Annons

Klimatlarm: Rekordutsläpp av växthusgaser

Foto: AP

Varmaste femårsperioden som någonsin uppmätts med rekordutsläpp av växthusgaser – och samtidigt accelererar klimatförändringarna. Världsmeteorologiska organisationen släpper på söndagen nya fakta inför FN:s klimatmöte.

Under strecket
Publicerad

GENÈVE Det finns ingen tvekan om att världen skakas av klimatförändringarna, enligt vetenskapsmän vid FN-anknutna Världsmeteorologiska organisationen (WMO) i Genève.

Inför det formella öppnandet av måndagens FN-möte i New York presenteras nya dystra data. Havsnivåerna fortsätter att stiga, isarna smälter och extremväder avlöser varandra, enligt rapporten.

Senaste fem åren är de varmaste som hittills har uppmätts. Denna varmare trend kommer att vara verklighet för flera framtida generationer, enligt WMO.

Den genomsnittliga globala medeltemperaturen har nu ökat med 1,1 grad jämfört med tiden före industrialiseringen, enligt rapporten. Det är också 0,2 grader varmare jämfört med den förra femårsperioden 2011–2015.

Dessutom fortsätter utsläppen av växthusgaser – och sätter nytt oroväckande rekord. Ökningen av utsläppen är 20 procent högre än under den förra femårsperioden, enligt rapporten. Det betonas att växthusgaserna finns kvar i atmosfären i flera hundra år – och ännu längre i världshaven.

– Klimatförändringarna och deras inverkan accelereras snarare än saktar ner. Havsnivåerna stiger och vi är mycket oroliga för hur isarna i Antarktis och Grönland krympt så abrupt, säger Petteri Taalas som är generalsekreterare för WMO.

Annons
Annons

Han påminner om hur höjda havsnivåer och intensiva cykloner skoningslöst slagit mot platser som Bahamas och Moçambique det senaste året – med ”katastrofala humanitära och ekonomiska följder”. Rapporten radar upp andra konkreta exempel på klimatets omvandling:

• Den genomsnittliga globala havsnivån har stigit med fem millimeter under de senaste fem åren – snabbare än tidigare.

• Sommarisen i Antarktis nådde sin lägsta och näst lägsta nivå 2017 och 2018. Grönlandsisen har smält rekordsnabbt sedan millennieskiftet.

• Världshaven var rekordvarma under förra året, mätt i det övre lagret på 700 meter.

• Värmeböljor drabbade alla kontinenter mellan 2015 och 2019 och resulterade i myriader med nya värmerekord. De ekonomiska följderna var enorma; bara amerikanska orkanen Harvey orsakade 125 miljarder dollar i förstörelse.

• Skogsbränder på grund av torka har orsakat förstörelse utan motstycke de senaste fem åren. Massiva bränder drabbade bland annat Kanada och Sverige 2018, och nyligen drabbades regnskogarna i Amazonas och södra Asien, konstaterar WMO.

– Utmaningarna är enorma. Det är extremt viktigt med en minskning av växthusgaserna, särskilt från produktion, industri och transporter, säger Petteri Taalas.

Om världen ska lyckas leva upp till Parisavtalet måste man vidta betydligt mer drastiska åtgärder än i dag, menar han.

– För att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader i linje med Parisavtalet, måste våra ambitioner multipliceras fem gånger jämfört med i dag. Det är bråttom att anpassa sig för att hejda klimatförändringarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons