Annons

Trots krisrapport från Libyen – EU tar flyktingavtal vidare

EU:s gränsbevakningsorgan Frontex larmar om tilltagande laglöshet i Libyen, med en regering som infiltrerats av milisgrupper, människosmugglare och kriminella – samtidigt som EU-länderna försöker sluta ett nytt migrationsavtal med landet.

Under strecket
Publicerad

Under tisdagen spolades 74 kroppar som tros ha varit migranter som försökt ta sig över medelhavet upp på en strand i Libyen. Flera av landets milisgrupper tros tjäna pengar på att smuggla flyktingar.

Foto: Mohannad Karima/APBild 1 av 1

Under tisdagen spolades 74 kroppar som tros ha varit migranter som försökt ta sig över medelhavet upp på en strand i Libyen. Flera av landets milisgrupper tros tjäna pengar på att smuggla flyktingar.

Foto: Mohannad Karima/APBild 1 av 1
Under tisdagen spolades 74 kroppar som tros ha varit migranter som försökt ta sig över medelhavet upp på en strand i Libyen. Flera av landets milisgrupper tros tjäna pengar på att smuggla flyktingar.
Under tisdagen spolades 74 kroppar som tros ha varit migranter som försökt ta sig över medelhavet upp på en strand i Libyen. Flera av landets milisgrupper tros tjäna pengar på att smuggla flyktingar. Foto: Mohannad Karima/AP

BRYSSEL På tisdagen rapporterades hjälporganisationen Röda halvmånen att 74 kroppar hade spolats upp på stranden nära staden Zawiya i Libyen. De döda tros ha varit migranter som ville ta sig till Europa.

Röda halvmånens personal på plats bad på sin hemsida om hjälp från lokalbefolkningen att forsla kropparna till en begravningsplats. Men andra döda kanske inte får en begravning alls:

”Det flyter fortfarande kroppar i havet, och vi kunde inte nå dem”, lydde meddelandet från hjälporganisationen.

Den libyska kusten är i dag den allra vanligaste avfartsplatsen för flyktingar till EU från både Afrika, Mellanöstern och länder längre österut, som Afghanistan och Pakistan. Under förra året dog över 4500 personer som vågat sig på seglatsen.

Annons
Annons

Framåt våren och sommaren när havet är lugnare förväntas tiotusentals, kanske fler, försöka sig på samma färd.

På ett toppmöte i Maltas huvudstad Valetta i början av månaden enades EU-ländernas stats- och regeringschef om att hjälpa Libyen att att bygga upp en effektiv kustbevakning som kan stoppa flyktingar från att ge sig av mot EU. Planen handlar också om att rädda redan avseglade från drunkningsdöden.

Avtalet med Libyen, som just nu finkalibreras mellan Bryssel och Libyens regering i Tripoli, gäller 200 miljoner euro som ska gå till bevakning av den norra kustremsan, och dessutom av landets södra landgränser för att stoppa migranter redan där. Pengarna ska också gå till att stödja Libyen ekonomiskt. Men det är oklart vem EU:s diplomater och tjänstemän egentligen förhandlar med.

Sedan diktatorn Muammar Gaddafis fall år 2011 har Libyen fallit ner i politiskt kaos, med två rivaliserande regeringar och uppemot 1500 beväpnade milisgrupper.

Sedan mars förra året leds landet officiellt av en FN-stödd enighetsregering i Tripoli, och EU-länderna har redan sänt det nya styret både biståndspengar – 100 miljoner euro i en första omgång.

En ny, intern rapport från EU:s gränsbevakningsorgan Frontex visar dock att det politiska och humanitära läget i Libyen förvärras. Bland annat tros flera av landets milisgrupper tjäna pengar på att smuggla flyktingar.

I rapporten, som först publicerades av organisationen Statewatch, beskrivs en förvaltning i Tripoli som knappt kan anförtros vare sig EU:s förtroende eller pengar.

Den libyska gränsbevakningen sköts av inrikes-, försvars- och finansdepartementen i Tripoli, tre departement som enligt Frontex-rapporten kryllar av anställda som tillhör milisgrupper och religiösa grupper med olika intressen i just flyktinghanteringen.

Försvarsdepartementet anklagas för att inte ha kontroll över exempelvis de 18 000 soldater som ska bevaka gränserna. Den enhet i inrikesdepartementet som sysslar med att säkra gränserna, ska enligt rapporten vara ”ockuperad av milisgrupper”. Flera av landets flyktingläger drivs lokalt av kriminella organisationer och människosmugglare.

”Människosmuggling med syfte att ta organ har också rapporterats”, lyder rapporten.

I vintras cirkulerade i Brysselkretsar ett förslag från Österrikes regering om att migranter skulle hållas kvar och behöva söka asyl från flyktingläger utanför EU.

”Vi måste vara ärliga och erkänna att EU har begränsade möjligheter att ta emot fler migranter”, sade Österrikes försvarsminister Peter Doskozil om förslaget i en intervju med tidningen Bild i början av januari. Han talade då inte specifikt om Libyen, utan nämnde länder som Jordanien och Nigeria.

Men i avtalet som EU vill sluta med Libyen ingår det att personer som plockats upp ur havet förs direkt till libyska flyktingläger.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons