Annons

Khemiri nedpetad från bästa bästsäljare-tronen

”En stor sak att som läsare få ta del av denna historia”, skriver en kritiker om en av veckans nya titlar på SvD:s lista över bästa bästsäljarna. Skrolla ner för att se vilken populär deckare som inte kom in på listan.

Under strecket
Publicerad

Håkan Nesser.

Foto: TT & Albert Bonniers förlag

1 / 21

 

20. Van Veeterens och Barbarottis första möte

”De vänsterhäntas förening” av Håkan Nesser (20)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Ett gammalt pensionat brinner ner och flera människor omkommer. Kring detta fall möts kommissarie Van Veeteren och inspektör Gunnar Barbarotti för första gången.

Håkan Nesser.
Håkan Nesser. Foto: TT & Albert Bonniers förlag

”Det är om inte oupphörligt så nästan oupphörligt spännande. Och mitt i all svärtan roligt, på ett nedtonat och avklarnat sätt…. Här finns falluckor och cliffhangers, dubbelgångare och återvändsgränder så det räcker och blir över, skriver Magnus Persson i SvD.

”Håkan Nesser är en sådan säker stilist, bättre än de flesta, och med en lagom knäpp underton som gör att man börjar skratta gång på gång”, skriver DN:s Lotta Olsson.

Annons
Annons

Elisabeth Åsbrink.

Foto: Natur och Kultur & TT

2 / 21

19. Så blev Sverige svenskt

Elisabeth Åsbrink.
Elisabeth Åsbrink. Foto: Natur och Kultur & TT

”Orden som formade Sverige” av Elisabeth Åsbrink (18)

Natur och Kultur

Sakprosa

Hur blev Sverige svenskt? Elisabeth Åsbrink går på upptäcksfärd genom den svenska idéhistorien och passerar citat, traditioner, modeord och sångtitlar som gett oss en bild av vårt arv och vår nation.

”Åsbrink skriver med sedvanlig klarhet, ibland med vasst patos och alltid med nyfikenhet”, skriver Expressens Anna Hellgren.

”Åsbrink skakar inte om grunden för svensk identitet men hon lösgör den i kanterna. Gräver omsorgsfullt upp rötterna och får oss att inse hur bräcklig denna skapelse är”, skriver DN:s gästkritiker Anders Rydell

SvD:s Håkan Lindgren är inte lika positiv, och skriver att ” Viktigare än enstaka faktafel – och svårare att vederlägga – är sådant som halvt förmedlas mellan raderna”.

Annons
Annons

Nina Lekander.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

3 / 21

18. ”Roligaste romans jag läst på åratal”

Nina Lekander.
Nina Lekander. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Trosbekännelser” av Nina Lekander (ny)

Norstedts

Prosa

Sammanlänkade essäistiska texter om det vuxna mötet med den stora passionen, om uppvaknande och uppfyllande sex, och hur detta ibland kommer i konflikt med det tidigare livet.

”Den roligaste och livfullaste romans jag läst på åratal. Och den är viktig: den påminner om att kärlek och sex är kosmiska krafter som inte måste leda till övergrepp och sjukdomar; genom leken kan de förvandla våra liv till skönhet och poesi”, skriver Carl-Michael Edenborg i Expressen.

Malin Krutmeijer skriver i Aftonbladet att Trosbekännelser är en sjudande brygd att sluka”.

Annons
Annons

Hans Rosling.

4 / 21

17. Roslings syn på världen

Hans Rosling.
Hans Rosling.

”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (16)

Natur och Kultur

Sakprosa

Varför missförstår vi ständigt världens utveckling? Team Rosling presenterar tio olika metoder som ska få oss att tänka och agera i enlighet med vad de kallar factfulness.

”Med utgångspunkt i siffrorna lyfter och vänder och vrider han på fakta, egna erfarenheter, på vad som är rimligt och orimligt och kommer fram till en sorts övergripande etik”...”Jag kapitulerar inför Factfulness” skriver Torbjörn Elensky i SvD.

Annons
Annons

Leif GW Persson.

Foto: Anders Wiklund/TT

5 / 21

16. Följer upp populära ”Gustavs grabb”

 Leif GW Persson.
Leif GW Persson. Foto: Anders Wiklund/TT

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson (15)

Albert Bonniers förlag

Biografi

Så gick det till när en pojke med mästerdetektiv-drömmar blev professor i kriminologi. Fortsättningen på memoarboken ”Gustavs grabb”.

”En trevlig bok” som är ”som bäst när han lyfter blicken och delar med sig av sina samhällsspaningar”, skriver SvD:s Josefin Holmström som är till största del positiv.

Annons
Annons

Jan Guillou.

Foto: Piratförlaget och TT

6 / 21

15. Politiskt laddat 1970-tal

Jan Guillou.
Jan Guillou. Foto: Piratförlaget och TT

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou (14)

Piratförlaget

Prosa

”I detta politiskt laddade 1970-tal har Jan Guillou full kontroll. Han knallar omkring i det som i den egna trädgården, plockar ett äpple här, ett päron där, skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Ulrika Knutson har vissa invändningar men är till största del positiv och skriver i Aftonbladet att ”i hans nya roman avtecknar sig den hårda kärnan i författarskapet tydligare än någonsin.”

DN:s kritiker är delad, medan SvD:s Kaj Schueler till största del är negativ: ”Det blir redovisande tillrättalagt snarare än gestaltande. ”

Annons
Annons

Stina Wollter.

Foto: Maria Östlin

7 / 21

14. ”Material nog till en hel svensk Neapelsvit ”

Stina Wollter.
Stina Wollter. Foto: Maria Östlin

”Kring denna kropp” av Stina Wollter (17)

Bokförlaget forum

Biografier

Journalisten och kroppsaktivisten Stina Wollters personliga berättelse om kropp, sårbarhet och avkläddhet, och om att det inte finns något annat val än att vara sig själv.

”Boken är både rolig, och lite galen, som väntat peppande, men det är de mörkare styckena som ger boken fler kvaliteter än en samling Instagramtexter”, skriver Lina Kalmteg i SvD.

”Känslan är som att hålla en vän i handen, i ett rum man längtar till. Wollter behärskar tilltalets konst, hon har trygg pratarröst.”... ”Jag önskar att boken var längre, bredare. Här finns material nog till en hel svensk Neapelsvit. Och Stina Wollter är den fantastiska väninnan”, skriver Inga-Lina Lindqvist i Aftonbladet.

Också Expressens kritiker är positiv.

Annons
Annons

Sigrid Rausing.

Foto: Tom Rausing

8 / 21

13. Om att bevittna missbruket

Sigrid Rausing.
Sigrid Rausing. Foto: Tom Rausing

”Malström” av Sigrid Rausing (ny)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Rebecca Alsberg och Sigrid Rausing

Prosa

Författaren och förläggaren Sigrid Rausing försöker förstå vad som hände när hennes bror och hans fru Eva hamnade i det drogmissbruk som slutligen ledde till Evas död.

”I ’Malström’ skriver hon med klarsynthet, stor precision och känslighet om hur alla familjemedlemmar blir "missbrukets fångar", hur banden mellan dem långsamt slits sönder, skriver Yukiko Duke i SvD.

”Förtvivlan, förhoppningarna och ångesten tecknas omsorgsfullt. Så detaljerat och levande. Det är en stor sak att som läsare få ta del av denna historia om att ’bevittna missbruk’”, skriver Maria Schottenius i DN.

Också Aftonbladet och GP ger positiva recensioner, medan Expressens Martina Montelius till största del är negativ: ”Den mänskliga erfarenheten är förstås aldrig ointressant, men jag önskar att Rausing hade tvingat sig att gräva djupare”.

Annons
Annons

Magnus Västerbro.

Foto: Johanna Hanno

9 / 21

12. ”En fasaväckande wow-känsla ”

Magnus Västerbro.
Magnus Västerbro. Foto: Johanna Hanno

”Svälten” av Magnus Västerbro (12)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Om de svåra missväxtåren 1867–69, vilkas effekter förvärrades av politiska felbeslut och ledde till en svår hungersnöd, massdöd och emigration.

SvD:s Dick Harrisons skriver att ”Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.”

Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att det viktigaste i Västerbros ”engagerade, solida och pedagogiska genomgång – detta barkbröd smakar Augustpris – är de tidlösa lärdomarna.”

Också Aftonbladets kritiker är positiv, medan DN:s är delad.

Annons
Annons

Hans Rosling.

Foto: Jörgen Hildebrandt

10 / 21

11. Berättelsen om nyfiken professor

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (13)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons

Marie-Louise Ekman.

Foto: Susanne Otto

11 / 21

10. Kärleksfullt om Gösta Ekmans sjukdomstid

Marie-Louise Ekman.
Marie-Louise Ekman. Foto: Susanne Otto

”Få se om hundarna är snälla ikväll...” av Marie-Louise Ekman (9)

Piratförlaget

Prosa

Marie-Louise Ekmans dagboksanteckningar från sjukhustiden då hennes man, skådespelaren Gösta Ekman, var svårt sjuk.

”Ekman lyckats förvandla något som lätt kunnat framstå som en alltför privat och prosaisk patientjournal, till en djupt rörande dikt till kärleken”, skriver Marit Furn i SvD.

”Först håller jag boken ifrån mig, är det verkligen meningen att jag ska komma så nära Gösta Ekman i hans allra mest utsatta stunder?... Men den känslan går över. Det här är nämligen en av de mest ömsinta kärlekshistorier jag har läst”, skriver Gunilla Brodrej i Expressen.

Även DN:s och Aftonbladets och kritiker är positiva.

Annons
Annons

Jens Liljestrand.

Foto: Albert Bonniers förlag & TT

12 / 21

9. Första heltäckande biografin över Moberg

Jens Liljestrand.
Jens Liljestrand. Foto: Albert Bonniers förlag & TT

”Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg” av Jens Liljestrand (7)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Den första heltäckande biografin över kulturikonen Vilhelm Moberg, författare till några av den svenska litteraturens mest älskade verk.

”Tveklöst gör Liljestrand sitt ämne en stor tjänst genom att med alla medel få en författare som inte ens på 1930-talet framstod som helt modern att kännas relevant för år 2018, skriver Kristoffer Leandoer i SvD.

”Jens Liljestrand är först med att skriva en biografi om den kraftfulle mannen Vilhelm Moberg och hans verk. Först och kanske också sist. Han har nämligen skridit till verket med hög ambition att få med och belysa allt, att det är svårt att föreställa sig vad som finns att tillägga. Inget slarvas över, skönmålas eller förtigs”, skriver Barbro Westling i Aftonbladet.

Också DN:s och Expressens kritiker hyllar boken.

Annons
Annons

Sara Stridsberg.

Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin

13 / 21

8. ”Tätaste och vackraste prosan i Sverige”

Sara Stridsberg.
Sara Stridsberg. Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin

”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg (8)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Någon mördar en kvinna och sprider hennes kroppsdelar över landskapet. Kvar finns hennes barn, och ett dödsögonblick som aldrig upphör.

”Få skriver fram så utpräglade bilder, i så poetiska vindlingar, med samma skönhet och precision som Stridsberg gör”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Hon skriver den kanske tätaste och vackraste prosan i Sverige just nu, och hennes starka solidaritet med Kristina är djupt sympatisk. Men det finns också något förföriskt i texten som tangerar romantisering. Och samtidigt: om inte litteraturen ska lyfta och spegla också det vackra i ett trasigt liv som Kristinas, vem ska då göra det?” skriver Annina Rabe i Expressen.

Också DN:s och Sveriges radio kritiker är positiva.

Annons
Annons

Fatima Bremmer.

Foto: Helén Karlsson

14 / 21

7. ”Starkaste biografin på länge”

Fatima Bremmer.
Fatima Bremmer. Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (6)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons

Rachel Cusk.

Foto: Siemon Scamell Katz

15 / 21

6. ”Lika häpnadsväckande som hypnotiskt”

Rachel Cusk.
Rachel Cusk. Foto: Siemon Scamell Katz

”Transit” av Rachel Cusk (ny)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Rebecca Alsberg

Prosa

Faye genomgår en skilsmässa och ska skapa ett nytt hem åt sig och barnen i London. Där möter hon nya människor och får ta del av deras livsberättelser.

”De banalt verklighetsnära händelseutvecklingarna i ’Transit’ håller min uppmärksamhet så väl att jag inte kan låta bli att fortsätta läsa den när jag sjunker ner i badkaret på hotellrummet under en kort paus på Bokmässan, fastän det sista jag vill tänka på då är en recensionsbok, skriver Lyra Koli i SvD, men tycker dock att översättningen förstör boken.

Jenny Högström skriver i Aftonbladet att Rachel Cusk låter ”sina romanfigurer beröra dessa ämnen genom att berätta sina liv, sina sanningar, sina sorger och vanföreställningar. Det är lika häpnadsväckande som hypnotiskt”.

Också Expressens, DN:s och Sveriges radios kritiker ger positiva recensioner.

Annons
Annons

Theodor Kallifatides.

Foto: Albert Bonniers Förlag & Florence Montmare

16 / 21

5. ”Liten bok som rymmer det största”

Theodor Kallifatides.
Theodor Kallifatides. Foto: Albert Bonniers Förlag & Florence Montmare

”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides (5)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Bomber faller över en grekisk by under andra världskriget. En lärarinna tar med sig skolbarnen till en skyddande grotta där hon berättar hon för dem om hur grekerna belägrade Troja.

”Friheten i romanen ’Slaget om Troja’ ligger i språket och att hans prosa är så vacker och innehållsrik att den nästan kan mäta sig med Homeros metaforrika hexameter”, skriver SvD:s Kaj Schueler

”Ett kort men gränslöst mästerverk som förtjänar många läsare”...  ”Detta är en liten bok som rymmer det största”, skriver Stefan Jonsson i DN.

Också Aftonbladets och Expressens kritiker är positiva, medan Sveriges radios är delad.

Annons
Annons

Jonas Gardell.

Foto: Norstedts & TT

17 / 21

4. ”Jag känner villkorslös kärlek”

Jonas Gardell.
Jonas Gardell. Foto: Norstedts & TT

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell (4)

Norstedts

Prosa

En släktkrönika om en familj och deras hemligheter, men framför allt ett porträtt av Jonas Gardells mor, frikyrkodottern som går till storms mot världen.

”Du är en av vårt lands viktigaste författare, du har ett underbart sätt att berätta och du behövs. Och det jag känner för din och glasgrisens bok är faktiskt inget annat än mer eller mindre villkorslös kärlek, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Jag måste nog läsa det igen, för när man har tårar i ögonfransarna blir texten lite dimmig, och läsarens egna tankar lägger sig i, som de gör av riktigt bra böcker”, skriver Ulrika Knutson för Sveriges radio.

Också DN:s kritiker hyllar boken, Expressens är till största del positiv, medan Aftonbladets kritiker är delad.

Annons
Annons

Maciej Zaremba.

Foto: Weyler & TT

18 / 21

3. ”Intellektuellt i ordets bästa bemärkelse”

Maciej Zaremba.
Maciej Zaremba. Foto: Weyler & TT

”Huset med de två tornen” av Maciej Zaremba (3)

Weyler

Biografier

Journalisten Maciej Zaremba har i sitt arbetsliv granskat det svenska samhället. I denna bok är det hans egen historia som står i fokus.

”Zaremba har en särskild förmåga att ge allt han skriver om en moralisk, avgörande laddning. Det räcker med att han berättar om att köpa en biobiljett”, skriver Håkan Lindgren i SvD.

”Som han skriver, Maciej Zaremba; språkligt varierat, sofistikerat, med hänvisningar till mytologi, film och psykologi och med självdistans och sinne för dråpliga scener och detaljer. Det är intellektuellt, i ordets bästa bemärkelse, skriver Sandra Stiskalo för Sveriges radio.

Även DN, Aftonbladet och Expressen hyllar boken.

Annons
Annons

Jonas Hassen Khemiri.

Foto: Albert Bonniers förlag & TT

19 / 21

2. ”Khemiris bästa roman”

Jonas Hassen Khemiri.
Jonas Hassen Khemiri. Foto: Albert Bonniers förlag & TT

”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri (1)

Albert Bonniers förlag

Prosa

När en son också blir en far, vill han förändra relationen till sin egen pappa, förhandla om ”pappaklausulen”. Men går det?

”Den roman som Jonas Hassen Khemiri skrivit är ett lågmält uppror, en försynt frigörelseprocess och ett ömsint försvar för att försöka fortsätta vara en familj”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Smart och enkel, och med en storhet gömd i detaljerna, i människomönstren som blottas, är "Pappaklausulen" Khemiris bästa roman – och dessutom en av litteraturårets klaraste höjdpunkter”, skriver Victor Malm i Expressen.

Också DN, Aftonbladet, Sveriges radio och UNT ger positiva recensioner.

Annons
Annons

Ninni Holmqvist.

Foto: Natur och Kultur

20 / 21

1. Uppgörelse med incest i barndomen

Ninni Holmqvist.
Ninni Holmqvist. Foto: Natur och Kultur

”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth (2)

Natur och Kultur

Översättning av Ninni Holmqvist

Prosa

Vem blev älskad och vem blev utsatt som barn? En arvstvist mellan fyra syskon sätter igång en rörelse och ett avtäckande av hemligheter, i denna i Norge omstridd roman.

”Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen”, skriver Kristina Sandberg i SvD.

”Det Hjort visar så övertygande i sina djupborrande omtagningar är att offer för sexualbrott inte i första hand behöver hämnd eller förklaring (finns det någon?), utan ett samhälleligt erkännande av den själsliga skadan, personlig upprättelse, medkänsla”, skriver Pia Bergström i Aftonbladet.

Även DN:s, Expressens och Sveriges radios kritiker hyllar boken.

Annons
Annons

Denise Rudberg.

Foto: Anna-Lena Ahlström

21 / 21

Deckarstjärnan inte med på listan

Denise Rudberg.
Denise Rudberg. Foto: Anna-Lena Ahlström

”Åtta steg bakom” av Denise Rudberg

Bokförlaget Forum

Prosa

Boken sålde näst bäst av alla böcker men har inte recenserats av SvD, DN, Aftonbladet, Expressen eller Sveriges radio och kan därför inte komma med på listan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons