Annons

Klimatförändringar oroar Davoshöjdare

Solen skiner över ett snöigt Davos i Schweiz. Nästa vecka möts världseliten inom politik, ekonomi och vetenskap i den lilla alpstaden.
Solen skiner över ett snöigt Davos i Schweiz. Nästa vecka möts världseliten inom politik, ekonomi och vetenskap i den lilla alpstaden. Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Orkanvindar, förödande skogsbränder och kraftiga översvämningar – extremväder och att globala insatser för att bromsa klimatförändringar ska misslyckas är det som mest bekymrar näringslivshöjdare och toppolitiker världen över just nu, enligt organisationen Världsekonomiskt forum (WEF). Det framgår i en rapport som släpps inför den årliga sammankomsten i Davos nästa vecka.

Urbaniseringen med växande kuststäder i framför allt Asien höjer sårbarheten när folkmängden ökar i riskområden, samtidigt som naturresurser urholkas där städerna växer fram, enligt rapporten.

Den amerikanske presidenten Donald Trumps vilja att lämna Parisavtalet om klimatet har också spätt på oron.

Andra stora orosmoment som pekas ut i rapporten är omfattande dataintrång och cyberattacker samt kyligare internationella relationer och att Storbritannien ska lämna EU utan ett utträdesavtal.

Rapporten bygger på en enkät som besvarats av 1 000 personer från Davosmötets nätverk, däribland företagsledare, politiker och akademiker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons