nordic

Natasia Demetriou som Nadja och  Matt Berry som Laszlo i tv-versionen av ”What we do in the shadows”.
Natasia Demetriou som Nadja och Matt Berry som Laszlo i tv-versionen av ”What we do in the shadows”. Foto: HBO Nordic

Jemaine Clements och Taika Waititis lysande vampyr-mockumentär ”What we do in the shadows” från 2014 har nu fått en fortsättning som tv-serie. Denna gång följer vi ett vampyrkollektiv på Staten Island och precis som i originalet dras de inneboende med högst allmängiltiga problem som uppstår vid samboende.

”What we do in the shadows” är en lyckad ”The office”-inspirerad fejkdokumentärserie där en ljuvligt torr humor blandas med de groteskerier som hör vampyrlivet till, inte sällan med en dos populärkulturella referenser i botten.

Till tv-seriens bästa tillskott hör energivampyren Colin Robinson, spelad av briljante Mark Proksch (från bland annat ”Better call Saul” och amerikanska ”The office”), som tråkar ut sina offer genom sina sanslöst långdragna, ointressanta samtal.

Kompletterar HBO Nordics just nu otroligt starka veckouppställning. Tv-vårens högsäsong är här.

Se ”What we do in the shadows” på HBO Nordic.

Annons
Annons

Kommissarie Colin Sutton (Martin Clunes).

Foto: SVT

4 / 7

Manhunt

Kriminalserie, SVT Play

Kommissarie Colin Sutton (Martin Clunes).
Kommissarie Colin Sutton (Martin Clunes). Foto: SVT

Ny brittisk miniserie om det verkliga fallet med seriemördaren Levi Bellfield.

Det var i augusti 2004 som kriminalkommissarie Colin Sutton blev ansvarig för utredningen av mordet på Amélie Delagrange. Delagrange, en 22-årig fransk student, hade orsakats svåra skallskador och polisen kunde visa att detaljer kopplade samman fallet med flera andra mord. Bland annat knyter man Delagrange till det uppmärksammade mordet på 13-åriga Milly Dowler.

Med bland andra Martin Clunes, Katie Lyons och Claudie Blakley i huvudrollerna.

Se ”Manhunt” på SVT Play (premiär den 7 april).

Annons
Annons

Evin Ahmad i rollen som Mirja.

Foto: SVT

5 / 7

Dröm vidare

Regi: Rojda Sekersöz

Drama, SVT Play

Evin Ahmad i rollen som Mirja.
Evin Ahmad i rollen som Mirja. Foto: SVT

Lovande långfilmsdebut av Rojda Sekersöz om Mirja som efter avtjänat fängelsestraff får svartjobb som städare på ett hotell. Hemma har hon en lillasyster och en kolsjuk mamma, och vännerna som vill ha med henne på en sista stöt.

”Motsättningen mellan att vara lojal med gänget och ta ansvar för familjen är det som allt snurrar kring. Mirjas knegande uppfattas nämligen som ett svek, framför allt av bästisen Sara (en lysande Gizem Erdogan). I hennes värld är ett låglönearbete samma sak som att ge upp och underordna sig en given och kränkande klasshierarki, i stället för att ta saker i egna händer”, skrev SvD:s recensent som gav filmen fyra av sex i betyg.

Se ”Dröm vidare” på SVT Play.

Annons
Annons

Tom Holland som Spider-Man.

Foto: Columbia Pictures/Marvel

6 / 7

Spider-Man: Homecoming

Regi: Jon Watts

Action, Netflix

Tom Holland som Spider-Man.
Tom Holland som Spider-Man. Foto: Columbia Pictures/Marvel

Ännu en fin Marvel-titel finns tillgänlig på Netflix i väntan på den stora uppgörelsen i ”Avengers: Endgame” som har biopremiär den 24 april.

”Spider-Man: Homecoming” är en lyckad återupplivning av Spindelmannen efter ”The Amazing Spider-Man” och ”The Amazing Spider-Man 2”, men framför allt är det den Spindelmannen-filmen som ingår i Marvels filmuniversum.

SvD:s Adam Svanell hyllade filmen och gav den näst högsta betyg:

”Visst finns här blixtar, dunder och magiska under. Men främst skildrar filmen en pojkes fumliga första steg både som fjortis och tonåring – och har lika mycket gemensamt med 'Freeks and geeks' eller 'Fira med Ferris' som med övriga Marvelfilmer.

[…]
Man gillar ju inte Spindelmannen för att han är mäktigast eller coolast. Man gillar honom för att han är snäll, mobbad, fattig och kämpar lika hårt för att bli tagen på allvar av sina klasskamrater som för att rädda planeten.”

Se ”Spider-Man: Homecoming” på Netflix.

Annons
Annons

Esmé Creed-Miles och Joel Kinnaman i ”Hanna”.

Foto: Amazon Prime Video

7 / 7

Hanna

Seriestart, Amazon Prime Video

Esmé Creed-Miles och Joel Kinnaman i ”Hanna”.
Esmé Creed-Miles och Joel Kinnaman i ”Hanna”. Foto: Amazon Prime Video

Färsk Amazon Prime-serie efter den underhållande filmen med samma namn från 2011, då med Saoirse Ronan och Eric Bana i huvudrollerna.

15-åriga Hanna är uppväxt i Östeuropa, helt isolerad från civilisationen. Här tränas hon av sin far Erik för att hantera en hotfull omvärld. Men CIA får korn på far och dotter som skiljs åt. Hanna måste nu ensam ta sig genom Europa, samtidigt som hon försöker avslöja den konspiration hon och hennes far utsatts för.

Hanna spelas av brittiska Esmé Creed-Miles och hennes pappa av svenska Hollywoodstjärnan Joel Kinnaman, som här återförenas med ”The killing”-stjärnan Mireilla Enos i rollen som den brutala CIA-agenten Marissa Wiegler.

Se ”Hanna” på Amazon Prime Video.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons