Annons

Edvard Hollertz:Klimatångest kan trigga terrorister

El Paso i sorg.
El Paso i sorg. Foto: John Locher/TT

Åsikter som av många anses goda, riskerar att inspirera den värsta ondskan.

Under strecket
Publicerad

”Jag är rädd att ett osynligt gift kan gömma sig i vår klimatångest”, skrev Lars Berge i ett långt reportage i SvD Kultur. Tyvärr verkar han ha fått rätt.

Efter terrordådet i El Paso, USA, konstaterar Expressens ledarskribent Linda Nordlund: ”Två terrorattacker i ekofascismens namn – bara i år. Extremhögern har upptäckt att det går att kapitalisera på klimatoron.”

Gärningsmannen i El Paso förklarade innan det fruktansvärda dådet att han förberett sig på en framtid som inte längre finns. I sitt manifest ger han sitt stöd till den terrorist som mördade 51 personer i Nya Zeeländska Christchurch tidigare i år.
Det betyder att han ansluter sig till så kallade ekofascistiska tankegångar, vilka ska ha inspirerat till en skolskjutning i Finland år 2007.

I den sjuka tankevärlden vävs klimatpanik samman med rasism. Hotet om överbefolkning och klimatkris ska helga de mest fruktansvärda medel.

Att sådana tankegångar kan samspela med andra faktorer och få värsta tänkbara utfall är samtidigt inget nytt. I 1930- och 1940-talets Tyskland fanns idéerna hos nazisterna. I Lars Berges SvD-reportage går att läsa: ”Historikern Timothy Snyder menar att motiven bakom folkmordet på europeiska judar fortfarande inte är tillräckligt belysta. Vid sidan om den spridda antisemitismen fanns också en alltmer desperat oro över jordens krympande resurser, menar Yale-professorn. Han kallar oron ’ekologisk panik’, ett fenomen han nu åter ser sprida sig över världen.”

Som konstaterats efter de senaste dagarnas terrordåd i USA har ett våldsamt språk nästan alltid varit ett förstadium till verkligt våld. Kanske gäller det även på klimatområdet.

Budskapet att planeten står på randen till undergång, att jorden är överbefolkad och att det krävs en klimatdiktatur riskerar att plockas upp av våldsbejakande extremister.

Åsikter som av många anses goda, riskerar att inspirera den värsta ondskan. Efter två blodiga terrordåd i år står det klart att extremisterna har börjat utnyttja klimatångesten. Det är en obekväm sanning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons