Annons

Klarar du dig en vecka utan samhällets stöd?

Försvarsberedningens nya direktiv säger att människor ska klara sig upp till sju dagar på egen hand. Här är en överlevnadsguide över saker som är bra att ha hemma om funktioner slås ut.

– Det går att leva på nudlar en vecka, säger Harry Sepp, överlevnadsexpert.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

1 / 11

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Klarar du en samhällskris?

I stort sett är allt du gör är kopplat till att elektriciteten fungerar. Gör den inte det förändras din ombonade vardag ganska snabbt: Värmen försvinner ur din lägenhet, liksom ljuset och möjligheten att laga mat. Det kommer heller inget vatten i kranen och det går inte att spola i toaletten.

Hissar och bensinpumpar slutar att fungera, och på bara några dagar minskar möjligheterna för butikerna att fylla på lagren och hålla färskvaror kalla. Dessutom dör dina möjligheter till information och kommunikation i samma stund som batterierna laddat ur – i mobilen, datorn och paddan.

Så – hur klarar du dig vid en eventuell samhällskris?

Frågan aktualiseras av försvarsberedningens rapport som överlämnats till försvarsminister Peter Hultqvist (S) och som föreslår att individen ska ha en beredskap för att klara sin egen försörjning under en vecka utan stöd från det offentliga.

Här följer några tips för att klara en krissituation:

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 11

Ta hjälp av grannar

Lär känna dina grannar redan nu! Det kan vara en av dina bästa förberedelser, tipsar Jan Alsander, senior rådgivare på Civilförsvarsförbundet:

– Ensam är inte stark. Hjälp dem som behöver det, nästa gång kan det vara du som behöver hjälp. Genom att hjälpa andra får du också mycket positivt tillbaka som påverkar ditt psyke och gör dig starkare.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 11

Bunkra torrvaror

Välj konserver och torrvaror som kan lagras i rumstemperatur. Bäst är mat med kort tillagningstid och som kan lagas eller värmas på endast en ”platta”. Exempel: pasta med kort koktid, havregryn, linser, bönor, barnmat och konserverade soppor, liksom färdigt-att-äta-mat på burk som makrill, tonfisk och skinka.

– Barnmat för en vecka är en rekommendation, säger överlevnadsexperten Harry Sepp, veteran från Civilförsvarsförbundet. Som vuxen behöver matfrågan vid en kris inte bli hysterisk. Som vuxen behöver matfrågan vid en kris inte bli hysterisk. Man dör inte av att käka nudlar en vecka.

Annan bra-att-ha-mat kan vara knäckebröd, mjukost i tub, majonnäs, olja, jordnötssmör, nötter och torkad frukt, buljongtärningar, te och kaffe.

Se till att maten du lagrar inte blir för gammal – använd och fyll på allt eftersom. I den bästa av världar kommer du aldrig att behöva använda ditt ”krislager”.För tillagning: Skaffa ved om du har vedspis. Annars duger ett sprit- eller gasolkök – och förstås bränsle till den sorts kök du skaffat. Obs! Se till att ha tändstickor och att de hålls torra.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 11

Hamstra olika lampor

En fotogen-, gasol- eller oljelampa ger både ljus och en smula värme. Se till att skaffa det bränsle som behövs till lampan och att ventilationen är god när du använder den så att du inte drabbas av kolmonoxidförgiftning. Stearin- och värmeljus är bra att ha hemma, liksom ficklampor. Skaffa extra batterier, och byt ut batterierna då och då så att de verkligen fungerar.

– En gasollampa ger både ljus och värme. De nya lysdioderna är också mycket bra, de lyser längre och starkare. Tänk på att det till exempel kan finnas trapphus utan fönster, säger överlevnadsexperten Harry Sepp.

Var självklart försiktig med alla levande ljus, lyktor, värmare etc. En brandsläckare och brandfilt har du förstås redan.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 11

Håll värmen tillsammans

En lägenhet blir snabbt kall om elementen slutar fungera. Sovsäckar och varma filtar är bra att ha hemma, liksom varma kläder – helst ylle, som håller värmen även om det har blivit vått. Försök överlag att undvika att bli blöt; utan värme är det svårt eller omöjligt att få kläder torra.

Skaffa också gärna ett extra element som drivs av till exempel fotogen eller gasol.

Har man en kakelugn eller kamin är det förstås ved som behövs.

Filtar eller bubbelplast kan användas för att isolera fönstren.

Utnyttja också den mänskliga värmen: Samla familjen och/eller vänner i ett rum. Täck golvet med mattor. Kanske kan ni bygga en koja med filtar – det går att hålla värmen mer effektivt i ett trångt utrymme.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

6 / 11

Frys in vatten

Några vattendunkar att hämta vatten i är bra att ha hemma. Har du utrymme kan du också fylla några dunkar och ställa mörkt och svalt. Byt ut vattnet om det luktar eller smakar dåligt. Vid optimala förhållanden kan lagrat vatten hålla i veckor eller månader, men ofta betydligt kortare tid.

En annan variant är att frysa in vatten.

– Fyll petflaskor till tre fjärdedelar och förvara i frysen. Då riskerar de inte att spricka i en expansion. Vid ett strömavbrott kan man sedan stoppa in dem som kylklampar i kylskåpet, säger Harry Sepp.

Räkna 3 liter per person och dygn. En människa behöver ungefär 1,5-2 liter per dygn att dricka, mer om det är väldigt varmt eller väldigt kallt – resten av vattnet är för matlagning och hygien. Om du misstänker att det vatten du ska dricka kan vara dåligt – koka det först kraftigt. Det räcker med ett kraftigt uppkok med stora bubblor. Såväl bakterier som virus och parasiter dör i kokande vatten.

Det finns också vattenreningstabletter, vattenreningsfilter med mera att köpa.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

7 / 11

Ladda förbandslådan

Se till att ha ett husapotek med värktabletter, febernedsättande, koltabletter och vätskeersättning (vid händelse av magsjuka) och annan medicin som du vet att du behöver.

Dessutom är det förstås bra att ha det som brukar finnas i en första-förbandslåda: kompresser, kirurgtejp, mitella, tryckförband, sårtvätt och bandage med mera.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

8 / 11

Satsa på vevradio

Skriv upp viktiga telefonnummer och adresser till familj, vänner, räddningstjänst eller vad du tror att du behöver. Se till att ha extra batterier till mobilen och/eller solceller.

Om även internet är utslaget behöver du en gammaldags batteridriven transistorradio – samt extra batterier – för att få tillgång till samhällsinformation. Det finns också radioapparater som kan laddas med solceller.

– Om man ska kunna lyssna på nyheter är en batteriradio ett måste. Det finns även radioapparater som man kan veva igång, säger Harry Sepp.

Med ett utslaget elnät kan du också behöva ha kontanter hemma. En del ”preppers” – individer med ett särskilt intresse för att förbereda sig på samhälleliga katastrofer – satsar på silver och guld.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

9 / 11

Knyt en påse över toan

Om elen går kommer det inget vatten ur kranen – och heller inget vatten för att spola toaletten. Bor du nära en större skog kan du säkert sköta dina toalettbestyr utomhus – gräv en grop på fint scoutmanér.

Ett annat tips är att trä en tät plastpåse över toastolen att uträtta behoven i, knyta ihop och förvara på lämpligt ställe. Att toalettfrågan sköts är viktig för att hindra sjukdomar från att spridas.

Tvättlappar och handsprit kan vara bra att ha hemma om man inte vill slösa med dricksvatten.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

10 / 11

Lek med andra!

Kortlek? Choklad? Gott te och kaffe? Anna-Maria Stawreberg ger i sin bok ”Prepping” rådet att det i en extrem, obekväm eller skrämmande situation kan vara extra viktigt att samla sig och göra något vardagligt – som att dricka te, spela kort eller leka fåniga lekar.

Är det bara strömmen som gått, och det dröjer innan den är tillbaka, kan det dessutom vara mysigt.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

11 / 11

Lyssna till Hesa Fredrik

Om man hör varningssystemet ”Hesa Fredrik” på andra tider och med andra ljudstötar än då systemet testas (första helgfria måndagen i mars, juni, september och december) bör man stanna inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 eller SVT.

Information efter ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) ska också finnas på krisinformation.se, informationsnumret 113 13 och på kommunen hemsida. I somras gick larmet på grund av ”ett mänskligt misstag”. Läs mer här om hur du ska agera om du hör ”Hesa Fredrik”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons