Annons

Klart: Juholt blir ambassadör på Island

Håkan Juholt (S) blir ny ambassadör på Island. Arkivbild.
Håkan Juholt (S) blir ny ambassadör på Island. Arkivbild. Foto: Rickard Nilsson/TT

Håkan Juholt sökte jobbet som kulturråd i Sydafrika, men den tjänsten är ännu inte inrättad så nu hamnar han i en annan hemisfär.

Under strecket
TT
Publicerad

Före detta S-ledaren blir ny ambassadör i Reykjavik.

– Jag ser framför mig att det nordiska samarbetet kommer att öka i betydelse de kommande åren. Och Islands rika historia och rika kultur tilltalar mig, både personligt och professionellt. Jag är väldigt taggad för det här, säger han.

Juholt betonar dock att hans främsta uppgift är att främja samarbetet mellan länderna.

– Det handlar ju inte om att sätta upp någon egen firma, utan jag genomför de prioriteringar som regeringen beslutat om.

Kanske kan Juholt få ett och annat tips av fotbollstränaren Lars Lagerbäck, som mot alla odds ledde Island till kvartsfinal i förra årets Europamästerskap.

– En sådan bragd visar ju att nästan allt är möjligt med samarbete, när att man bekräftar varandra och jobbar tillsammans. Det är väl just samarbete som är Lagerbäcks och det isländska lagets triumf, säger han.

Juholt är den partiledare för Socialdemokraterna som suttit kortast tid – tio turbulenta månader under 2011–12. Han lämnade sin riksdagsplats i höstas efter 22 år i parlamentet, där han bland annat varit ordförande för försvarsutskottet.

Regeringen beslutade om den nya ambassadörsposten på torsdagen, och Håkan Juholt tillträder jobbet i Reykjavik i september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons