Annons

Teresa Küchler:Klockrent val med Goulard på kommandobryggan

Den liberala EU-parlamentarikern Sylvie Goulard har kallats hem till Frankrike för att bli försvarsminister i Emmanuel Macrons regering. Det är sannolikt ett klockrent val.

Under strecket
Publicerad

Sylvie Goulard är Frankrikes nya försvarsminister.

Foto: Francois Mori/APBild 1 av 1

Sylvie Goulard är Frankrikes nya försvarsminister.

Foto: Francois Mori/APBild 1 av 1
Sylvie Goulard är Frankrikes nya försvarsminister.
Sylvie Goulard är Frankrikes nya försvarsminister. Foto: Francois Mori/AP

Hon är verkligen en ”hardcore politician”: otroligt duktig, särskilt på den finansiella och ekonomiska arenan, talar alla möjliga språk, skriver böcker...

STRASBOURG Sylvie Goulard fick ingen tid att tömma sitt skrivbord i EU-parlamentet eller smälta sin fina utnämning: redan på torsdagen var hon på plats ett försvarsmöte i Bryssel, där EU:s 28 försvarsministrar skulle diskutera nya samarbeten.

Säkert så var det första mötet med den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen extra spännande för Sylvie Goulard: det är framför allt Tyskland och Frankrike som driver frågan om mer samarbete på försvarsområdet, som hittills varit en helig, nationell ko för många EU-länder, och den kanske yttersta suveränitetssymbolen för en nation. Så det är främst med von der Leyen som Goulard måste komma överens.

Annons
Annons

Den europeiska försvarsindustrin drabbades hårt av krisårens budgetåtstramningar, och Frankrike och Tyskland tror därför att det nu finns en politisk möjlighet att skapa mer samarbete och en gemensam försvarsfond, men också, i skenet av ett alltmer auktoritärt Ryssland vid EU:s östra gräns, en mer sammanlänkad säkerhetspolitik.

Försvarsområdet är ett veritabelt politiskt minfält och den som vill prata gemensamma militära initiativ i EU behöver känsliga nypor och stora kunskaper om det intrikata och kaotiska, politiska spelet mellan 28 länder med 28 olika politiska kulturer och inte sällan 28 olika viljor, stötestenar och historiska tabun.

Och det har Sylvie Goulard, som varit EU-parlamentariker och jobbat med främst tunga, ekonomiska lagpaket i åtta år. Dessförinnan var hon rådgivare till EU-kommissionens ordförande, och grundade också tillsammans med en rad namnkunniga politiker och intellektuella från hela Europa rörelsen Spinelli-gruppen, som förespråkar mer federalism och samarbete mellan EU-länderna. Hon inledde sin politiska bana som medlem i ett franskt team som hjälpte till med Tysklands återförening efter Berlinmurens fall.

– Hon är verkligen en ”hardcore politician”: otroligt duktig, särskilt på den finansiella och ekonomiska arenan, talar alla möjliga språk, skriver böcker… framför allt så är hon kanske mer europé än hon är fransyska, säger Cecilia Wikström (L), som varit Goulards kollega i EU-parlamentets liberala grupp i många år.

Gamla kollegor hyser inga tvivel om att Sylvie Goulard kommer att komma bra överens med tyska Ursula von der Leyen, och EU:s andra försvarsministrar:

– Hon blir vän med folk, helt enkelt, säger Fredrick Federley (C), som stöttade Goulards kandidatur till att bli EU-parlamentets talman tidigare i år – ett jobb som fransyskan inte fick till slut.

– Då satt vi i telefon var och varannan dag, och hon blev en vän. Sylvie är tuff och rakryggad, men tar sig också alltid tid att svara på telefonsamtal, sms och frågor – till och med i dessa stressiga dagar med utnämningen i Frankrike, säger Federley varmt om sin tidigare kollega.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons