Annons

Birgitta Forsberg: Klarar Xi att hålla huvudet kallt efter USA:s attack?

Sällan har så mycket hängt på en enda mans humör. Frågan är nämligen hur arg Xi Jinping blir på att USA häktat Huaweis finansdirektör. Eftersom Xi har mycket att förlora på att handelskriget kommer igång igen borde han hålla sig iskall.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Gripande av Huawei-chef upprör Kina

Samma dag, i lördags, som Donald Trump och Xi Jinping kom överens om ett 90 dagar långt stopp i handelskriget begärde amerikanska myndigheter telekombolaget Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou häktad i Kanada och utlämnad till USA.

Stormakten anklagar Meng Wanzhou, som är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei, för att ha brutit det amerikanska handelsembargot mot Iran.

USA har redan tidigare straffat världens största tillverkare av system för mobiltelefoni. Sedan 2012 har USA stängt ute både det privatägda kinesiska Huawei och det betydligt mindre statskontrollerade kinesiska ZTE från landet. Stormakten är orolig för spioneri.

Annons

För några månader sedan skärpte USA sin lagstiftning ytterligare. Nu gäller obligatorisk förhandsgranskning för vissa typer av investeringar, till exempel känslig infrastruktur.

1/2
Foto: Pablo Martinez Monsivais /AP
2/2
Foto: Ng Han Guan/AP

Relationen mellan Donald Trump och Huaweis grundare Ren Zhengfei är redan frostig. Att Kinas president Xi Jinping är nationalistisk och kanske ser häktningen av Meng Wanzhou som en attack på Kina självt gör inte situationen mindre djupfryst.

Att USA menar allvar med handelsembargot mot Iran står klart. I fjol medgav ZTE att bolaget hade exporterat telekomutrustning, som innehöll mängder av amerikanska komponenter, till Iran och Nordkorea. Bolaget fick de högsta böter USA någonsin gett för fall inom exportkontroll, mer än 10 miljarder kronor. Dessutom var ZTE tvungen att uppfylla en rad krav.

Men där misslyckades ZTE, vilket ledde till att USA tidigare i år införde ett exportförbud av amerikanska halvledare och amerikansk mjukvara till ZTE. Inom några dagar stod då ZTE vid konkursens rand, vilket gjorde att Trump fick myndigheterna att backa.

Att USA så enkelt kunde fälla ZTE visar vad kampen mellan USA och Kina till stor del handlar om: att vara världsledande på teknik, allt ifrån artificiell intelligens till nätverk för mobiltelefoni. Den som är det kan dominera världen. Just nu är det USA.

För att Kina ska kunna komma ikapp och gå om måste landet kunna producera avancerade halvledare, små intelligenta komponenter som bland annat finns i datorer, mobiltelefoner, industriella styrsystem. Det kan inte Kina och USA gör allt för att hindra Xi Jinping från att komma över tekniken.

Meng Wanzhou. Foto: AP

Om Meng Wanzhou har brutit mot amerikanska sanktioner kan Huawei alltså riskera kraftiga problem – såvida det är genom Huawei som överträdelsen skett och inte via något annat bolag som hon är aktiv i.

Tvisten skulle kunna få förödande följder om den tillåts eskalera. Men Donald Trump vågar knappast slå undan halvledarbenen på Huawei. Dels eftersom Xi Jinping knappast skulle tolerera det. Dels eftersom det skulle drabba allierade då 45 av världens 50 största teleoperatörer har utrustning från Huawei.

Frågan är nu om Xi Jinping lyckas hålla huvudet kallt efter häktningen av Meng Wanzhou. Han har mycket att förlora på ett återupptaget handelskrig.

Annons
Annons
Annons
Foto: Pablo Martinez Monsivais /AP Bild 1 av 3
Foto: Ng Han Guan/AP Bild 2 av 3

Meng Wanzhou.

Foto: AP Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons