Annons

"Klassisk socialdemokratisk familjepolitik"

Magdalena Andersson och Stefan Löfven.
Magdalena Andersson och Stefan Löfven. Foto: Tomas Oneborg

För de som står och väger mellan två partier kan socialdemokraternas förslag om en "familjevecka" ha betydelse för opinionen. Det säger statsvetaren Malena Rosén Sundström.

Under strecket
TT
Publicerad

Förslaget kallas för en familjevecka. Föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

– Klart att tajmingen har betydelse, samtidigt ligger förslaget i linje med tidigare socialdemokratisk politik. De har ju tidigare gått i bräschen för att underlätta för barnfamiljer med dagis och maxtaxa, till exempel, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

TT: Vilken betydelse kan det ha för opinionen?

– Det är klart att man hoppas att många ska känna sig lockade av det här och för de som väger mellan två partier kan det ha betydelse, så viss betydelse har det nog.

TT: Förslaget beräknas kosta 5,4 miljarder kronor, är det en stor satsning?

– Det låter mycket, men i statsbudgeten är det en relativt liten summa, säger Malena Rosén Sundström.

TT: Kommer det att ha en avgörande fråga för opinionen?

– Nej, det tror jag inte. Det finns så många andra frågor som spelar in. Men som sagt, för de som står och väger kan det ha betydelse.

TT: Du har själv tre barn i dessa åldrar, vad säger du om förslaget?

– Sett isolerat vore det ju toppen, så klart. Men som väljare väger man ju ihop flera saker till ett paket innan man bestämmer sig.

TT: Är det smart socialdemokratisk politik – eller klantig?

– Jag kan inte tänka mig att den är klantig. Det börjar dra ihop sig till val och det är nog många som funderar på vad de ska rösta på, samtidigt som jag inte tror att det här kommer att stöta bort väljare som inte har barn i de här åldrarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons