Ebba Busch Thor är Sveriges yngsta partiledare.
Ebba Busch Thor är Sveriges yngsta partiledare. Foto: Foto: Pierre Björk
Perfect Guide

”Klappa mig inte på huvudet”

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, Sveriges yngsta partiledare, om abortlagstiftning, dalande väljarstöd och att ha Jonas Sjöstedt som barnvakt.

Kristdemokraternas partikansli, den 31 mars. I ett kontor på nionde våningen gör sig Ebba Busch Thor redo för att lägga sig på terapisoffan: hon sluter ögonen, korsar fingrarna över bröstet och lutar sig bakåt i sin fåtölj.

Annons

Det är frågan om det till synes starka självförtroendet som får henne att blicka inåt.

– Jag lärde mig tidigt att skilja på självförtroende och självkänsla. Mitt självförtroende kan gå upp och ner, det beror på hur jag presterar. Men när jag lägger mig på huvudkudden i slutet av dagen vet jag att oavsett om det gått bra eller dåligt så är jag värd att tyckas om. Jag ser möjligheterna i vad jag kan göra istället för rädslan att misslyckas.

Jag ser möjligheterna i vad jag kan göra istället för rädslan att misslyckas.

En inställning som fungerat. 29 år gammal är hon Sveriges yngsta partiledare och utsedd till den räddare som ska vända Kristdemokraternas 18 år långa trend av sjunkande väljarstöd.

Första steget: att bredda politiken. Från att ha varit ett familjeorienterat, borgerligt parti vill Ebba Busch Thor utforma en tydligare politik inom fler områden.

– Vi måste ta fram fler relevanta lösningar på de samhällsutmaningar vi står inför, säger hon. Det finns frågor där vi inte har synts och hörts. Hur låter ekonomi på kristdemokratiska? Vad har vi för arbetsmarknads- lösningar? Vi behöver bredda oss.

I Novus opinionsmätning i mars låg Kristdemokraternas väljarstöd på 3,4 procent. Nu arbetar partiet med att utforma en politik som ska ta partiet till regeringsställning och göra dem relevanta för Sverige 2016.

– Väljarna tycker helt enkelt inte att vi är tillräckligt bra, säger Ebba Busch Thor. Vi måste bli bättre. Så krasst är det.

Samtidigt arbetar partiet med Sveriges just nu största fråga: flyktingkrisen. Folkströmmarna in i Europa består av två grupper: flyktingar och migranter. Ebba Busch Thor vill effektivisera hjälpen för de behövande.

– Vi behöver öppna en laglig väg in i Europa och försvåra smuggelvägen kraftigt. Så kallade ekonomiska migranter har vi mindre möjlighet att ta emot. Vi har ett större ansvar att hjälpa de allra mest utsatta. De blir ofta kvar i Syrien och närområdet eftersom de inte har råd att fly.

29-åriga partiledaren Ebba Busch Thor vill bredda Kristdemokraterna. Men först frukost i Bobergs matsal på NK.
29-åriga partiledaren Ebba Busch Thor vill bredda Kristdemokraterna. Men först frukost i Bobergs matsal på NK. Foto: Foto: Pierre Björk

Frukost i Riksdagens matsal. Smoothie och färsk frukt. Ebba Busch Thor biter av bladet på en jordgubbe och försöker sätta ord på hur hon hanterar privatlivet.

– Det är ett pussel, men det funkar bra. Jag är glad om jag hinner få klart alla komponenter om morgonen: kläder, pyssla med Birger och följa alla nyheter. Ofta är det något som inte är klart när jag lämnar hemmet. Jag har blivit en mästare på att sminka mig i Säpobilen.

Den 25 april 2015 valdes en höggravid Ebba Busch Thor till partiledare för Kristdemokraterna. Två veckor senare föddes sonen Birger. Under mammaledigheten fick hon oväntad barnvaktshjälp vid en tv-intervju.

– Jag hade med mig Birger till en morgonsoffa och då passade Jonas Sjöstedt honom medan jag var i sminket. Jonas är en otroligt sympatisk person.

På frågan om vilken partiledare hon helst skulle ta en öl med kommer svaret fort.

– Jag höll på att säga med mig själv!

Hon brister ut i skratt.

– Men det låter ju jättetrevligt. Jag umgås mycket med mina medarbetare och sedan åker jag direkt hem, så jag skulle välja en stund för mig själv. Gud, detta låter som en Norrlands Guld-reklam. ’Om du vill vara dig själv…’, haha.

Musiken har blivit ett sätt att varva ner.

– Jag sjunger mycket och spelar hög musik: Seinabo Sey, Angie Stone, Beyoncé. Jag har sjungit i band tidigare, soul och jazz, och så var jag med i ett popband på gymnasiet. Min dröm är att vara med i Så ska det låta, men det kommer nog aldrig hända.

Ser du några tv-serier?

– Jag har just avslutat House of cards. Den är brutal. Det finns vissa likheter med verkligheten, men danska tv-serien Borgen ligger närmare hur politiken faktiskt ser ut. Den kunde jag inte titta på kvällstid för att jag gick in i beredskapsmode.

Yrkesliv och privatliv tenderar att kollidera. Hon minns när hon och maken Niklas Thor – till vardags fotbollsspelare i Superettanlaget Sirius FK – åkte på bröllopsresa till Nice.

– Vi vaknar upp första morgonen i bröllopssviten, jag kollar min telefon och det har öst in sms. Jag vänder mig till min nyblivna man och säger ’du, är det okej om du går ner till stranden själv först?’. Det var inte jätteuppskattat, ska sägas. Det var full mediehantering kring en vårdskandal några timmar där. Men det blev en väldigt bra bröllopsresa till slut och vi är fortfarande gifta.

Rollen som fotbollsfru har hon tvingats tona ner.

– Jag är censurerad numera, totalt vingklippt, säger hon och skrattar. Du kan inte vara både galen fotbollssupporter och partiledare, tyvärr. Men det var jag tidigare. Jag blir fortfarande påmind om när jag skrek på det andra lagets motståndare efter en tuff tackling.

Du kan inte vara både galen fotbollssupporter och partiledare, tyvärr. Men det var jag tidigare.

”Min dröm är att vara med i Så ska det låta, men det kommer nog aldrig hända.”
”Min dröm är att vara med i Så ska det låta, men det kommer nog aldrig hända.” Foto: Foto: Pierre Björk

Hon är uppväxt utanför Uppsala. Mamma är svensk jurist och pappan norsk fotograf. Som 19-åring blev hon ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU. 2009 började hon arbeta som politisk sekreterare åt kommunalrådet Gustaf von Essen. 23 år gammal utmanade hon honom och utsågs till nytt kommunalråd i Uppsala.

Hon stöttade Mats Odell när han tog strid med Göran Hägglund om partiledarposten 2012 och valdes följande år in i partistyrelsen.
2015 avgick Göran Hägglund och Ebba Busch Thor utsågs – 28 år gammal – till ny partiledare.

– Det är ganska svårt att sätta sig på mig, säger hon. Jag vet vad jag går för och är trygg i det. Men mitt driv har inte varit att göra karriär, ’åh, nästa titel! Nästa mål!’ Jag tänkte inte, ’när jag är 28 år ska jag vara partiledare’. Jag har hela tiden styrts av vilka möjligheter som funnits att göra skillnad där jag befunnit mig.

Fostrad i ett kristet hem – familjen tillhörde Livets ord fram till gymnasiet – har kyrkan alltid varit en del av hennes liv.

– Tron är tyvärr inte så mycket stöd i budgetförhandlingar. Men livet är inte bara en dans på rosor och jag har haft en del tuffa privata motgångar och då kan man hitta tröst och ork att gå vidare.

Har du haft några religiösa upplevelser?

– Inga änglar eller vingar. Bön för mig är ett samtal, jag berättar om det som tynger eller gläder mig.

Kristdemokraternas mest kontroversiella fråga är aborträtten. Förslaget att vårdpersonal ska ha valfrihet kring att utföra aborter har väckt debatt.

– En del tolkar det som ett första steg i en dold agenda att inskränka aborträtten, men så är det inte. Vi har stått bakom svensk abortlagstiftning sedan början av 90-talet. Men det är en svår etisk fråga och inte så svartvit som den kan målas upp.

Vi har stått bakom svensk abortlagstiftning sedan början av 90-talet. Men det är en svår etisk fråga och inte så svartvit som den kan målas upp.

Ebba Busch Thor undviker att kalla sig för feminist. Hon menar att den svenska feminismen har en annan klang och kontext.

– Jämställdhet är en oerhört viktig fråga för mig. Men feminism i Sverige är ofta förknippat med en hög grad av överstatlighet. Allt ska lösas genom kvotering. Man vill lagstifta fram att kvinnor agerar rätt och det där har jag så svårt för. Kom inte och klappa mig på huvudet, tack.

Till Toppen