X
Annons
X
Recension

Den tysta revolutionen Klassens protest spårar ur – får oanade konsekvenser

Protesten mot sovjetiskt våld i DDR utvecklas till en kamp mellan en paranoid stat och en grupp naiva ungdomar. Den tigande skolklassen i ”Den tysta revolutionen” ger oss en lektion i civilkurage.

Jonas Dassler, Leonard Scheicher, Lena Klenke, Isaiah Michalski och Tom Gramenz spelar huvudrollerna i ”Den tysta revolutionen”. Foto: Folkets Bio
Läs mer om Nya filmer

Den tysta revolutionen

Regi
Lars Kraume
Genre
Drama
Manus
Dietrich Garstka och Lars Kraume
Medverkande
Leonard Scheicher, Lena Klenke, Tom Gramenz, Florian Lukas, Burghart Klaussner m fl.

1 tim. 51 min. Från 15 år.

Betyg: 4 av 6

Året är 1956 och Berlinmuren har ännu inte rests. De två östtyska gymnasisterna Theo och Karl smiter över till Västberlin under förevändning att besöka Karls morfars grav, fast siktet egentligen är inställt på att gå på bio. Men före den banala långfilm de valt, visas också en västtysk journalfilm som skakar om dem: den fascistiska kontrarevolution i Ungern som de hört talas om i östtyska medier visar sig i själva verket vara ett folkligt uppror – som nu Sovjetunionens pansarvagnar brutalt slår ner.

Upprört berättar pojkarna för sina klasskamrater om vad som egentligen sker i Ungern. Karl föreslår att de ska hålla en tyst minut för de ungerska dödsoffren och vid en hastigt påkommen omröstning strax före dagens första lektion visar sig en majoritet vara för idén. Något förvirrat och helt ogenomtänkt inleder de därför lektionen med att tiga när magister Mosel ska förhöra dem om ”det förrevolutionära läget i Tyskland”.

Denna pubertala protestyttring får oanade proportioner när läraren berättar om den för en nitiskt partilojal kollega och därmed rundar den mer pragmatiskt lagde rektorn. Skolstyrelsen kopplas in och dess representant, kamrat Kessler, är inte främmande för att ta till hot och utpressning i värsta Stasi-stil för att tvinga fram sanningen ur eleverna. Inför henne tar de till en nödlögn: att den tysta minuten var helt opolitisk och hölls för att hedra den berömde fotbollsspelaren Ferenc Puskás, som ska ha avlidit i det ungerska upproret.

Annons
X

När det framkommer att Puskás inte alls har dött, vilket dock västmedier felaktigt har rapporterat, får kamrat Kessler bevis för att eleverna har lyssnat på förbjuden radio och enligt partilinjen alltså är statsfientliga.

Och då tar man i med hårdhandskarna. Om inte anstiftaren av klassens antisovjetiska protest anges av kamraterna hotar kollektiv bestraffning: ingen av eleverna får ta studenten. Affären trappas upp till fullständigt barocka nivåer när till och med DDR:s folkbildningsminister, en mycket övertygad och hårdför kommunist, engageras i arbetet att knäcka ”kontrarevolutionärerna”.

Burghart Klaussner spelar den hårdföre folkbildningsministern Fritz Lange som försöker knäcka ”kontrarevolutionärerna” i skolklassen i ”Den tysta revolutionen”. Foto: Folkets Bio

Hur det går för klassen ska inte avslöjas här, men det hela bygger på en verklig historia som en av eleverna långt senare skrev en bok om. Regissören Lars Kraume har av den skapat en mycket gripande film – om än konventionellt berättad och med rollfigurer som, trots fina skådespelarprestationer, är en aning schablonartade. De erbjuder inte något psykologiskt djup, utan är hårt utmejslade för att så effektivt som möjligt berätta denna historia om att visa civilkurage i ett mycket auktoritärt samhälle.

Men Kraume lyckas på sina knappa två timmar hjälpa oss att förstå hur DDR kunde utvecklas till ett land där i snitt var 57:e medborgare ägnade sig åt att spionera på sina medmänniskor för Stasis räkning. Såren efter Hitlerdiktaturen var inflammerade och detta parat med sovjetisk stalinism bidrog till att skapa en paranoid stat där fascism ansågs lura i varje hörn. Till och med hos naiva ungdomar, vars enda brott var ett starkt rättspatos.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Burghart Klaussner spelar den hårdföre folkbildningsministern Fritz Lange som försöker knäcka ”kontrarevolutionärerna” i skolklassen i ”Den tysta revolutionen”.

Foto: Folkets Bio Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X