Annons

EU-kommissionen varnar Polen: Kan förlora rösträtt

Polska regeringens lagförslag som kan förändra rättsystemet kritiseras hårt från många håll. Trots att polska presidenten lagt veto mot två av de kritiserade lagförslagen kvarstår hotet från EU-kommissionen.

Om inget förbättras inom en månad kan artikel sju, den så kallade ”atombomben”, aktiveras.

Under strecket
Publicerad

Frans Timmermans.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Frans Timmermans.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Frans Timmermans.
Frans Timmermans. Foto: Henrik Montgomery/TT

En vecka efter att EU-kommissionen gick ut och varnade Polens regering för radikala reformer av Polens rättväsen meddelade kommissionen ett ultimatum på onsdagen.

– Vi har sett att de fyra lagförslagen i Polen har en negativ inverkan på rättsväsendets oberoende och nu vill vi presentera hur kommissionen kommer att hantera den här frågan, säger EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans.

Kommissionen menar att Polens lagförslag är ett hot mot landets rättsystem. Om de polska myndigheterna går vidare med förslaget att avskeda eller tvinga domare från Högsta domstolen till pension är kommissionen redo att föreslå en aktivering av artikel sju.

Artikeln innebär att ett land kan fråntas sin rösträtt och kallas därför ”atombombsalternativet”. Men det krävs att en kvalificerad majoritet av medlemsländerna ställer sig bakom det.

Annons
Annons

Polens regering rasar över EU:s hot, som man kallar "utpressning".

– Alla lagar som behandlats av det polska parlamentet är i enlighet med konstitutionen och demokratiska regler, säger talespersonen Rafal Bochenek, enligt AFP.

Kritiken från kommissionen gäller det styrande partiet Lag och Rättvisas (PiS) fyra lagförslag som rör Högsta domstolen, Nationella rådet för rättsväsendet, ordinarie domstolsorganisationen och den statliga juristutbildningen.

Polen måste lösa alla problemen som vi har identifierat inom en månad.

Under veckan har tiotusentals polacker demonstrerat mot reformerna. En demonstrant säger att förändringen tar landet tillbaka till kommunisttiden.

De två första förslagen har presidenten Andrzej Duda lagt in veto mot den 24 juli, enligt kommissionens pressmeddelande. Men presidentens veto mot två av lagförslagen lugnar inte EU-kommissionen. Den polska premiärministern, Beata Szydlo, har insisterat på att PIS på nytt kommer att gå fram med de stoppade lagarna. EU-kommissionen ser sig alltså föranlåten att gå ut med en skarp varning.

– Polen måste lösa alla problemen som vi har identifierat inom en månad, säger Frans Timmermans.

Förutom de nämnda lagförslagen lanserar EU-kommissionen även ett överträdelseförfarande för att Polen bryter mot EU-rätt.

Bland annat rör det en förändring av pensionsåldern för kvinnor och män, vilket enligt kommissionen skulle innebära könsdiskriminering. Även förslaget om att kunna förlänga mandatet för vissa domare och samtidigt kunna avskeda andra riskerar att undergräva domstolarnas oberoende och bryter mot grundläggande rättigheter.

– Nu står vi här men jag vill understryka att kommissionen sträcker ut en hand mot den polska regeringen i hopp om en konstruktiv dialog, säger Frans Timmermans.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons