Annons

Janerik Larsson:Klarar den svenska modellen av migrationen?

 "Vart är vi på väg?". Filipstad och integrationen. Integrationsenheten i Filipstad, 47-åriga Faduma från Somalia försöker hitta Sverige på världskartan.
"Vart är vi på väg?". Filipstad och integrationen. Integrationsenheten i Filipstad, 47-åriga Faduma från Somalia försöker hitta Sverige på världskartan. Foto: Anna Tärnhuvud

I New York Times finns nu en intressant och innehållsrik, lång artikel om hur den svenska modellen (här kallad den nordiska modellen) utmanas av kostnaderna för invandring och integration. Jag gissar att den kan väcka en del uppmärksamhet i den del av samhällsdebatten som inte är försjunken i semestrande just nu.

Under strecket
Publicerad

The Nordic Model May Be the Best Cushion Against Capitalism. Can It Survive Immigration?

Detta är den lite sällsamma rubriken: Den nordiska modellen kan vara det bästa skyddet mot kapitalismen. Men kan den överleva invandringen?

Artikeln bygger i huvudsak på ett reportage från Filipstad.

Om problemen i Filipstad skrev Anna Dahlberg i Expressen redan i april:

Vem hör nödropet från Filipstad?

Hennes fokus var här:

Statens flykt från ansvar är provocerande. Det är inte kommuner som Filipstad som har bestämt att Sverige ska vara västvärldens mest generösa mottagarland. Men det är de fattigaste kommunerna som har fått dra det tyngsta lasset.

NYT-reportern fokuserar på spänningen mellan de svenskar som menar att kostnaden för det stora mottagandet av krigsflyktingar och ekonomiska migranter är för kostsamt och de som menar att det i slutändan handlar om en god lösning för det svenska samhället:

For most Swedes, the benefits of immigration remain intact. The Nordic model is proven, justifying taxpayer investments toward settling refugees, say economists. Many will struggle to work, but their children will grow up speaking Swedish. They will graduate from Swedish schools into jobs.

Annons
Annons

“Immigration doesn’t shake the Swedish welfare model in any way,” says Claes Hultgren, the municipal manager in Filipstad. “When we have succeeded with these people, this is a huge resource for Sweden.”

Migrationen kommer inte att skaka om den svenska välfärdsmodellen på något sätt säger kommunchefen Claes Hultgren i det S-styrda Filipstad. Migranternas barn kommer att växa upp och tala svenska. De kommer gå från examina i svenska skolor och sedan få jobb.

Det låter som en optimistisk Sverige-reklam....

Riktigt så lät Hultgren inte i april i Expressen:

Filipstad har flest socialbidragstagare i hela landet i relation till befolkningen. Av stadens drygt 10 000 invånare har över 2 000 utomeuropeisk bakgrund. Hela 80 procent av de vuxna i den gruppen saknar jobb och ytterligare tio procent befinner sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, enligt kommunchefen. Och det är inte bara försörjningsstödet som tynger kommunens ekonomi. Filipstad har också mycket höga placeringskostnader för barn som far illa. När kostnaderna summeras landar siffran på över 60 miljoner kronor.  För en liten kommun som Filipstad motsvarar det tre kronor i kommunalskatt. Claes Hultgren uppmanar stockholmare att multiplicera kostnaden med 100 för att förstå den ekonomiska utmaning som Filipstad står inför.

- Vi klarar inte av det finansiellt. Vi får väl skicka in vår konkursansökan, säger Claes Hultgren

NYT citerar också ekonomen Joakim Ruist som skrivit en uppmärksammad analys av frågan:

Over all, the cost of social programs for refugees runs about 1 percent of Sweden’s annual national economic output, about as much as Sweden now spends on international aid. The economy is growing. The government’s finances are solid. “Sweden can bear this cost,” Mr. Ruist says. “This seemingly unsolvable refugee crisis is fully solvable.”

Kostnaderna för de sociala programmen kostar ca 1 % av BNP eller ungeför motsvarigheten till u-hjälpen. Ekonomin växer, Statens finanser är stabila. Sverige kan klara av denna kostnad. Den till synes olösbara migrantkrisen är helt lösbar.

I artikeln tas inte upp frågor som ägnas betydande medieutrymme i Sverige: bildbräder, stadsdelar som blivit närmast slutna ghetton, knarkhandel, mord, hedersvåld, IS-återvändare etc. Det gör att intrycket av en del migrationskritiska kommentarer i artikeln blir lite svårare att förstå.

Den som vill förstå var reportern anser om varför välfärdsstaten skyddar svenskarna från kapitalismen rekommenderas läsa artikeln. Resonemanget är minst sagt konstigt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons