Annons
Ledare

Ivar Arpi:Klanerna som styr Sverige parallellt

Ali Khalil
Ali Khalil Foto: Pressbild
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Klanpolitiken pågår precis under ytan i Sverige. Det går inte att ignorera längre. Uppdrag granskning visar i sitt senaste program hur Ali Khalil, gruppledare för Miljöpartiet i Botkyrka, försöker sälja Alby moskés röster till Moderaterna. I utbyte ville man beviljas bygglov för en ny moské. Med de 3000 rösterna skulle Moderaterna ha tagit över makten efter valet. Tack och lov tackade man nej.

Redan för två år sedan avslöjade jag att Ali Khalil på sin Facebooksida gillade Muslimska brödraskapet och Yusuf al-Qaradawi, som anses vara dess chefsideolog. Då var Khalil vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden för Miljöpartiet i Botkyrka. Avslöjandet ledde till en dementi från Khalils sida, men inga åtgärder från partiet. Två år senare hade han alltså avancerat till gruppledare. Med vilka röster då i ryggen, kan man fråga sig? Varför misslyckas Miljöpartiet gång på gång med att hålla rent från islamister i sitt parti?

En märklig detalj i soppan är att Khalil agerar för moskéns räkning, i strid med sitt eget partis intressen. Han vill sälja röster till Moderaterna, inte Miljöpartiet som han själv tillhör. Ideologi verkar oviktigt, så länge det egna kollektivets intressen tillvaratas.

Tyvärr har man släppt in klantänkandet i politiken. På så sätt har man satt demokratin ur spel.

I nyutkomna boken “Klanen” (Timbro, 2018) beskriver Per Brinkemo hur klanmentaliteten påverkar politiken, med Södertälje som exempel. Han citerar Kenan Yüksel, som var den förste syrianen i kommunfullmäktige: “Tyvärr har man släppt in klantänkandet i politiken. På så sätt har man satt demokratin ur spel. Partiet blir ett redskap för att ha kvar min makt inom gruppen. Ideologin betyder ingenting.”

Jag frågar Brinkemo om hur utbrett detta är i svensk politik.
– Det är svårt att säga. Det bedrivs ingen forskning om detta. Men det finns mycket starka indikationer på att det är mer utbrett än vad vi i allmänhet tror.

Parallellsamhällen har vuxit fram i Sverige. Olika grupper röstar med sin klan, moské eller annat kollektiv. Och det är vår demokrati som tar smällen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons