Annons

Sparkontot med högst ränta – Klarnas nya giv

Foto: Claudio Bresciani/TT

De svenska storbankerna har länge varit kända med att ge snåla räntor på sina sparkonton. Det är en av många anledningar till att olika uppstickare försökt slå sig in just där. Nu kommer en till: Klarna.

Under strecket
Publicerad

Klarna valde först en annan väg, genom att satsa på betalningar och senare bli bank.

Nu ska Klarna erbjuda också sparkonton. Fem olika varianter planeras, det som skiljer dem är räntenivå och bindningstid.

Målet är kaxigt satt. Banken vill erbjuda den högsta räntan för sparkonton som omfattas av insättningsgaranti. Lansering väntas ske inom ett par veckor.

Räntenivåerna är ännu inte helt fastlagda men det rör sig om cirka 1 procent för ett konto utan bindningstid och cirka 1,6 procent för ett konto med 24 månaders bindning. Därtill kommer det finnas ett tak på 1 miljon kronor per kund.

– Vi vänder oss framför allt till våra befintliga kunder. Vi tror att det finns väldigt många svenskar som har sparkapital som de inte vill ha på börsen men de vill ändå ha något slags avkastning, säger David Fock, produktchef på Klarna.

Därtill planerar Klarna en slags digital sparrådgivare och en tjänst för snabbare återbetalning när en kund returnerar sin e-handel.

Är detta då Klarnas nästa steg för att bli en fullskalig bank? Erbjuda egna bolån? Nej svarar David Fock. Fokus ligger fortfarande på shopping.

– Vi har inga planer på blancolån eller liknande, det kommer man inte se från Klarna de närmaste åren.

Klarna är inte den enda enda aktör på bankmarknaden som lockar med sparräntor som ligger högt över storbankernas. Claes Hemberg, tidigare sparekonom på Avanza, numera oberoende ekonom, tror emellertid att Klarnas lansering i första hand inte handlar om att etablera sig som en aktör inom sparande.

– Det är alltid välkommet med ökad konkurrens på sparandemarknaden men Klarna har en annan affärsmodell än Avanza, SEB eller Svea Ekonomi. Allt de gör syftar till att få folk att handla mer på nätet.

Ett tydligt exempel, enligt Hemberg, är att sparkontot kan användas för att få tillbaka pengar för en återlämnad vara ”i realtid”.

– Det är själva omsättningen, att kunderna handlar, man tjänar pengar på och får kunden tillbaka pengarna direkt är chansen större att de används för att konsumera.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons