Annons

Frågan från unga – som kan fälla Trump

Donald Trump vägrar nämna klimatförändringarna – något som gör allt fler unga republikaner missnöjda.
Donald Trump vägrar nämna klimatförändringarna – något som gör allt fler unga republikaner missnöjda. Foto: Carolyn Kaster/AP

Allt fler unga republikaner i USA tycker att partiet gör för lite för att adressera klimatförändringarna – och de unga väljarna är i majoritet.

Kan frågan som Trump vägrar nämna, bli den som fäller honom?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Frida Stranne vid högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.

Foto: Anders Andersson/TTBild 1 av 2

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 2 av 2

President Donald Trump har inte direkt gjort sig känd som en klimatkämpe. I juni 2017 meddelade han att USA ska lämna FN:s klimatavtal, på Twitter hånar han global uppvärmning – och när han väl talar om klimatet nämner han inte ens ordet klimatförändringar.

Det kan visa sig vara ett misstag. Nu varnar politiska strateger att Republikanerna riskerar att förlora väljare, i presidentvalet 2020 och framöver, på just klimatfrågan, enligt New York Times.

Nästan 60 procent av republikaner mellan 23 och 38 år säger att klimatförändringar har en effekt i USA, visar statistik från Pew Research Center. 36 procent av de unga republikanerna tror också att människor har orsakat klimatförändringarna – det är dubbelt så många jämfört med gruppen republikaner över 52 år.

Och de yngre väljarna är i majoritet. Enligt Pew Research center var 62,2 miljoner av dem som röstade i mellanårsvalet 2018 mellan 18 och 53 år gamla. Motsvarande siffra för dem som var äldre än 53 år var 60,1 miljoner.

– Det är många där ute som förmodligen hade röstat på Republikanerna om de visste att det fanns en konservativ agenda för klimatförändringarna, säger 21-åriga Benjamin Backer, till New York Times. Han är republikan och grundare till organisationen American Conservation Coalition som förespråkar tydligare klimatpolitik från Republikanerna.

Annons
Annons

Frida Stranne vid högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.

Foto: Anders Andersson/TTBild 1 av 1

– I stället kommer de gå till Demokraterna, eftersom de är det enda partiet som pratar om klimatet.

Nästan 73 procent av väljarna under 30 ogillar president Trumps attityd till klimatförändringar, skriver New York Times. Hälften av dem identifierade sig som republikaner eller oberoende väljare.

Frida Stranne vid högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.
Frida Stranne vid högskolan i Halmstad och Uppsala universitet. Foto: Anders Andersson/TT

Frida Stranne, USA-forskare vid högskolan i Halmstad och Uppsala universitet, säger till SvD att det är något att ta på allvar.

– Det är en väldigt intressant förändring i väljarunderlaget, och en ganska betydande andel. Det tror jag inte att Republikanerna kommer att kunna ignorera på längre sikt.

Hon säger att det inte går att sia om huruvida unga republikaner går över till Demokraterna eller inte, men att partiet kommer att tvingas förhålla sig till det nya läget på ett eller annat sätt.

Det kan också mynna ut i en konflikt inom partiet, med den förändrade väljarkåren på ena sidan – och företagen på andra.

– Många av dem som bestämmer i senaten och kongressen får stora bidrag av oljeindustrin och andra företagsintressen som exploaterar miljön. De vill inte ha klimatlagar som hindrar deras tillväxt, säger Frida Stranne.

Hon är övertygad om att många av de republikaner som kommer ut som klimatförnekare egentligen inte är det – utan bara är väldigt starkt i händerna på vissa av företagen.

Annons
Annons

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

– Men om fler unga uppfattar och tror på klimatforskningen är det något som partiet kommer behöva förhålla sig till.

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Foto: Anders Wiklund/TT

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, tror inte att situationen kommer att påverka utgången i valet 2020.

– I ett längre perspektiv kanske Republikanerna kan få interna problem med klimatfrågan, men inte till nästa val, säger han.

Anledningen är att Trump kommer att sätta fokus på hela andra frågor: till exempel ras och vilka som är de ”riktiga amerikanerna”. Och det är precis så hans starkaste väljargrupp, vita medelålders män, vill ha det. De är inte heller intresserade av klimatfrågan, menar Erik Åsard.

– Den här administrationen är den mest klimatfientliga vi någonsin har sett, det syns både i retoriken och i direktiven till myndigheterna. Jag tror inte att Trump och de närmaste kommer att låta sig påverkas, varken av forskning eller eventuell intern opinion.

Erik Åsard tror inte att de yngre republikanerna kommer att få något inflytande, oavsett hur mycket de driver på i frågan.

– Trump har republikanska partiet helt i sin hand, både eliten och kärnväljarna stöttar honom. Det stödet tror jag inte påverkas även om en yngre falang skulle driva på för en klokare klimatpolitik, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons